26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.01.2023 04:35 | Son Güncelleme: 27.01.2023 17:33

Financial Times’ın baş ekonomi yazarı, demokrasiye yönelik tehditleri yazdı

Liberal ekonomi ile demokrasinin evliliği dünyaya muazzam faydalar getirdi ama on yıllardır görülmemiş bir sınavla karşı karşıya. Peki ne yapmalıyız
Financial Times’ın baş ekonomi yazarı, demokrasiye yönelik tehditleri yazdı

Martin Wolf / Financial Times

Mayıs 1940’ta Naziler Hollanda’yı istila ettiğinde 21 yaşında olan annem, balık satan babasının el koyduğu bir trol teknesiyle ülkeden kaçtı. Dokuz kardeşten biri olan babası diğer akrabalarını da İngiltere’ye çağırdı. Ama onu dinlemediler ve hepsi Yahudi Soykırımı’nda katledildi.
Viyana’da büyüyen babam memleketinden 1937 yılında, yani 27 yaşındayken ayrıldı. Savaş başladığında İngiltere’de yaşıyordu. Bir ara Kanada’da “düşman uyruklu şahıs” olarak gözaltına alındı. Ama 1942’de İngiltere’ye döndü ve bir arkadaşının düzenlediği “hoş geldin” partisinde annemle tanıştı. Babamın çekirdek ailesi de kurtuldu. Ama Polonya’da yaşayan sülalesi katledildi. Sadece bir kuzeni hayatta kaldı.
Tarihin uyarı görevi vardır. Hayatım boyunca bir şeyin hep farkında olmamı sağladı: Siyasi hatalar ekonomik felaketlerle birleşince medeni olduğu düşünülen toplumlarda yıkıma yol açabiliyor.