26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2022 10:03

Haftanın kültür-sanat önerileri

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 18-24 Şubat haftasının önerileri…
Haftanın kültür-sanat önerileri

 


İyi oyuncuları hatırlamak için kaçmayacak fırsatlar

 Jeff Daniels

The Newsroom ve Dumb&Dumber’da harikalar yaratan Emmy ödüllü Jeff Daniels 19 Şubat’ta 67 yaşına giriyor. Onun bulunduğu yapımlardan beşi radarımızda

Looper: Jeff Daniels başrolleri ile ünlü oldu ama yan karakterlerde de harikalar yarattı. Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis ve Emily Blunt’lı kadroya katılan Daniels, Looper’da da iyi bir performans sergiliyor. 2012 yapımı film zaman yolculuğunun suikastlar için kullanıldığı bir dönemde geçiyor. Yönetmen The Last Jedi’dan tanıdığımız Rian Johnson. (beIN Connect)

State of Play: Konu paraysa Beyaz Saray ve çevresinde kimsenin namusu, sevgisi ve hayatı güvende değildir. 2009 yapımı bu gerilim filmi, bir siyasinin yardımcısının ölümünü araştıran gazetecinin çözmeye çalıştığı komployu anlatıyor. Her anı izleyiciyi geren filmin oyuncu kadrosu yıldızlar geçidi gibi: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Jeff Daniels.  (Prime Video)

Godless: Alternatif bir Vahşi Batı hikayesi izlemek ister misiniz? 2017 yapımı bu harika dizi, bütün erkeklerin öldüğü ve yalnızca kadınların yaşadığı bir kasabada geçiyor. Eski bir kanun kaçağı da kasabayı buluyor. Kasabadaki kadınların mücadelesi yedi bölümde harika işlenmiş. Başrollerde Daniels’ın yanında Michelle Dockery ve Jack O’Connell yer alıyor. (Netflix)

The Divergent Series: Allegiant: Uyumsuz serisinin ilk iki filmi çok sevilmişti, üçüncü ve son film için Jeff Daniels da kadroya dahil oldu. Chicago’yu terk etmek zorunda kalan kahramanlarımız dışarıda bir maceraya atılıyor. Seriyi hiç izlemediyseniz BluTV’deki ilk iki filme de bakabilir ve bu heyecan dolu dünyaya girebilirsiniz. (BluTV)

The Squid and the Whale: Noah Baumbach’ın kaleme aldığı film Jeff Daniels’ın kariyerindeki en iyi performanslardan biriydi. Boşanma kararı alan bir anne-baba, buna uyum sağlamaya çalışan çocuklar ve değişen ilişkileri konu alan “sakin” film, 2006’de Sundance başta birçok festivalden ödülle dönmüştü. (Apple TV) 

Drew Barrymore

22 Şubat’ta doğan ve artık 47 yaşında olan Drew Barrymore bugüne dek onlarca unutulmaz filmde yer aldı. İşte onların bir kısmı

E.T.: Steven Spielberg’ün 1982’de çektiği film, o günden beri birçok uzaylı hikayesine ilham kaynağı oldu, olmayı da sürdürüyor. Her zaman izlenebilecek ve sonunda hüngür hüngür ağlanabilecek E.T.’de kayıp bir yaratığın evini bulmasına yardım eden küçük çocuğa katılabiliriz. Küçük Henry Thomas ve Drew Barrymore’un oyunculukları da cabası. (Prime Video)

The Stand-In: Örneklerini defalarca gördüğümüz ve zengin şahsın fakir hayatını çok sevmesiyle biten hikayelerden bir tık farklı The Stand-In. Bu kez dublör olan fakir kişi, zenginin hayatını ele geçiriyor. Film yıldızı Candy’yi Drew Barrymore oynarken, yerine geçen dublörü Sarah Jes Austell canlandırıyor. (beIN Connect)

Charlie’s Angels 1-2: Film, 2000’de yeni kadroyla beyazperdeye geldiğinde de büyük etki yaratmıştı. 2003’teki devam filmi o etkiyi ne kadar sürdürdü tartışılır ama iki filmin de aksiyon dozu yüksek. Cameron Diaz, Drew Barrymore ve Lucy Liu’yu izlemek de keyifli. Belki sonra Melekler Adası adıyla yapılan Türkiye uyarlaması da aklınıza gelir. (beIN Connect)

Santa Clarita Diet: Bir post modern zombi dizisi ancak bu kadar komik olabilirdi. Barrymore’u 92’den beri ilk defa dizilere döndüren ve Timothy Olyphant ile başrolü paylaştığı dizi kaptığı bir virüs nedeniyle çiğ et yemeye başlayan bir kadını anlatıyor. 25-30 dakikalık bölümleri izlerken çok güleceksiniz. (Netflix)

