17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2023 04:44 | Son Güncelleme: 01.09.2023 04:44

Bir sonraki salgının nedeni ‘süper bakteriler’ olacak

Antimikrobiyal direnç her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden oluyor ve durum her geçen yıl daha kötüye gidiyor. Buna rağmen büyük ilaç firmaları kârlı görmedikleri için yeni antibiyotik geliştirmiyor…
Yeni bir antibiyotiği piyasaya sürmenin maliyeti yaklaşık  1.5 milyar dolar.
Yeni bir antibiyotiği piyasaya sürmenin maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar.

Hannah Kuchler / The Financial Times

2021 yazında, MIT ve Kanada'daki McMaster Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Acinetobacter baumannii'yi öldürebilecek bir ‘antibiyotik’ bulma umuduyla yapay zekaya başvurdu.

Araştırmaya katılan bilim insanlarından Jonathan Stokes’un "kötü şöhretli" bir patojen olarak tanımladığı Acinetobacter türleri, son birkaç on yıldır hastanelerde antibiyotiklere karşı direnç kazanarak zayıf düşmüş hastaları avlıyor.

Yapay zekanın bu bakteriye karşı potansiyel yeni bir antibiyotik sunması sadece bir buçuk saat sürdü. Mutasyona uğramış ve artık elimizdeki ilaçlara yanıt vermeyen bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerle dolu bir dünyada, süper bug’ların yükselişiyle mücadele eden insanlık için bu harika bir haber.
Yapay zeka, bileşiği tanımladıktan sonra araştırmacılar farelerde test etti ve yara enfeksiyonlarındaki bakterileri baskılayabildiğini buldular. (Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında, yapay zeka hayvanlarda işe yarayan bileşikleri bulma konusunda daha iyi; zaten hemen birkaç aday antibiyotik daha buldu). İlacın insanlarda test edilmesi ve yapay zekanın gerçekten altını bulup bulmadığının anlaşılması yıllar alacak.