07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2024 21:45 | Son Güncelleme: 20.02.2024 22:04

24 saatte 100 bin kişi takip etti: Elon Musk'ın X'i Navalnaya'nın hesabını kısa süreliğine askıya aldı

Sosyal medya platformu X, Salı günü Alexei Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya tarafından oluşturulan bir hesabı geçici olarak askıya aldı ve daha sonra herhangi bir açıklama yapmadan hesabı tekrar aktif hale getirdi
24 saatte 100 bin kişi takip etti: Elon Musk'ın X'i Navalnaya'nın hesabını kısa süreliğine askıya aldı

Valerie Hopkins / The New York Times

Navalnaya Pazartesi günü açtığı hesapla, kocasının Kuzey Kutbu'ndaki uzak bir hapishanede hayatını kaybetmesinin ardından özgür, barışçıl ve demokratik bir Rusya'yı savunmaya devam edeceğini duyurdu. Hesabı ilk 24 saat içinde 90 binden fazla kullanıcı takip etti.

Ancak Salı günü hesap ve faaliyetleri aniden ortadan kayboldu ve yerine "Hesap askıya alındı" yazısı ve X'in kendi kurallarını ihlal eden hesapları askıya aldığını belirten bir not geldi.

Tweet'lerim aramalarda görünmüyor

Navalnaya sosyal ağ Telegram'da "X dün açtığım hesabıma kısıtlamalar getirdi" diye yazdı. Navalnaya, "Shadowban Test hizmetine göre, tweetlerim aramalarda gösterilmiyor ve arama çubuğuna adımı girerseniz, sayfam öneriler arasında tavsiye edilmiyor. Buna ek olarak, kullanıcılar mesajlara yanıt açtığımda orijinal tweetlerimin görüntülenmediğini fark ettiler" sözlerini kaydetti.

Navalnaya, sosyal ağ temsilcilerinden askıya alınma nedeni hakkında herhangi bir bilgi almadığını da söyledi.

X'ten açıklama yok

Hesap Salı günü öğleden sonra herhangi bir açıklama yapılmadan eski haline getirildi ve kısa süre içinde on binlerce yeni takipçi eklemeye başladı. Ne X'in basın ofisi ne de politika yetkilileri askıya alma ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Navalni'nin annesi Lyudmila Navalnaya'nın YouTube'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hitaben oğlunun cesedinin kendilerine verilmesini talep ettiği bir video yayınlamasından kısa bir süre sonra hesabın askıya alındığı dikkat çekti.

Cesedini geri verin

69 yaşındaki Navalnaya, "Sizden rica ediyorum Vladimir Putin, sonunda oğlumu görmeme izin verin. Beş gündür onu göremiyorum, cesedini bana vermiyorlar, nerede olduğunu bile söylemiyorlar. Alexey'in cesedinin derhal bırakılmasını talep ediyorum ki onu insani bir şekilde defnedebileyim"

Pazartesi günü Navalni'nin örgütünden bir sözcü, müfettişlerin Navalnaya'ya Navalni'nin cesedinin en az iki hafta daha kendisine verilmeyeceğini söylediğini belirtti.

Salı günü Rusya İçişleri Bakanlığı, Navalni'nin kardeşi Oleg'i arananlar listesine aldığını duyurdu. Rusya'nın devlete ait haber ajansı TASS, kolluk kuvvetlerine atıfta bulunarak, Oleg Navalni hakkında yeni bir ceza davası açıldığını söyledi, ancak hangi yasa ya da yasaları ihlal etmekle suçlandığını belirtmedi.

Oleg Navalni 2014 yılında dolandırıcılık suçlamasıyla 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kremlin muhalifleri uzun süredir kendisine yöneltilen suçlamaların kardeşini susturmak amacıyla uydurulduğunu söylüyordu.

Oleg Navalni'nin Rusya dışında sürgünde yaşadığına inanılıyor.

© 2024 The New York Times Company