20 Mart 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2025 19:34 | Son Güncelleme: 10.03.2025 19:39

ABD'deki bazı sektörler gümrük vergilerini heyecanla karşıladı

ABD, Kanada’dan ithal ettiği çeliğe %25 gümrük vergisi getirirken, otomotiv ve perakende sektörü maliyet artışından endişe ediyor, Kanadalı üreticiler ise adil ticaret yaptıklarını savunuyor. Bu tarifelere fazlasıyla sıcak bakan ve yatırımlarını artırma kararı alan bazı ABD'li şirketler de var
ABD'deki bazı sektörler gümrük vergilerini heyecanla karşıladı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Peter Eavis / New York Times

Amerika Birleşik Devletleri Kanada'dan diğer tüm ülkelerden daha fazla çelik satın alıyor ve Başkan Donald Trump'ın bu hafta uygulamaya koymayı planladığı gümrük vergileri kapsamında bu ithalat çok daha pahalı hale gelecek.

Bu durum, çelik merdivenler, korkuluklar, ızgaralar ve diğer malzemeleri üreten ve yaklaşık 100 çalışanı bulunan Massachusetts'teki Capone Iron şirketinin başkanı Stephen Capone için iyi bir haber. Capone, Kanadalı rakiplerinin çok uzun zamandır New England pazarını ucuz çelik ürünleriyle doldurduğunu ve kendisinin ve diğer yerel şirketlerin iş kazanmasını engellediğini söyledi.

Capone, “Ne kadar düşük teklif verirsek verelim, her işte bizden daha düşük teklif verebiliyorlar” dedi ve ekledi: “Pazarımızı yok ediyorlar”

Pek çok şirket Trump'ın gümrük vergilerine karşı çıkıyor ve bunların maliyetleri artıracağından ve diğer ülkelerin ürünlerine karşı misilleme yapmasına neden olacağından korkuyor. Ford Motor CEO'su Jim Farley geçen ay tarifelerin ABD otomobil endüstrisinde “bir delik açabileceğini” söyledi ve perakendeciler, tüketiciler için daha yüksek fiyatlara yol açacağı konusunda uyardı.

Ancak iş dünyasında, özellikle de sektörlerinin haksız ticaretten zarar gördüğünü söyleyen yöneticiler arasında, ticaret politikalarına derin bir destek var.

Özellikle Amerikan çelik ve alüminyum şirketlerinin liderleri uzun zamandır yabancı rakiplerinin sübvansiyonlardan ve diğer devlet desteklerinden yararlandığı için kendilerini baltaladığını iddia ediyor. Ve gümrük vergilerinin, boşluklar olmadan uygulandığında, ABD'de daha fazla yatırımı teşvik etmede etkili olduğunu söylüyorlar.

Trump Perşembe günü, iki gün önce Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata uyguladığı geniş kapsamlı gümrük vergilerini askıya aldı. Ancak Ticareti Genişletme Yasası'nın 232. Bölümü olarak adlandırılan ulusal güvenlik hükmü kapsamında çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik tarifelerin Çarşamba günü yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai yaptığı açıklamada, “Başkan Trump, tarifeleri kullanarak Amerikalı üreticiler ve işçiler için oyun alanını düzgün hale getirmek için seçildi ve bu görevi yerine getirmeye kararlı” dedi.

Gümrük vergileri Kanada, Meksika ve diğer ülkelerden ithal edilen çelik ve alüminyuma %25 oranında bir vergi uyguluyor.

Trump ilk yönetiminde çelik ve alüminyuma 232. Bölüm gümrük vergisi uygulamış, ancak Meksika ve Kanada, bu ülkelerle ABD arasında yeni bir ticaret anlaşmasının 2020'de yürürlüğe girmesiyle bu vergilerden muafiyet kazanmıştı.

Amerikalı alüminyum üreticisi Century Aluminium'un CEO'su Jesse Gary, Trump'ın ilk döneminde alüminyum tarifelerini desteklediğini, ancak muafiyetlerin tarifeleri daha az etkili hale getirdiğini ve tarifelerin yeniden uygulanmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Gary “Yeni tarifeler bu boşlukları tekrar kapatacak ve yeniden yatırım yapmaya başlamamızı ve burada ABD'de daha fazla üretim yapmamızı sağlayacak” dedi.