A Castle for Christmas: Bir yazar skandaldan kaçmak için kendini İskoçya’ya, bir şatoya atar. Hatta şatoyu satın almak ister ancak şatoda yaşayan huysuz dük buna engeldir. Brooke Shields ve Cary Elwes’ın başrollerindeki filme Drew Barrymore kendini canlandırarak konuk oluyor. (Netflix)

Plüton

18 Şubat Plüton Günü olarak anılıyor. Diğer gezegenlerin dışladığı, hatta gezegenlikten çıkardığı Plüton’un şerefine dışlanan karakterlerin hikayelerini seçtik

The Social Network: Dışlanan Mark Zuckerberg’in bunu aşmak için Facebook denen siteyi kuruş hikayesi çıktığı 2010 yılından beri izleniyor. Jesse Elsenberg’in asosyal dahi Zuckerberg’i canlandırmadaki başarısı yanındaki Andrew Garfield ve Justin Timberlake ile yakaladıkları uyum ve David Fincher&Aaron Sorkin’in dehası tekrar tekrar izlenebilir. (Netflix)

The Green Mile: Bu kez de korkutucu görüntüsü yüzünden dışlanan, ötelenen bir adamın hikayesi. Vizyona gireli 20 yılı geçen bu klasik halen birçok sahnesiyle hatırlanıyor. Stephen King’in romanından uyarlanan film Tom Hanks ve Michael Clarke Duncan’ın uyumu ile işkence sahnelerinde hissettirdiği duygularla hatırlanıyor. (Netflix)

The Good Doctor: Shaun Murphy’nin otizm ve toplumun kendisine koyduğu engellere karşı doktor olma çabasını, asistanlığının birinci gününden itibaren izlemek çok keyifli. Hem ailesiyle yaşadıkları hem de hastanedeki meslektaşları ve hastalar tarafından ötekileştirilmesine karşın sürekli doğruyu yapma çabasıyla ekrana gelmiş en doğru karakterlerden biri. (Netflix)

Tall Girl: Biraz da ergen filmleri. Upuzun boyu nedeniyle okul hayatında dışlanan Jodi’nin hikayesi bir romantik komediye dönüşse de akran zorbalığına da bir bakış atıyor. İlk filmin sonunda Jodi mutlu sona ulaşmış görünüyordu ancak Netflix bununla yetinmeyip ikinci filminde kendisini başka problemlerle de yüzleştirdi.  (Netflix)

Green Book: Döneminin ünlü piyanistlerinden birinin ten rengi nedeniyle başına gelenleri anlatıyor. Konser verdiği  restoranlarda yemek yemesine izin verilmeyen Don Shirley’yi canlandıran Mahershala Ali de eşsiz performansıyla Oscar’ı kazanmıştı. Ona eşlik eden Viggo Mortensen de harika. (BluTV)


Elif Tanrıyar’ın seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü

Edebiyat/ Roman

Silinmiş Sahneler / Hakan Bıçakcı / İletişim Yayıncılık / 172 Sayfa

Merakla beklenen yeni romanı Silinmiş Sahneler’de Hakan Bıçakcı; sinemacı olma hayaliyle yola çıkıp, kendini sansürcü olarak bulan bir kurgu operatörünün gittikçe tuhaflaşan dünyasını anlatırken, aynı zamanda modern çağın üstümüze boca ettiği her şeyden haberdar olma ve hiçbir şey yapamama durumunu da ustalıkla yansıtıyor. 

Yürekteki Hayvan / Herta Müller / Çeviren: Çağlar Tanyeri / Siren Yayınları / 205 Sayfa

2009 yılında, ‘şiirin yoğunluğu ve nesrin doğrudanlığını kullanarak yurtsuzların dünyasını betimleme yeteneğiyle’ Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Herta Müller, Yürekteki Hayvan’da diktatörün baskısı altında yaşamı ve yaşamın imkânsızlığını anlatıyor. Düşünmeyi yasaklayan köy sessizliği ile yaşamayı cezalandıran kent gürültüsünün arasına sıkışmış insanları kendine özgü diliyle sayfalara taşıyor. Yürekteki Hayvan’la Kleist Ödülü’nü ve Uluslararası IMPAC Dublin Ödülü’nü alan Müller, toplumsal baskının boğuculuğunu ve nefes alma arayışlarını metaforlarla örülü ince bir dille zihinlere kazıyor.

Sessiz Çığlık / Kenzaburo Oe / Çeviren: H. Can Erkin / Can / 384 Sayfa

İnkâr ve kaçışın, kefaret ve deliliğe uzanan hikâyesi… Çocuğunu bakımevine teslim etmek zorunda kalan Mitsu ile ABD’deki hayatından kaçan kardeşi Takaşi, Tokyo’da buluşup çocukluklarını geçirdikleri köye dönerler. Hem bir süreliğine şehir hayatının etkisinden kurtulma hem de aile evlerini satma niyetindedirler. Bu süreçte kendilerini aile geçmişleriyle yüzleşirken bulur ve yıllar içinde birbirlerine ne denli yabancılaştıklarını anlarlar.

