26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 20:13 | Son Güncelleme: 22.04.2023 20:25

Nike 130 bin dolara sanal ayakkabı sattı

Aralık ayında sanal spor ayakkabı tasarımcısı RTFKT'yi satın alan Nike, metaverse dünyası için üretilen bir çift sanal ayakkabısı için 130 bin dolara alıcı buldu.
Nike'ın bu özel sanal ayakkabıları 45 ether yani 130 bin dolara satıldı
Nike'ın bu özel sanal ayakkabıları 45 ether yani 130 bin dolara satıldı

Spor ayakkabıların bazıları var ki koleksiyonluk olarak öne çıkıyor. Bu nedenle nadir bulunanların yüksek fiyatlara alıcı bulması alışılmadık bir durum değil. Sınırlı sayıda üretilen Yeezy'ler düzenli olarak beş haneli rakamlara satılıyor ve Michael Jordan'ın ikonik maçlarda giydiği ayakkabılar gibi tarihi değeri olan ayakkabılar bazen bir milyon doların üzerinde açık artırmaya çıkıyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir alışveriş, spor ayakkabı tarihinin en sıra dışı satışlarından biri olarak kayıtlara geçecek gibi görünüyor: Birisi bir çift sanal Nike spor ayakkabı için 130 bin dolar ödedi.

Söz konusu spor ayakkabı elbette bir NFT. Nike ve Aralık ayında satın aldığı sanal spor ayakkabı tasarımcısı RTFKT tarafından başlatılan 20 bin NFT'den oluşan Nike Dunk Genesis Cryptokicks koleksiyonunun bir parçası.

Bu özel NFT, ünlü sanatçı Takashi Murakami tarafından tasarlanan bir renk seçeneğiyle nadir bir ürün. Sette yer alan 20 bin sanal spor ayakkabıdan sadece 98'i resmedilen tasarıma sahip ve bu da onu nadir bulunan bir koleksiyon ürünü haline getiriyor. 

Metaverse'in zayıfladığı bir anda sürpriz satış

Metaverse Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg dahil birçok kişi ve kurumun inandığı bir proje. Nike da bunlardan biri. Aralık ayında RTFKT'yi satın almanın yanı sıra, her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği çevrimiçi bir "metaverse" olan Roblox'ta Nikeland'ı yarattı.

Bu alanda gözü olan tek giyim markası Nike değil. Aralık ayında Adidas, 30 bin NFT'den oluşan Into The Metaverse koleksiyonunu piyasaya sürdü ve bunu yapmak için Bored Ape Yacht Club ile ortaklık kurdu. NFT'nin sahibi, Dolce & Gabbana'nın da uyguladığı bir taktikle, hem sanal hem de gerçek hayattan giysiler sunmayı vaat ediyor. Gucci de Pudgy Penguins, World of Women ve Bored Ape Yacht Club avatarlarına Gucci kıyafetleri giydirmek için mavi çipli NFT koleksiyonlarıyla işbirliği yaparak farklı bir yol izledi.