03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2024 09:45 | Son Güncelleme: 20.01.2024 09:48

Japon yazar Rie Kudan yapay zeka ile edebiyat ödülü kazandı

Japonya'nın en prestijli edebiyat ödülünü kazanan Rie Kudan, yeni kitabını yazarken yapay zekadan faydalandığını itiraf etti
Japon yazar Rie Kudan yapay zeka ile edebiyat ödülü kazandı

Rie Kudan, fütüristik bir Tokyo'yu tasvir ettiği The Tokyo Tower of Sympathy (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanıyla Japonya'nın en prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagawa Ödülü’ne layık görüldü. 33 yaşındaki yazar çarşamba günü ödül töreninde yaptığı konuşmada jüri tarafından "kusursuz" olarak nitelendirilen kitabın yaklaşık yüzde 5'ini ChatGPT'nin ürettiği metni "kelimesi kelimesine" kullanarak yazdığını söyledi.

"ChatGPT ile dertleşiyorum"

Kudan konuşmasında sohbet botunu sık sık kullandığını ve bazen kimseyle paylaşamayacağı düşünceleri ChatGPT'ye anlattığını söyledi. Rie Kudan'nın yapay zeka üzerine tartışmaları alevlendiren itirafı aslında tam da kitabının konusuyla ilgili. Tokyo Sempati Kulesi yapay zekanın günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği hayali bir yakın gelecekte geçiyor. Roman, Tokyo'daki bir parkta suçluların rehabilite edildiği bir yer olarak tasarlanan bir kule inşa eden bir mimarın hikayesini anlatıyor ve toplumun yasaları çiğneyenlere karşı hoşgörüsünden duyduğu rahatsızlığı irdeliyor.