26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 17.03.2023 22:11

McKinsey, Deloitte gibiler ne bilir!

Uluslararası danışmanlık şirketlerini kötü terapistlere benzeten tanınmış iktisat profesörü Mariana Mazzucato “McKinsey, Deloitte gibi şirketlerin danışmanlık verdikleri alanlarda hiçbir uzmanlıkları yok” diyor
Mariana Mazzucato
Mariana Mazzucato

Henry Mance / Financial Times

Teori basit. Zorluk yaşayan organizasyonlar dışarıdan çok zeki, üstün nitelikli, özel beceri ve yeni fikirleri olan birilerini görevlendirir. Dışarıdan uzman tutmak maliyetli olsa da hem geçicidir hem de bu kişiler verimliliği artırarak aldığı parayı fazlasıyla çıkarır. Üstelik hiçbir yönetici McKinsey şirketini yardıma çağırdığı için kovulmamıştır.

Gerçekler ise biraz daha karmaşık. Dış uzmanlar, yani Üç Büyükler McKinsey, Bain ve Boston Consulting’in de aralarında bulunduğu stratejik danışmanlık firmaları aslında ne kadar bilgili? Kendilerini görevlendiren organizasyonun halihazırda akıl edemediği bir fikir sunmadıklarını söyleyenler var. McKinsey’in opioid adlı uyuşturucu ilaçları teşvik eden çalışması gibi bazı korkunç facialar da yaşanabiliyor. Buna karşın kısa süreli projeler için göreve getirildiği varsayılan danışmanlar, pratikte kolay kolay gitmiyor.

Mariana Mazzucato tartışmadan korkan biri olsa süregelen bu münakaşaya bulaşmayabilirdi. Ancak University College London’da görev yapan 54 yaşındaki iktisatçı entelektüel çatışmalardan çekinecek biri değil.