20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 04.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 04.11.2022 20:36

Seçmenin hiç mi suçu yok!

Seçkinler halkı suçlamak istemiyor, en azından bunu pek dillendirmiyorlar. Bunun isyan atmosferini daha da kışkırtmasından çekiniyorlar. Halkı suçlamak Marie Antoinette’çi bir davranış gibi görünürdü. Oysa bu tutumları kitleleri suçlamaktan daha seçkinci
Seçmenin hiç mi suçu yok!

Janan Ganesh / The Financial Times

ABD’de gelecek hafta yapılacak ara seçimde Cumhuriyetçiler Kongre’nin bir veya iki kanadını kazanacaklar. Ya da her ikisini de ucu ucuna kaçıracaklar. Bazı eyaletlerde yönetimi ele geçirdikleri için sevinecekler. Belki Nevada’da. Ancak belki Massachusetts gibi yerlerdeki kayıplarına üzülecekler. Sonuçlar, Cumhuriyetçi Parti’de kalıcı bir taban kaymasına işaret edebilir. Ama belirsizliklerin devam ettiği, görevdeki liderin meşruiyetinin tartışıldığı bir yıla doğru da girebiliriz.

Tüm bu permütasyonlar üzerinde düşünmek eğlenceli olsa da küçük farklara bakarken asıl önemli nokta gözden kaçıyor: Cumhuriyetçi Parti hala rekabetçi bir konumda. Bu gerçek, aslında daha çok sayıda insana şaşırtıcı gelmeli. Senato baskınının, Joe Biden’ın başkanlığının meşruiyeti konusunda ayak sürümesinin partiye bir seçim maliyeti olmadığı söylenemez. Evet, mesela Pensilvanya’daki yarışta Mehmet Öz yerine daha az Trumpçı bir aday gösterselerdi daha başarılı olurlardı. Ama bu maliyet çok da yüksek olmadı.