26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2022 14:32 | Son Güncelleme: 01.07.2022 14:40

Vegan peynir üretimine getirilen yasağa dava

Vegan Derneği Türkiye, vegan peynirlerin üretimine ve satışına yasak getiren yönetmelik maddesinin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı
Fotoğraf: Temsili
Fotoğraf: Temsili

Vegan peynir'lere yönelik yasaklama, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne eklenen “Bitkisel yağ ve diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez” ibaresiyle başladı. Yönetmelik uyarınca, bitkisel ürünlerden elde edilen peynir alternatiflerine “peynir” denemeyeceği belirtilirken, yapılan denetimlerde de cezalar yazılmaya başlandı.

Vegan tüketiciler ve vegan peynir üreticileri tarafından kendilerine gelen şikâyetler sonrası da Vegan Derneği Türkiye, yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için Danıştay’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı.

Dernek aynı zamanda, yasak kapsamında yüksek miktarda para cezası kesilen bir vegan peynir üreticisinin bakanlığa açtığı davaya da bu hafta içinde müdahillik başvurusu yapacağını açıkladı. Dava dilekçesinde, iptali istenen maddelerin Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiği, üretici haklarının orantısız ve dayanaksız bir şekilde ellerinden alındığı vurgulandı.

İmza kampanyası başlatıldı

Öte yandan söz konusu düzenlemeye karşı imza kampanyası da başlatıldı. Yüzlerce vegan yasağın kaldırılması talebinde bulundu.