19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 27.04.2022 18:00 | Son Güncelleme: 27.04.2022 18:56

ABD-Rusya arasında mahkum takası

ABD ve Rusya arasında yapılan müzakereler sonrası iki ülke mahkum takası yaptı. ABD Başkanı Biden, Rus pilot Yaroshenko karşılığında eski deniz piyadesi Trevor R. Reed’in serbest bırakıldığını açıkladı
ABD-Rusya arasında mahkum takası

Ivan Nechepurenko / The New York Times

Ukrayna savaşında tansiyon yükselirken, ABD ve Rusya eski deniz piyadesi Trevor R. Reed’in bir mahkum takası ile serbest bırakıldığını açıklayarak beklenmedik bir diplomatik atılıma imza attı. Reed’in ailesi, oğullarına yönlendirilen suçlamaların düzmece olduğunu iddia etmişti.  

Ağustos 2019'da gözaltına alınan Reed, ABD’de kokain kaçakçılığı suçlamalarıyla uzun süreli hapis cezasına çarptırılmış Rus pilot Konstantin Yaroshenko karşılığında serbest bırakıldı.

Açıklamasında “Eski ABD deniz piyadesi Trevor Rusya’da serbest bırakıldı” diyen ABD Başkanı Joe Biden, “Trevor’ın ailesinin sesinden oğullarının sağlığı hakkında ne kadar endişelendiklerini ve onu ne kadar özlediklerini fark ettim. Trevor’ın özgürlüğü hakkındaki bu güzel haberi onlarla paylaşabilmekten memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’ya göre uzun müzakereler sonrası anlaşmaya varıldı. Reeds’in ailesi yaptığı açıklamada, Rusya gulaglarında maruz kaldığı sefil koşullar yüzünden oğullarının yaşadığı çeşitli sağlık sorunlarına odaklanacaklarını söyledi. 

Teksaslı Reed, 2019 Mayıs ayında yabancı dil dersleri almak ve internette tanıştığı Rus kız arkadaşını ziyaret etmek için Rusya’ya gitti. Bir hafta sonra ABD’ye dönmeyi planlayan Reed, bir gece Moskova eteklerinde gittiği partide bol miktarda votka içti.

Dokuz yıl hapis cezası aldı

Ardından tedirgin hissetmeye başlayan Reed, kız arkadaşını ve dostlarını polisi aramaya ikna etti. Olay yerine gelen memurlar Reed’i karakola götürmeye karar verdi ve Rus güvenlik ajanları tarafından sorguya çekildi. Kısa süre sonra, kendisini oraya götüren iki polis memuruna saldırmak ve hayatlarını riske atmakla suçlandı. 

Reed hapishanede 11 ay geçirdikten sonra, avukatlarının söylediğine göre bu tür bir suçtan dokuz yıl hapis cezasına çarptırılan ilk kişi oldu. Eski deniz piyadesi duruşma sırasında, aleyhindeki davanın siyasi olduğunu ve Rusya'da yaşadığı sorunların nedeninin askeri kimliğinden kaynaklandığını belirtti.

"Zor kararlar gerektirdi"

Biden açıklamasında, "Trevor'u eve getirmemizi sağlayan müzakereler, hafife almadığım zor kararlar gerektirdi" dedi. Ancak daha fazla ayrıntı paylaşmadı. 

Bazı Amerikalılar hala Rusya’da tutuklu. 2020'de casusluk suçlamasıyla kamuya kapalı duruşmada 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Paul Whelan ve şubat ortasında uyuşturucu suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek basketbol yıldızı Brittney Griner bunlardan ikisi. 

© 2022 The New York Times Company