19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 25.04.2022 12:07 | Son Güncelleme: 25.04.2022 12:22

ABD'li bakanlar, Zelenskiy ile Kiev'de buluştu

ABD, savaş başladığından beri Kiev'e ilk defa üst düzey hükümet görevlilerini yolladı. Rusların Kiev bölgesinden çekilmesinden sonra başkent daha güvenli görünüyor. NYT şu ana kadar Kiev'e giden dünya liderlerini listeledi
Antony Blinken ve Lloyd Austin  25.04.2022 (Fotoğraf Alex Brandon / Getty Images)
Antony Blinken ve Lloyd Austin 25.04.2022 (Fotoğraf Alex Brandon / Getty Images)

Eduardo Medina ve Michael Crowley / The New York Times

Ukraynalı bir yetkili, ABD'nin üst düzey diplomatı ve savunma bakanının dün Kiev'e geldiğini söyledi. ABD'li bakanlardan önce, iki aydır savaşta olan Ukrayna'ya desteklerini göstermek için birçok dünya lideri Kiev'e gitmişti. ABD'li bakanlar ilk kez Kiev'de Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Başkan Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelerek Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Ukrayna'yı ziyaret eden ilk üst düzey ABD hükümet görevlileri oldu.

Zelenskiy'nin danışmanı Oleksi Arestoviç, YouTube’da bir Rus avukat ve aktivistle gerçekleştirdiği röportajda bu ziyareti doğruladı. Arestoviç "Şu anda Kiev'de cumhurbaşkanıyla konuşuyorlar. Belki nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda bir karar alabilirler” diye konuştu. 

Biden hükümeti Ukrayna'yı yardımlar ve silahlarla destekledi. Aynı zamanda Rusya'ya karşı uluslararası bir yaptırım kampanyasına da öncülük etti. Zelenskiy ile sokaklarda yürüyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İspanya ve Danimarka başbakanları gibi Avrupalı yetkililerinin ziyaretlerinden sonra, ABD Kiev'e üst düzey bir yetkili göndermesi için artan bir baskının altındaydı.

Zelenskiy silah yardımına öncelik verdi

ABD'li yetkililer ziyareti açıklamadı ancak Zelenskiy cumartesi günü yaptığı konuşmada toplantıyı ihtiyaçları olan askeri yardımı tartışmak için kullanacağını söyledi. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı hemen yorum yapmadı. Blinken ocak ayı ortasında Ukrayna'yı ziyaret ederek işgal altındaki ülkeye giden son üst düzey ABD’li yetkili olmuştu. ABD 14 Şubat'ta Kiev'deki büyükelçiliğini kapattı ve diplomatları kısa süre sonra ülkeyi terk etti.

Kiev daha güvenli görünüyor

10 gün sonra Rusya'nın işgali başladı. Ruslar ilk saldırıda başkenti ele geçirmeye çalışırken Kiev'in bazı bölgelerini bombaladı ve başkentin banliyölerinde çatışmalar yaşandı. Ancak Rusya Kiev çevresindeki bölgelerden çekildikten sonra kent birkaç hafta öncesine göre çok daha güvenli görünüyor. Batılı liderler bu fırsatı Zelenskiy ile olan dayanışmalarını göstermek için kullanıyor.

Kiev'i ziyaret eden ülke liderleri

Rusya'nın işgalinden sadece birkaç hafta sonra Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya başbakanları mart ayında gizli tutulan bir görev için Kiev'e gitti. Takip eden haftalarda onları İngiltere, Litvanya, Letonya, Slovakya, Estonya, İspanya ve Danimarka liderleri izledi. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen hem Kiev'i hem de Buça’yı ziyaret etti. Gazeteciler ve müfettişler bu bölgelerde Rusların çekilmesinin ardından vahşete dair deliller buldu.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris mart ayında Polonya'ya seyahat ederek Ukrayna, NATO ve Avrupa Birliği'ndeki müttefiklerine desteğini verdi. Blinken ise Polonya'nın Ukrayna sınırına kadar gitti ve bir saat boyunca yüzlerce mültecinin kullandığı sınır kapısında Ukraynalı diplomatlarla görüştü.

Biden'da sınıra gitmişti

ABD Başkan Joe Biden, 25 martta Polonya'ya yaptığı devlet ziyareti sırasında sınıra yakın bir kasabayı da ziyaret etti ancak Ukrayna'ya gitmedi. Ertesi gün Varşova'da mültecilerle bir araya gelerek konuşma yaptı. Üst düzey ABD yetkililerinin Irak ve Afganistan gibi diğer savaş bölgelerine yaptığı önceki ziyaretler, genellikle yetkili ülkeye vardıktan sonra duyurulurdu. Hatta bazen ABD’ye geri dönmeleri dahi beklenirdi.

Kiev'e giden dolambaçlı yol

Ukrayna’daki güvenlik endişeleri, liderlerin Kiev'e ulaşmak için uzun yolculuklar yapmasına neden oldu. İngiliz hükümeti, Johnson’ın nisan ayı başlarındaki ziyareti duyurulmadan önce doğu Polonya'dan bir tren de dahil olmak üzere çeşitli ulaşım yollarını kullandığını açıkladı. 

Beyaz Saray, Biden'ın muazzam güvenlik şartlarını ve bölgedeki riski öne sürerek başkanı göndermeyi reddetmişti. Blinken ve Austin gibi Bakanlar Kurulu yetkilileri ise daha küçük maiyetlerle seyahat ediyor.P erşembe günü, Biden Ukrayna'nın doğudaki Rus saldırısını savuşturmasına yardımcı olmak için tasarlanmış teçhizat da dahil olmak üzere 800 milyon dolarlık ek askeri yardım paketini duyurmuştu.

© 2022 The New York Times Company