20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 08:58 | Son Güncelleme: 17.01.2024 08:58

13 yaşındaki rehine: Bazı günler yemek yemedik, birkaç kez transfer edildik

New York Times, 7 Ekim'de Hamas'ın esir aldığı çocuklardan biri olan Hila Rotem Shoshani'nin yaşadıklarını yazdı. Hila, bazı günler hiç yemek yemediklerini ve birkaç kez gece yarısı transfer edildiklerin anlattı
13 yaşındaki rehine: Bazı günler yemek yemedik, birkaç kez transfer edildik

Nadav Gavrielov / New York Times

Hila Rotem Shoshani, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan ve kasım ayı sonunda insani ara sayesinde serbest bırakılan 30’dan fazla çocuktan biriydi. Şimdi 13 yaşında olan Hila aynı zamanda Gazze Şeridi'nde tutulan 100'den fazla rehinenin içinde bulunduğu kötü duruma dikkat çekmek amacıyla, tutuldukları zor koşullar hakkında konuşan en genç rehine. Örgütün elinde kalan rehinelere destek vermek için New York’ta düzenlenen toplantıda konuşma yapan Hila, Hamas tarafından kuşatılan Gazze’ye yaptığı yolculukta gittiği bölgenin içinde büyüdüğü topluma ne kadar yakın olduğunu ilk kez tam olarak fark ettiğini söyledi.

Evlerine gidip kaçırdılar

Hila, arkadaşı Emily Hand'i İsrail'deki Kibbutz Be'eri'deki evlerinde yatıya kalmaya davet etmişti. O zaman 12 ve 8 yaşında olan kızlar, ertesi sabah 7 Ekim'de, ülkelerinin tarihindeki en ölümcül saldırının başlangıcı olan bir patlama sesiyle uyandı. Hamas güçleri Kibbutz’u ele geçirdiği sırada Hila ve Emily, Hila'nın 54 yaşındaki annesi Raaya Rotem'le birlikte 6 saat boyunca evlerinin güvenli bir odasında saklandı. Ardından eve giren örgüt üyeleri üçünü de arabaya götürdü. Sadırganlardan biri Hila’nın oyuncak hayvan tuttuğunu fark etti ve alıp bir kenara fırlattı. Hila “O sırada hep elimde olduğunu fark etmedim. Korktuğunuz zaman farkına varmazsınız” dedi.

Kendisi, annesi ve Emily'nin Gazze'de bir eve götürüldüklerini ve burada diğer birkaç rehineyle birlikte karanlık bir odaya konulduklarını anlatan Hila, başlarda silahlı bir korumanın da onlarla birlikte kaldığını ancak sonra oturma odasına geçtiğini söyledi. 

“Kaçmayacağımızı anladılar. Dışarısı da tehlikeli. Neden kaçalım ki?” diyen Hila, kaçmaya çalışmamaları konusunda uyarıldıklarını, dışarı çıkarlarsa oradaki insanların onları sevmediği için öldürüleceklerini söylediklerini açıkladı.

Bazı günler hiç yemek vermediler

Esir alındıklarında çok az yemek, bazı günler yarım ekmek ve biraz helva, bazı günler konserve fasulye ve çok az su verildiğini söyleyen Hila, kuyu suyunun korkunç tadı nedeniyle su içerken kendilerini çok zorladıklarını açıkladı. Zaman zaman sadece saldırganların yemek yediğini ve esirlere yemek vermediklerini söyleyen küçük kız, “Yiyecek olmadığı günler oluyordu ve yiyecekleri kendilerine saklıyorlardı” dedi.

Hila, ara sıra başka çocukların seslerini duyduklarını ve evde başka bir yerde olup olmadıklarını merak ettiklerini söyledi. Banyoyu kullanmak için izin istemeleri gerektiğinden Hila Arapça bir kelime olan ‘hamam’ı öğrendi. Hila, bir keresinde yakınlardaki bir patlamanın odalarının camının kırılmasına neden olduğunu, ancak yaralanmadıklarını söyledi.

Birkaç kez transfer edildiler

Birkaç kez gece yarısı uyandırıldıklarını ve karanlıkta aceleyle başka yere nakledildiklerini anlattı. Hila, "Bize ilk başta ‘Daha güvenli bir yere taşınıyorsunuz' dediler. Ama öldürülüp öldürülmeyeceğimizi bilmiyorduk” dedi. Kızlara o sırada sessiz kalmaları söylendi. Emily 9 yaşına girmişti ve Hila'nın da doğum günü yaklaşıyordu. Resim yaparak ya da oyun oynayarak kendilerini meşgul etmeye çalıştılar. Hila o günleri bütün gün kağıt oynayarak geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Ardından özgür kalacakları haberi geldi.

Esaretleri üzerinden geçen bir buçuk ayın ardından iki kız serbest bırakıldı ancak annelerinin gitmesine izin vermediler. Hila “Annem bir şeylerin yolunda gitmediğinden onu götürmeyeceklerinden korkmaya başlamıştı. Sonra gelip bizi aldılar ve o kaldı” dedi. Kızlar daha sonra serbest bırakıldı ve İsrail'e geri gönderildi. Anne ve çocuğun ayrılması takas anlaşmasının şartlarını ihlal etmiş ve İsrail'de tepkilere yol açmıştı. Anne Raaya birkaç gün geçince Hila'nın 13. doğum gününden hemen sonra serbest bırakıldı.

© 2024 The New York Times Company