26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2023 14:38 | Son Güncelleme: 17.01.2023 16:40

Modacılar tartışıyor: Elmas kesimli elbise trendi büyüyecek mi?

Moda dünyası pandemi rahatlığını sona ediren göbek deliğini gösteren elbiseleri tartışıyor. Ünlü tasarımcı Michael Kors'un çirkin ve aynı zamanda zarif olarak tanımladığı elbiseleri Z kuşağı tercih ederken bazıları çekimser yaklaşıyor
Getty Images / Julia Garner
Getty Images / Julia Garner

Son zamanlarda crop top'ların yanı sıra Miu Miu gibi tasarımcıların düşük belli jean'leri ve mini eteklerinin yükselişi söz konusu. Mayo ve elbiseler artık çok fazla kesime sahip. Göbek dekoltesi neredeyse sıkıcı bir hal alırken, yeni bir stil ortaya çıkıyor: göbek deliği odaklı elmas kesimli elbise. Tasarımcı Michael Kors göbek deliği gösterme modasını hem çirkin hem de zarif olarak tanımlıyor.

Girişimci ve model Lori Harvey'nin 2022 Met Balosu'nda giymesi için siyah elmas kesimli bir elbise tasarlayan New Yorklu tasarımcı Michael Kors bu yeni moda elbise tasarımı için, "Göbek deliğini göstermek son tabu. Aynı anda hem çirkin hem de zarif" ifadesini kullandı

Pandeminin getirdiği rahatlığına karşı bir tasarım

Christopher Esber, Saint Laurent ve Gucci gibi moda markaları tarafından öne çıkarılan ve Zoë Kravitz, Julia Garner, Hailey Bieber gibi yıldızlar tarafından kırmızı halıda giyilen bu cüretkar stil, göbek deliğine açılan küçük bir pencereyi gözler önüne seriyor. Bu elbiseler genellikle uzun kollu oluyor. Ayak bileğine kadar uzanıyor ve tüm odağı göbek deliğine topluyor. Kors bu görünümü, pandemi döneminin zoraki rahatlığına doğrudan bir karşı çıkış olarak görüyor. Göbeği açıkta bırakmak tamamen yeni bir şey değil. Kors bu trendi ilk benimseyenlerden biri olarak Cher'i gösteriyor ve büyürken onun görünümünü izlemenin bağımlısı olduğunu söylüyor.

Dekolte yerleri her dönem değişiyor

Bu görünüm daha da eskiye dayanıyor. Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü'nde küratör yardımcısı olan Amanda Garfinkel, "Moda uzun zamandır bu tür teşhir denemeleri yapıyor. Hangi erojen bölgelerin dikkat çekici olduğu zaman içinde değişiyor, dolayısıyla kesiklerin yeri de değişiyor" ifadelerini kullandı. Instagram'da @best.dressed adıyla tanınan New Yorklu moda fenomeni ve film yapımcısı Ashley Rous, Gucci için çektiği kısa filmde Julia Garner ile aynı elbiseyi giydi. Rous "Kendimi kesinlikle çıplak hissettim" dedi.

Bu elbiseler kırmızı halı dışında alınıyor mu?

Kırmızı halı ve moda videolarının ötesinde, bu elbiseler gerçekten satılıyor mu? New York, Florida ve Pennsylvania'daki Kirna Zabête butiklerinin sahibi Beth Buccini, Saint Laurent'in 3 bin dolar civarındaki elmas kesimli elbiselerinin ve catsuit'lerinin şirketin Manhattan'daki Soho mağazasında ve internette iyi sattığını söylüyor. Buccini "Çok genç, çok trend ve çok parası olan bir müşteri kitlesi var" ifadelerini kullandı.

Tercih edenlerin çoğu Z kuşağı

Elmas kesimli göbek dekolteli elbise, birçok kadın için temel bir unsur haline gelen dekoltelerin en uç noktasında yer alıyor. Elbiseyi tercih edenlerin elbette bazıları Kardashian ailesi, Hadid kardeşler ve Euphoria'daki Maddy karakteri gibi görünümlerden ilham alan Z kuşağı kadınları. Buccini yaş konusuna değinerek "Her şeyin kesilen kısmın nerede olduğuna bağlı olduğunu söylüyor" dedi.

Geçici bir heves mi?

Telluride, Colo'da yaşayan ve 40 yaş üstü modası üzerine uzmanlaşmış bir blog yazarı olan Erin Busbee de dekoltenin nereden verildiğinin önemli olduğunu söylüyor. Busbee, göğsün hemen altına ya da belin yanlarına düşen kesikleri öneriyor. Busbee "Stratejik olarak yerleştirilmiş kesiklere sahipseniz, bunlar şık ve sofistike görünebilir" dedi. Elmas kesimli elbise trendi büyüyecek mi, yoksa daha çok geçici bir gösteriş dönemi mi?

Nispeten daha mütevazı kesimli elbiseler her yerde bulunurken, göbek deliğini açıkta bırakan elbiselerin geçici bir trend olduğu söyleniyor. Kirna Zabête'den Buccini, insanların fiziklerinin diğer kısımlarını göstermeye daha yatkın olduklarını söylüyor. Buccini "Çoğu insanın göğüs dekoltesi ve bacakları göbeklerinden daha iyi. Ayrıca, gittiğiniz yerde giydiğiniz kıyafetin içinde rahat hissetmek istersiniz ve yediğiniz yemeğin karnınızı şişirmesinden de endişelenmezsiniz" dedi.