Bazı değerli mantarlar yüzyıllar boyunca İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde bulunurdu. Ancak tarım teknikleri ilerledikçe trüf mantarı üretimi son 50 yılda küresel bir genişleme yaşadı. Bugün ABD, Çin ve Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Şili ve Arjantin gibi güney yarımküre ülkelerinde de üreticilerine rastlıyoruz. The Atlantic dergisi trüfün yükselişini mercek altına aldı.
Aslında bilinen en az 180 trüf mantarı var ancak yalnızca bir kısmı ticari açıdan değerli. Siyah trüf en ünlü ve en çok aranan tür. Bir kilogram siyah trüf 1000 doların üzerinde fiyatlara alıcı bulabiliyor.
Bir diğer değerli tür ise Trifola d’Alba Madonna (Beyaz Bakire Yer Mantarı) olarak da bilinen beyaz trüf. İtalya’da her yıl bu mantar adına festival düzenleniyor.
Forests dergisinde yayımlanan 2021 tarihli bir analize göre son yıllarda dünya genelinde siyah trüf mantarı üretimi arttı. İspanya yıllık ortalama 47 ton ile lider, Fransa ikinci, İtalya üçüncü.
Siyah renkte, pürüzlü, kimileri elma büyüklüğünde olan bu mantar tam bir aroma fabrikası. Bazı uzmanlar siyah trüf mantarının soğuk dağ havası veya nemli toprak gibi koktuğunu söylüyor. Kokusunun haşlanmış patates, karnabahar, siyah zeytin, tereyağı, kükürt veya sarımsağı anımsattığını söyleyenler de var.
“Mutfağın elması” siyah trüfün yükselişi 1825 yılında Fransız gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin tarafından afrodizyak olarak öne çıkarılmasıyla başladı. İtalyan besteci Rossini daha da ileri giderek siyah trüf’ü “mantarların Mozart’ı” ilan etti. İngiliz şair Lord Byron’ın ilham perilerini çekmek için masasında trüf mantarı tuttuğu söylenir.
Haber Giriş: 28.10.2022 04:30 | Son
Güncelleme: 28.10.2022 04:30
Her yerde bir trüf bereketi
Trüf mantarı üretimi son 50 yılda küresel bir genişleme yaşadı. Siyah trüf en ünlü ve en çok aranan tür. Bir kilogram siyah trüf 1000 doların üzerinde fiyatlara alıcı bulabiliyor