29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.05.2022 10:54 | Son Güncelleme: 23.05.2022 11:03

Pizzanın Yunan yemeği olduğu iddia edildi

Yunan medyasında yer alan bazı haberlerde pizzanın, antik Yunan'da yapılan plakous adlı bir yemekten esinlenerek yapıldığı öne sürüldü
Pizzanın Yunan yemeği olduğu iddia edildi

Pizzanın İtalyan kökenli bir yemek olduğunu herkes biliyor ancak Yunan medyasında yer alan bazı haberlerde, pizzanın Yunanistan’da ortaya çıktığı iddia edildi. Haberde pizza İtalya ile özdeşleşmiş olsa da ot ve peynirlerle kaplanmış hamur fikrinin ilk olarak Antik Yunan’da ortaya çıktığı öne sürüldü. 

Pizzanın atası plakous

İddiaya göre Yunanca’da düz anlamına gelen plakous isimli bir Yunan yemeği üzerine zeytinyağı, çeşitli otlar, soğan, peynir sarımsak konularak fırında pişirilen bir ekmekten yapılıyor. Birçok Yunan geleneğini benimseyen Romalılar, kendi seçtikleri malzemelerle plakous pişirmeye başladı. 

İtalya'da yoksulların yiyeceğiydi

İtalyan kültürü bugün bildiğimiz şekliyle pizzanın Napoli'de yoksulların yiyeceği olarak ortaya çıktığını söylüyor. Buna göre orijinal tarih un, su ve domates sosundan oluşuyor.  Napolili bir fırıncı olan Raffaele Esposito, hem peynir hem de domates sosu içeren ilk pizzayı yapmasıyla tanınıyor. Ancak İtalyan tarihçiler, Esposito'nun zamanından önce çeşitli soslu ekmeklerin sokak satıcılarında bulunduğunu ve Napoli'nin yoksul işçileri tarafından tüketildiğini belirtiyorlar. 

Efsaneye göre Esposito, 1889'da Napoli ziyareti sırasında İtalyan Kralı I. Umberto ve Kraliçe Margherita için büyük bir pizza yapmak üzere davet edildi. Bugün Margherita olarak adlandırılan pizza o zaman da taze domates, mozzarella ve fesleğen kullanılarak yapılmıştı.

Pizzanın ABD’ye gelişi

19’uncu yüzyılda İtalya göçmenler pizzayı Fransa, İngiltere ve ABD’ye götürdü. Sokak yemeği olarak pizza, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve özellikle New York'ta çok popüler oldu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'ya ve dünyanın geri kalanına ihraç edildi. Bugün dünya çapında en sevilen yiyeceklerden biri olan Amerikan usulü pizza İtalya’da çok fazla kabul görmedi.