26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:19

“Eski yaraları kaşırken çok hassas davrandım”

Hakan Yaman’ın altıncı romanı Hüzzam’ın Uçma İhtimali, Türkiye’de yaşanan üç darbe dönemini ve vurucu ayrıntıları ince ince dokuyor
“Eski yaraları kaşırken çok hassas davrandım”
İsrafil’in KanatlarıFotoğraftaki KadınGüz Kokulu GünahlarRomancı Huş Ağaçlarının SessizliğiHüzzam’ın Uçma İhtimali Türkiye’nin yakın ve trajik darbe tarihinin sayfalarını aralıyorsunuz Hüzzam’ın Uçma İhtimali’nde. Tarihsel olaylar var ve evet, gerçek; peki, karakterler üzerinden baktığımızda ne kadarı kurmaca?Hüzzam’ın Uçma İhtimali

“Kitap zaten zihnimde hazırdı”

Bu romanı sanıyorum 2013 yılında, Ulucanlar Cezaevi’ni ziyaret ettikten sonra yazmaya başlamışsınız. Ne oldu, size bu romanı ne yazdırdı?Ben romanı siz ya da sanki İsa anılarını yazıyor gibi okudum açıkçası ve merak ettim hikâyenin içine nasıl böyle girdiniz? 

Ezber bozan bir kurgusu var

İsa ve Musa, iki kardeş hatta iki zıt kardeş. “Ne İsa’ya ne Musa’ya” diye bir deyim vardır. İsa ve Musa’nın ismini merak ettim, siz özellikle mi bu isimleri verdiniz?   İsa devrimci, abisi Musa ise kendini ülkücü olarak tanımlıyor ama ilişkileri ezber bozan türde… Hüzzam bir martı, tek kanadı eksik bir martı ve siz romanın sonunda “Türkiye’de devrimin gerçekleşme hayali, Hüzzam’ın uçma ihtimali kadardı,” diye yazmışsınız. Hüzzam da İsa kadar önemli bir karakter. Nasıl geldi size Hüzzam, o tek kanadıyla? 

Bağımsız bir dünya kalsın geleceğe

Üç darbe dönemini de yazmışsınız. Bir okur olarak edebiyatımızın darbe ve tanıklık romanları açısından yeterince verimli olduğunu düşünüyor musunuz? Ben hep bu romandan ne kalsın okurlarınıza diye soruyorum bu röportajlarda ama bu sefer sizin aracılığınızla Hüzzam’dan soracağım; Hüzzam’dan ne kalsın okurlara? 
  • Hüzzam’ın Uçma İhtimali / Hakan Yaman / Sia Kitap / Roman / 400 Sayfa