18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.01.2024 14:03 | Son Güncelleme: 21.01.2024 14:13

Alec Baldwin davasının merkezindeki iki kritik soru

Rust filminin çekimleri sırasında kullandığı silahla görüntü yönetmeninin ölümüne neden olan aktör Alec Baldwin’e yeniden dava açıldı. New York Times, Baldwin davasının merkezindeki iki kilit sorunun sonucu belirleyeceğini yazdı. Eski bir savcı ise yeni davanın bir savaşa dönüşeceğini söyledi
Videodan alınan karede Alec Baldwin, Rust setindeki ölümcül kaza öncesi prova yapıyor (The New York Times)
Videodan alınan karede Alec Baldwin, Rust setindeki ölümcül kaza öncesi prova yapıyor (The New York Times)

Julia Jacobs / New York Times

2021'de New Mexico'da çekilen Rust filminin setinde görüntü yönetmenini vurarak öldürdüğü gerekçesiyle aktör Alec Baldwin, kasıtsız öldürme suçlamasıyla itham edildi. Baldwin’in yeniden suçlanmasının ardından yaklaşan hukuk savaşının hatları da netleşmeye başladı. Dava mahkemede görülmeye başlarsa savcılar bazı zorluklarla karşılaşacak: Baldwin'in ya ateşli silahı ihmalkâr kullanmaktan ya da başkalarının güvenliğini tamamen göz ardı ederek hareket etmekten suçlu olduğuna jüriyi ikna etmek.

Müfettişler, görüntü yönetmeninin vurulduğu gün Baldwin’in prova yaptığı silahta gerçek mermi bulunmadığı söylendiğini ve film setinde hiç gerçek mühimmat bulunmaması gerektiğini tespit etmişti.

Davanın yeniden açılmasına neden olan faktör

Baldwin'in avukatlarının karşılaşacağı zorluk ise silahın neden ateş aldığını açıklamak olacak. Baldwin başından beri o gün tabanca çektiği bir sahnenin provasını yaparken tetiği çekmediğini, silahın horozunu geri çekip bıraktıktan sonra ateş aldığını savunuyor. Adli tıp raporu silahın patlaması için tetiği çekmiş olması gerektiğini tespit etti. Bu bulgu Baldwin'e karşı açılan ceza davasını yeniden canlandırma kararına katkıda bulundu.

Hukukçular davanın yeniden canlandırılması konusunda ikiye bölündü. Zira dolu bir silahı asla başkasına doğrultmamak gibi geleneksel silah güvenliği kurallarının film setlerinde her zaman geçerli olmadığına ve Baldwin’e film ekibinin silahın gerçek mermiyle dolu olmadığının söylendiğine dikkat çekiyorlar. Emekli bir federal yargıç olan Nancy Gertner, "Birine asla silah doğrultmamanız gerektiği fikri son 100 yıldır çekilen Western filmlerini yok eder” dedi.

İki kilit soru

Jüri üyeleri iki kilit soruya bakarak New Mexico Eyaleti ile Alexander (Alec) Rae Baldwin arasındaki davanın sonucuna karar verecek: Baldwin o günkü eylemlerinin içerdiği tehlikeyi bilmeli miydi? Başkalarının güvenliğini kasten mi göz ardı ederek hareket etti?

12 jüri üyesinden en az 8’inin Baldwin’in bir suç işlediğine dair olası bir neden bulması gerekiyordu. New Mexico'da deneyimli bir savunma avukatı olan Steve Aarons, "Bunun çetin bir mücadele olduğunu düşünüyorum. Gerçek mermilerin orada olması için bir neden yok. Bu, ateşli bir silahınızın olduğu ve orada bulunan herhangi bir merminin gerçek mermi olduğunu varsaydığınız diğer durumlardan biraz farklı” dedi.

FBI incelerken silahı kırdı

FBI testleri sırasında kırılan silahın durumu ve Baldwin'in filmde yapımcı olarak sorumluluğu da dahil olmak üzere mahkemede ortaya çıkması muhtemel karmaşık faktörler var.

Baldwin, yapımcı olmasına rağmen, setteki silah ve mühimmattan sorumlu olan filmin silahçısı Hannah Gutierrez-Reed de dahil olmak üzere ekip üyelerinin işe alınmasında hiçbir dahli olmadığını iddia etti. Hannah, kendisine karşı açılan kasıtsız adam öldürme davasında suçsuz olduğunu savundu.

Ancak New Mexico Üniversitesi'nde ceza hukuku profesörü ve eski bir savcı olan Joshua Kastenberg, savcıların’ silah kullanmayı kabul eden herkesin olacaklardan sorumlu olduğu’ yönünde pozisyon alacaklarını söyledi. Kastenberg, bu tür bir iddiayı jüriye kanıtlamanın zor olduğunu söyleyerek “Silahın durumu ne olursa olsun, o gün o silaha elini sürecek olan herkesin silahın güvenli ya da boş olup olmadığını sormak ve emin olmak gibi bağımsız bir görevi olduğunu iddia edebilirsiniz” dedi.

Yeniden açılan davayı ‘saptırılmış’ olarak niteleyen Baldwin’in avukatları, ardından mahkemeyi dört gözle beklediklerini söyledi.

Öte yandan Baldwin, ikinci kez vurulma olayıyla bağlantılı suçlamayla karşı karşıya kaldı. Nisan ayında düşürülen daha önceki bir davada savcılar Baldwin'i vurulma olayında son derece dikkatsiz davranmakla suçlamıştı. Geçen yıl yapılan açıklamada ise yetersiz ateşli silah eğitimi almakla, filmin yapımcılarından biri olarak setteki güvenlik şikayetleriyle ilgilenmemekle, replika veya plastik silah kullanılması gerekirken parmağını gerçek bir ateşli silahın tetiğine koymakla ve ateşli silahı filmin görüntü yönetmeni ve yönetmenine doğrultmakla suçlanmıştı.

Baldwin başından beri trajediden kendisinin sorumlu olmadığını savunmuş, silaha başka birinin gerçek mermi koyduğunu ve görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in silahı doğrulttuğu yerde olduğunu belirtmişti. Baldwin vurulma olayının ardından bir dedektife "Ona olanlardan sorumlu olmadığımı tüm kalbimle biliyorum" dedi.

“Savaşa dönüşebilir”

New Mexico'da avukat ve eski bir savcı olan Marc A. Grano, yeni davanın büyük olasılıkla film ve TV endüstrisinde standart uygulamanın ne olduğu konusunda, çelişkili görüşler ve örnekler içerebilecek bir savaşa dönüşeceğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company