Deneme

Hayatın Sesi / Gülseren Budayıcıoğlu / Doğan Kitap / 224 Sayfa

Gülseren Budayıcıoğlu bir kez daha kendi “Kırmızı Oda”sının kapısını aralıyor ve orada biriken hikâyelerden seçtiklerini bizlerle paylaşıyor; “hayatın sesi”ni daha iyi duyup anlayabilelim diye…

Anı

İyi ki - Bir Gönül İnsanı Doğan Cüceloğlu ile Anılar / Hazırlayan: Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu / Kronik Kitap / 296 Sayfa

Doğan Cüceloğlu’nun eşi Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu’nun kalemi; onun göz göze geldiği insanlarda bıraktığı izlere, her birinin hâlinden nasıl anladığına, her daim içlerindeki iyiye ve gelişim potansiyeline nasıl odaklandığına dair hayat dersi niteliğindeki anılardan süzülenleri aktarıyor. 



Çok satanlar

Amazon Türkiye, D&R, eganba, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, Trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturulmuştur.

  1. Gece Yarısı Kütüphanesi, Matt Haig, Domingo Yayınevi 
  2. Sen Yola Çık Yol Sana Görünür, Hakan Mengüç, Destek Yayınları 
  3. Altıncı Koğuş, Anton Pavloviç Çehov, İş Bankası Kültür Yayınları
  4. Körlük, Jose Saramago, Kırmızı Kedi
  5. Çocuk, Köstebek, Tilki ve At, Charlie Mackesy, Mundi Yayınevi 
  6. Ezbere Yaşayanlar - Vazgeçemediğimiz Alışkanlıklarımızın Kökenleri, Emrah Safa Gürkan, Kronik Kitap 
  7. İz Bıraktığın Kadar Varsın, Esra Ezmeci  Destek Yayınları
  8. Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos, Can Çocuk Yayınları
  9. Veronika Ölmek İstiyor Paulo Coelho, Can Yayınları
  10. Zihin Tuzakları - Kendine Yardım Kitabı, Serhat Yabancı, Mona Yayınevi

The New York Times Çoksatanlar Listesi

Kurgu edebiyat

  1. It Ends With Us, Colleen Hoover, Atria
  2. Verity, Colleen Hoover, Grand Central
  3. The Seven Husbands of Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid, Washington Square/Atria
  4. Ugly Love, Colleen Hoover, Atria
  5. The Maid, Nita Prose, Ballantine 

Kurgu dışı

  1. Red-Handed, Peter Schweizer, Harper
  2. The 1619 Project, Hazırlayanlar: Nikole Hannah-Jones, Caitlin Roper, Ilena Silverman ve Jake Silverstein, One World
  3. The Body Keeps The Score, Bessel van der Kolk, Penguin
  4. The Power of Regret  Daniel H. Pink  Riverhead
  5. How to be Perfect, Michael Schur, Simon & Schuster

Alper Bahçekapılı’nın önerileri

Haftanın şarkıları

En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar

  1. Alfie Templeman “Broken”
  2. Father John Misty “Q4”
  3. Paul Cherry / “It Happens All The Time”
  4. Liam Gallagher “Everything’s Electric
  5. Yard Act “100% Endurance”
  6. Johnny Marr “Night and Day”
  7. Foals “2am”
  8. Everything Everything “Bad Friday”
  9. Portugal, The Man / “What, Me Worry?”
  10. Burial & Four Tet “Nova” 

Haftanın yerlileri

Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar

  1. Ah! Kosmos & Büşra Kayıkçı “1702”
  2. Ezhel “Ağlattın”
  3. Kaan Boşnak “Beklenen Gemi”
  4. Danslı Parti “Baba Halayı”
  5. Gülinler “Bir Sürü”
  6. emre aydın “Kör Kuyu”
  7. Selin “Give And Take”
  8. Melis Karaduman “Kurmaca”
  9. Mavi & Güneş “Benim İstanbul’um Sensin”
  10. Da Poet “Sen Oldurmaya Bak” 

Tarkan şarkıları

Yeni şarkısını bu hafta yayınlayan Tarkan’dan klasikler…

  1. “Kuzu Kuzu”
  2. “Gül Döktüm Yollarına”
  3. “Adımı Kalbine Yaz”
  4. “Kış Güneşi”
  5. “Sen Başkasın”
  6. “Hepsi Senin Mi?”
  7. “Salına Salına Sinsice”
  8. “Başına Bela Olurum”
  9. “Unutmamalı”
  10. “Ölürüm Sana”