26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2022 17:13 | Son Güncelleme: 26.05.2022 18:33

ABD'de virüsü atlatan 5 yetişkinden en az 1'i uzun Covid olabilir

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin 2 milyon kişiyle yürüttüğü çalışma bilinen uzun Covid semptomlarını doğruladı. Ancak asıl vahim olan şey ABD’de virüsü atlatan beş insandan en az birinin uzun Covid yaşama riskinde olması
ABD'de virüsü atlatan 5 yetişkinden en az 1'i uzun Covid olabilir

Pam Belluck /The New York Times

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin yürüttüğü büyük ve yeni bir araştırmaya göre, ABD’de 65 yaş altı Covid-19 atlatan her 5 yetişkinden biri, uzun süreli Covid kabul edilebilecek en az bir sağlık sorunu yaşadı. 65 yaş ve üstü hastalar arasında 4’te 1 ile bu sayı daha da yüksekti.

Federal sağlık kurumunun uzun süreli Covid sorununu ne kadar ciddiye aldığını gösteren çalışmanın yazarları, virüsten kurtulan kişilerin Covid-19 sonrası koşulları için rutin değerlendirmelere tabi tutulmasını önerdi.

Onlarca risk var

Uzun Covid, ilk koronavirüs enfeksiyonundan sonra aylar veya daha uzun sürebilen bir dizi semptomu tanımlamak için kullanılan bir terim. Araştırmacılar kalp, akciğer ve böbrek de dahil olmak üzere birçok farklı organ sisteminde Covid sonrası sağlık sorunlarını tespit etti. Diğer sağlık sorunlarının arasında kan dolaşımını, kas-iskelet ve endokrin sistemlerine yönelik zararlar, gastrointestinal durumlar, nörolojik problemler ve psikiyatrik semptomlar var.

65 yaş üstü daha büyük riskte

Çalışmada, her iki yaş grubundaki Covid hastalarının enfekte olmayanlara kıyasla solunum semptomları ve pulmoner emboli gibi akciğer sorunları yaşama risklerinin iki kat daha fazla olduğu bulundu. 65 yaş ve üstü Covid sonrası hastalar böbrek yetmezliği, nörolojik durumlar ve çoğu zihinsel sağlık durumu yaşama konusunda genç gruptan daha büyük risk altındaydı.

Çalışma 2 milyon insanı değerlendirdi

VA St. Louis Sağlık Sistemi’ndeki araştırma ve geliştirme şefi Dr. Ziyad Al-Aly, “Bu çalışmada organ işlev bozukluğunun genişliğinin ve sorunun boyutunun bir kez daha doğrulandığını görmek üzücü” dedi.
Çalışma, yaklaşık 2 milyon insanın elektronik tıbbi kayıtlarını değerlendirdi. Koronavirüse yakalananları, yakalanmayanlarla karşılaştırdı. Yaşa bakılmaksızın en yaygın Covid sonrası semptomlar solunum problemleri ve kas-iskelet ağrısıydı.

Al-Aly, “Çalışmanın sonuçşlarına göre milyonlarca insan diyabet, kalp ve böbrek hastalığı veya nörolojik sorunlar yaşayabilir. Bunlar ömür boyu süren koşullardır. Yönetilebilir, ancak iyileştirilemez hastalıklar” diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company