19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.04.2022 10:40 | Son Güncelleme: 26.04.2022 10:51

ABD, Rusya'nın hızlıca toparlanmasını engellemek istiyor

İki ABD bakanının, Kiev’e ziyareti Biden hükümetinin artan cesaretini gösteriyor. Pentagon, Rusya'nın hızlıca toparlanmasını engellemek için Ukrayna'ya desteğini artırırken, Moskova altyapı tesislerine saldırıyor
ABD, Rusya'nın hızlıca toparlanmasını engellemek istiyor

Marc Santora, John Ismay ve Matthew Rosenberg  / The New York Times

Rusya pazartesi günü Ukrayna'nın altyapısına yönelik saldırılarına devam etti. Üst düzey ABD savunma yetkilisi ile diplomatın Ukrayna başkentine riskli ve gizli bir tren ziyareti gerçekleştirmesinden saatler sonra beş demiryolu istasyonu füzelerle vuruldu.

Moskova halihazırda kan kaybetti

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Kiev ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın halihazırda önemli askeri kayıplara uğradığını söyledi. Pentagon’un Moskova'nın hızlıca toparlanmasını engellemek için çalıştığını belirten Austin; ABD ile müttefiklerinin bugün Almanya'da yapılacak bir toplantıda Ukrayna'nın zafer elde edebilmesi için ne yapması gerektiğine dair daha ayrıntılı tartışmalar yürütüleceklerini sözlerine ekledi. Austin, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederken yaptığı şeyleri beceremeyecek kadar zayıfladığını görmek istiyoruz" diye konuştu.

Biden hükümeti daha cesur

Biden hükümeti savaşın başlamasından bu yana geçen iki ayda askeri yardımı istikrarlı bir şekilde artırırken, aynı zamanda Rus ekonomisini felce uğratmayı amaçlayan daha geniş yaptırımlar uyguladı. ABD'nin üst düzey savunma yetkililerinin Rus savaş makinesini bozmak istediği yönündeki iddiası, Biden hükümetinin giderek cesurlaşan yaklaşımını yansıtıyor.

ABD’li diplomatlar Kiev’e dönüyor

Polonya-Ukrayna sınırında kısa basın toplantısı düzenleyen Austin’e; Rusya'nın Ukrayna devletini yok etme hedefinde başarısız olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katıldı. ABD'li diplomatların yakında Ukrayna'ya döneceğini ve Kiev'deki ABD Büyükelçiliğinin birkaç hafta içinde yeniden açılmasını beklediğini söyledi. Blinken “Rusya başarısız oluyor, Ukrayna ise başarıyor” dedi.

Ukrayna altyapıları vurulmaya devam ediyor

Ancak Ukrayna’nın Rusları uzak tutma çabası, altyapıları ve sanayi üslerinin çatışmalarda defalarca vurulmasından sonra artan maliyetleri getirdi. Pazartesi günkü füze saldırıları orta ve batı Ukrayna'daki tren istasyonlarını vurdu. Ülkenin demiryolu müdürü ayrıntı vermeden kayıplar olduğunu söyledi.

İşte diğer gelişmeler:

- ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Kiev'deki büyükelçiliğini yeniden açmaya hazırlanıyor. Pazartesi günü Ukrayna büyükelçisi olarak ABD'nin şu anki Slovakya büyükelçisi Bridget Brink'i aday gösterdi.

- Büyük yangınlar Rus kenti Bryansk'taki petrol depolarını delip geçti. Bryansk, Rusya'nın savaş çabalarında önemli bir lojistik merkez ve Ukrayna sınırına 160 kilometre mesafede. Rus yetkililer, olayın nedenini araştırdıklarını söyledi.

- Pentagon, Ukrayna'nın Sovyet dönemi askeri teçhizatı ile kullanılabilecek yeni üretilmiş mühimmatları bulmak için Doğu Avrupa’daki silah fabrikalarını araştırıyor.

© 2022 The New York Times Company