26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.12.2022 11:03 | Son Güncelleme: 31.12.2022 11:32

Ünlü İngiliz modacı Vivienne Westwood hayatını kaybetti

İngilizler Kraliçe Elizabeth'ten sonra bir kraliçelerini daha kaybetti. Moda dünyasında punk akımının yaratan, sıra dışı tasarımlarıyla çığır açan devrimci ve aktivist modacı Vivienne Westwood 81 yaşında hayatını kaybetti
Ünlü İngiliz modacı Vivienne Westwood hayatını kaybetti

Moda dünyasına modern punk ve yeni dalga stilini ana akıma getirerek çığır açmasıyla bilinen daha çok politika portalı olarak kullandığı Red Label defileleriyle ünlü modacı Vivienne Westwood 81 yaşında hayatını kaybetti. 

"Dünyanın Vivienne gibi insanlara ihtiyacı var"

Sahip olduğu moda evinin resmi Instagram hesabında, tasarımcının Güney Londra'nın Clapham kentinde ailesiyle birlikte huzur içinde vefat ettiğine dair bir duyuru paylaşıldı. Duyuruda, "Vivienne, son ana kadar sevdiği şeyleri yapmaya, tasarlamaya, sanatı üzerinde çalışmaya, kitabını yazmaya ve dünyayı daha iyiye doğru değiştirmeye devam etti. Harika bir hayat sürdü. Yenilikleri ve etkisi son 60 yılda muazzam oldu ve gelecekte de devam edecek. Daha iyiye doğru bir değişiklik yapmak için dünyanın Vivienne gibi insanlara ihtiyacı var" denildi. Kendisi de bir tasarımcı olan eşi Andreas Kronthaler, “Kalbimdeki Vivienne ile devam edeceğim. Sonuna kadar çalışmayı sürdüreceğiz” dedi. 

Sex and the City'deki Carrie Bradshaw karakterinin ünlü ikonik gelinliği de modacı Vivienne Westwood imzalıydı

Çevreci eylemleri ve yürüttüğü kampanyalarla Punk ruhunu yaşatmaya devam eden ikonik tasarımcı, 6. yüzyılda kadınların belini sıkı sıkıya saran karakterli korselere altın çağını yaşattı. 1970'li yıllarda punk stiline korseyi dahil eden İngiliz moda tasarımcısının belki de başyapıtı olarak adlandırılabilecek korseler daha sonra pek çok tasarımcının koleksiyonlarının ayrılmaz bir parçası oldu. 

Vivienne Westwood hakkında

8 Nisan 1941'de İngiltere'de doğan Vivienne Westwood, lise eğitimini Harlow School of Art'da tamamladı. Westminster Üniversitesi'nde üniversite eğitimini tamamlayan Westwood, bu esnada ilkokul öğretmenliği yapmaya başladı ve öğretmenlik kariyerini 70'li yılllara kadar sürdürdü. Bu esnada Mclaren It Rock isimli butiğini açan modacının butik için tasarladığı çift cinsiyetli tasarımları, sloganlı tişörtleri ve düzen karşıtı tavırlarıyla moda sahnesinde öne çıkması uzun sürmedi. Punk kültürünün doğumunda önemli bir yere sahip olan Vivienne Westwood 1981 yılında kendine ait ilk defilesini gerçekleştirdi. 1962'de ilk evliliğini yaparak 3 sene evli kalan ünlü İngiliz modacı 1992'de eski tasarım asistanı Andreas Kronthler ile evlendi. 2006 yılında modaya katkılarından dolayı İngiltere'de "Dame" unvanı alan Westwood'a Kraliçe Elizabeth tarafından hizmetleri için ödül verildi.