18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2022 14:11 | Son Güncelleme: 27.04.2022 14:28

Almanya'nın değişen Ukrayna politikası

Koalisyon ve muhalefetin baskısı Başbakan Olaf Scholz’un politikasını değiştirdi. Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararı, Almanya'nın dış politikasını yeni bir rotaya soktu
Almanya'nın değişen Ukrayna politikası

Christopher F. Schuetze / The New York Times

Almanya hükümeti Ukrayna'ya ağır silah tedarikine asla açıkça karşı çıkmadı ancak ihracata izin vermemek için birçok neden buldu. Salı günü, Gepard Flakpanzer adlı kullanılmış zırhlı uçaksavarlardan 50 adete kadar gönderilmesine izin verileceği söylentisi bir sürprizdi. Muhafazakar muhalefetin yanı sıra bir grup milletvekili de hükümet politikasında olası büyük bir değişimin işaretini verdi.

Savaşı tırmandırmaktan çekiniyordu

Daha geçen hafta, Şansölye Olaf Scholz Ukrayna’ya ağır silah göndermenin NATO'nun dahil olduğu daha büyük bir savaşı tetikleyebileceğini ima etmişti. Scholz, Der Spiegel dergisinde cuma günü yayımlanan röportajda "Hangi noktada bir savaş partisi olarak algılandığımızı okuyabileceğiniz bir ders kitabı yok. NATO'ya yönelik gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak benim en büyük önceliğim" diye konuştu. 

Mali desteğe öncelik vermişlerdi

Bu sözleri, şimdiye kadar neden ağır silah gönderilmediğini açıklayan birçok sebepten sadece biriydi. Hükümet ayrıca, kendi ordusunun böyle bir donanımı gözden çıkaramayacağını ve Ukrayna birliklerinin elindeki teçhizatı nasıl kullanacaklarını öğrenmek için çok fazla zamana ihtiyacı olacağını belirtti.

Almanya, askeri yardım yerine mali desteğe ve Sovyet yapımı silahları Ukrayna'ya gönderebilecek NATO müttefiklerine modern askeri teçhizat sağlamaya odaklanmıştı. Alman savunma bakanı, Kiev’in işgalden kısa süre önce savunma silahlarına yönelik talebine, gururla 5 bin askeri kask bağışını açıklayarak yanıt verdiğinden beri hükümetin politikası çok yol kat etti.

Koalisyon ağır bastı

Bu kez Scholz üzerindeki en büyük baskı, hükümetin yavaş tepkisini eleştirirken diplomatik olmayan bir dil kullanan Ukrayna'nın Almanya büyükelçisinden ya da iki eyalet seçimi öncesi kampanya yürüten muhafazakar muhalefetten değil, iktidar koalisyonunu oluşturan partilerin milletvekillerinden geldi. 

Üç üst düzey hükümet milletvekili bu ayın başlarında Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Üçü de ağır silahların gönderilmesini savundu. Bu milletvekillerinden biri olan Hür Demokrat Parti’den Marie Agnes Strack-Zimmermann, iktidarda kalmak için kendi partisinin desteğine güvenen Scholz'un bu dönemler için uygun bir lider olup olmadığını sorgulayacak kadar ileri gitti.

Yeşiller’de hoşnutsuz

Scholz'un Sosyal Demokratları ile müttefik olan diğer parti ise Yeşiller. Partinin Avrupa ilişkileri uzmanı Anton Hofreiter, bir televizyon röportajında Ukrayna'ya daha fazla yardım etmenin önündeki engelin şansölyenin ofisi olduğunu açıklamıştı. Hopfreiter, Scholz’un işgalin başlamasından sonra parlamentoya yaptığı konuşmada daha fazla askeri harcama ve sağlam bir dış politika vaat ettiği, çok tartışılan stratejik hamlesine atıfta bulunarak “Çığır açan değişimden bahsediyor ancak bunu yeterince uygulamıyor” dedi. 

Yardımın ölçeği yakında netleşecek

Hükümet ve muhalefet milletvekilleri, perşembe günü yapılması planlanan ağır silah ihracatına ilişkin bir meclis toplantısı düzenleyecek. Salı günkü duyuru, önümüzdeki günlerde benzer ihracat anlaşmalarının habercisi olabilir. Almanya'nın Düsseldorf kentinde bulunan silah üreticisi Rheinmetall'in Ukrayna'ya ihraç etmek istediği 100 adet kullanılmış Marder piyade zırhlı savaş aracı var. Ayrıca şirket, 88 adet kullanılmış Leopard tankı göndermek için başvuruda bulundu. Bir hükümet sözcüsü, zırhlı piyade araçlarıyla ilgili kararın yakında açıklanacağını söyledi.

© 2022 The New York Times Company