Bir Amerikan ticaret grubu olan Çelik Üreticileri Birliği'nin başkanı Philip Bell, son yıllarda çelik ithalatında bir artış olduğunu söyledi. Meksikalı şirketlerin Çin'den ucuz çelik ithal ettiklerini, küçük değişiklikler yaptıklarını ve Meksika'da üretilmiş gibi ABD'ye ihraç ettiklerini söyledi.

Biden yönetimi geçen yıl bu uygulamayı durdurmak için Kuzey Amerika dışında eritilen ya da dökülen Meksika çeliğine bitmiş ürün haline getirilmeden önce %25 gümrük vergisi uyguladı. Trump'ın gümrük vergileri Meksika'dan gelen tüm çeliğe uygulanarak daha da ileri gidiyor.

Bell, “Başkan, ticaret ortaklarımıza ABD ile ticari ilişkileri konusunda ciddileşme zamanının geldiğine dair açık bir mesaj gönderiyor” dedi.

Kanadalı çelik şirketleri ticaret kurallarını ihlal ettikleri yönündeki suçlamaları reddediyor. Bir ticaret grubu olan Kanada Çelik Üreticileri Birliği Başkanı Catherine Cobden yaptığı açıklamada, “Üyelerimiz haksız ticaret uygulamalarından korunan bir Kuzey Amerika çelik pazarına derinden bağlı ve Kanada'nın çelik talebinin altında kalan üretim seviyelerimizle küresel kapasite fazlasına katkıda bulunmuyoruz” dedi.

Amerikan Demir Çelik Enstitüsü'ne göre, geçen yıl nihai çelik ithalatı pazarın yaklaşık %23'ünü oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri alüminyum ithalatına çok daha fazla bağımlı.

Amerikan dökümhaneleri eskiden birincil alüminyum - geri dönüşümden ziyade hammaddeden elde edilen alüminyum - üretimine hakimken, bugün Çin diğer tüm ülkelerden çok daha fazlasını üretiyor.

Ticaret Bakanlığı, ABD'nin 2016 yılında birincil alüminyumun %90'ını ithal ettiğini tespit etti.
Sol eğilimli bir düşünce kuruluşu olan Ekonomik Politika Enstitüsü, Trump'ın ilk yönetiminin Bölüm 232 tarifelerini birincil alüminyum endüstrisini bir şekilde canlandırdığı için kredilendirdi.

ABD'deki en büyük birincil alüminyum üreticisi olan Century, 45 yıl sonra ABD'de ilk kez yeni bir alüminyum eritme tesisi kurmayı planlıyor. Bunu, Biden yönetimi tarafından Enflasyon Azaltma Yasası ve altyapı yatırım yasasından sağlanan fonlar kullanılarak verilen 500 milyon dolara kadar bir hibe ile yapmayı hedefliyor.

Century'nin tesisi inşa etmek için hala önemli miktarda ek finansman sağlaması gerekiyor. Trump yönetimi de Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yapılan hibeleri gözden geçiriyor.

İncelemenin planları riske atıp atmadığı sorusuna Gary, “Yeni projenin tam olarak bu yönetimin yapmak istediği yatırım türüne uyduğunu düşünüyoruz” dedi ve tesisin inşasının 5 bin 500 istihdam yaratabileceğini ve işletilmesinin 1000 tam zamanlı işçi gerektireceğini sözlerine ekledi.

Yine de ABD alüminyum endüstrisi, büyük ölçüde Amerikan şirketlerinin Kanada'da vergilerden etkilenecek fabrikaları olması nedeniyle, Trump'ın son gümrük vergileri konusunda bölünmüş durumda. Bir ticaret grubu olan Alüminyum Birliği'nin başkanı Charles Johnson, geçen ay LinkedIn'de yaptığı açıklamada, Bölüm 232 tarifelerinin bazı yönlerini desteklemekle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin “bugün gerçekleşen işleri ve yatırımları desteklemek için Kanada'dan güvenilir bir metal kaynağına” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gümrük vergileri çelik ve alüminyum fiyatlarını arttırırsa, ürünlerinde bu metalleri kullanan şirketler ekstra maliyetleri tüketicilere yansıtabilir ya da ikame ürünler bulabilir.

© 2025 The New York Times Company