25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Bilim yollarına düşüren kitaplar

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve Oksijen yazarı Cem Say, hem güncel hem de zamana bağlı olmadan önerdiği kitapları paylaştı
Bilim yollarına düşüren kitaplar

Bugünlerde okuduklarım

Turing’s Cathedral/ George Dyson/ Vintage Publishing Göreceğiniz gibi popüler bilim kitaplarını seviyorum. Bu kitap, dahi İngiliz matematikçi Alan Turing’in kavramsal temelini attığı bilgisayar fikrinin dahi Macar matematikçi von Neumann tarafından hayata geçirilişini ve bu işin, nükleer silahların geliştirilmesiyle içli dışlı oluşunu anlatan güzel bir inceleme. The Joy of X/ Steven Strogatz/ Mariner Books Steven Strogatz, bir matematik profesörü. “Sözelci”lere matematiği baştan sona anlatmak için kolları sıvamış ve (adı ünlü The Joy of Sex  kitabının ki üzerinde yapılmış bir kelime oyunu olan) bu eser ortaya çıkmış.  Lost in Math/ Sabine Hossenfelder/ Basic Civitas Books Sabine Hossenfelder, birçok açıdan “muhalif” bir fizikçi. Bu kitapta, hem fizik araştırmalarının tarihte ve günümüzde nasıl icra edildiğini hem de kendi fikrine göre günümüzde girilmiş olan yanlış yolu anlatıyor.  Shape/ Jordan Ellenberg/ Penguin Press Bir “halk için matematik” kitabı daha… Matematikçi Jordan Ellenberg, Covid-19 salgını ve Trump’ın mızıkçılık ettiği seçim gibi çok güncel örneklerden de yararlanarak, geometri başta olmak üzere birçok alana ışık tutuyor.  Enlightenment Now/ Steven Pinker/ Viking Books Psikolog Steven Pinker, önemli bir düşünür. Bu kitapta, ABD’nin kendisinden daha soldaki aydınlarıyla öteden beri verdiği kavgayı da sürdürerek insanlığın tarihsel süreç sonucu vardığı bugünkü durumunun hiç de fena olmadığını, akla gelebilecek her konuda atalarımızdan daha iyi durumda olduğumuzu, bunu da akıl ve bilime borçlu olduğumuzu verilerle kanıtlıyor. 

Okunmasını önerdiklerim

Azap Ortakları/ Erol Toy/ Cumhuriyet Kitapları Şeyh Bedreddin’in romanı. Birçok insanımızın hiç duymadan yaşayıp öldüğü bu önemli tarihi süreci anlatan sürükleyici bir kitap.  Siberya/ Stanisław Lem/ Çevirenler: Tamer Çetin, Can Uğur/ Cem Yayınevi Polonyalı büyük bilimkurgu yazarı Lem’in eserleri, bence çok sıkıcı olanlarla olağanüstü olanlar olarak ikiye ayrılıyor. Siberya, ikinci grupta. İngilizce çevirisini okumuş ve dil oyunlarını görünce çevirmene hayran kalmıştım.  Sonsuzluğun Sonu/ Isaac Asimov/ Çevirenler: Yosun Erdemli, Alperen Keleş/ Monokl Yayınları  Bu bilimkurgu devinin birçok kitabı arasından Sonsuzluğun Sonu’nu seçmemin nedeni, hem “fikir yazarı” Asimov’un yine harika bir dizi fikri çok iyi kurgulaması (Zaman yolculuğu ama nasıl?) hem de şimdi söylersem kaçacağı için açık etmeyeceğim bir sürpriz ve dolayısıyla bu romanın Asimov’un diğer eserleri arasında kilit bir yer tutması. Atatürk/ Andrew Mango/ Remzi Kitabevi Biz Türkler, bir türlü bu konuda tarafsız olamadığımız için mi, yoksa Mango gerçekten çok iyi bir tarihçi olduğu için mi bilmiyorum, okuduğum Atatürk biyografileri arasında açık ara en iyisi bu. Herkes okumalı.  Kozmos/ Carl Sagan/ Çeviren: Reşit Aşçıoğlu/ Altın Kitaplar Beni bu yollara (hem bilim insanı hem de son yıllarda popüler bilim yazarı olmaya) düşüren kitaplardan. Sagan “en hakiki mürşit”in bilim olduğunu, gerçeklerle yüzleşmekten başka çaremizin olmadığını, bilimin bize gösterdiklerinin gerçek olmanın yanı sıra çok da güzel olduğunu, evrendeki yerimizi ve “hayatın anlamı”nı anlatıyor.
Damla Karakuş