02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2023 19:55 | Son Güncelleme: 24.10.2023 20:12

Amerikan Yazarlar Birliği Hamas saldırılarını kınamadığı için eleştiri oklarının hedefinde

Düşük ücretler nedeniyle greve giden ve kısa süre önce yapımcılarla anlaşan binlerce Hollywood senaristini temsil eden Amerikan Yazarlar Birliği de İsrail-Hamas savaşından etkilendi. Sendika Hamas'ı kınamadığı için eleştiri oklarının hedefinde. New York Times kurum içindeki tartışmayı gündeme taşıdı
Fotoğraf: Mark Abramson / The New York Times 
Fotoğraf: Mark Abramson / The New York Times 

Nicole Sperling / The New York Times

Amerika Yazarlar Birliği'nin aylarca süren bir grevi sona erdirerek dayanışma sergilemesinden ve büyük eğlence şirketleriyle yeni bir sözleşme için ezici bir çoğunlukla lehte oy kullanmasından sadece haftalar sonra sendika, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınayan bir açıklama yapmamasından kaynaklanan bir kavgayla çalkalanıyor.

Saldırıdan sekiz gün sonra 15 Ekim’de bir grup senarist Yazarlar Birliği'ne açık bir mektup yazarak neden saldırıyı kınayan bir açıklama yapmadıklarını sordu. Mektupta diğer büyük Hollywood birliklerinin de bu tür açıklamalar yayınladığına dikkat çekildi. Mektubu aralarında Jerry Seinfeld, Amy Sherman-Palladino (The Marvelous Mrs. Maisel) ve Gideon Raff'ın (Homeland) da bulunduğu 300'den fazla kişi imzaladı.

Yazarlar Birliği'nin daha önce Siyahların Hayatı Önemlidir hareketini ve #MeToo hesaplaşmasını destekleyen açıklamalar yaptığı halde "teröristler Yahudileri öldürmek, tecavüz etmek ve kaçırmak için İsrail'i işgal ettiğinde" neden sessiz kaldığı sorgulandı.

75 üye Zoom toplantısı yaptı

Birliğin 75 üyesi cuma günü sessizlik konusunda ne yapacaklarını tartışmak üzere bir Zoom toplantısına katıldı. Toplantıda bulunan ve konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre seçenekler arasında, Birlik yönetimi üyelerle bu konuda uygun bir görüşme yapana kadar aidatların durdurulması da vardı. Diğer üyeler ise, daha düşük aidat ödeyecekleri ve yine de toplu iş sözleşmesinin sözleşmeye bağlı faydalarını alacakları mali çekirdek statüsü için başvuruda bulunarak Birlik’ten istifa etmeyi düşünüyor.

Batı Amerika Yazarlar Birliği Başkanı Meredith Stiehm, cuma günü geç saatlerde, yanıt gelmemesiyle ilgili soru soran üyelere bir e-posta gönderdi. The New York Times tarafından görüntülenen mektupta Stiehm, "Üyelerin kendisi gibi, yönetim kurulunun bakış açıları da çeşitli ve uzlaşmaya varılamayacağını gördük. Bu nedenlerle, kamuya açık bir şekilde yorum yapmamaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

Yahudi liderler Hollywood'un en büyük seslerini İsrail lehine konuşmaya teşvik ettiler.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği Direktörü Jonathan Greenblatt, The Hollywood Reporter'da yayınlanan bir görüş yazısında "Ünlüler konuştuklarında, 10 milyonlarca takipçilerine bunun doğru taraf olduğuna dair önemli bir mesaj göndermiş olurlar" dedi.

Greenblatt şöyle devam etti: “Sosyal medya algoritmalarının dünyayı ne kadar çarpıtarak sunabildiği düşünüldüğünde bu sesleri duyurmak daha da önemli."

Yazarlar Birliği, Hollywood'un tepkilerle uğraşan tek kuruluşu değil. Creative Artists Agency pazar günü çalışanlarına, sinema grubundaki en üst düzey kadın menajer olan Maha Dakhil'in şirketin iç kurulundan istifa ettiğini ve Instagram'da İsrail'i soykırım yapmakla suçlayan kışkırtıcı ifadeler yayınladıktan sonra liderlik rolünden çekildiğini duyurdu.

Dakhil yorumları için özür diledi. Darkhill, Creative Artists Agency CEO'su Bryan Lourd tarafından gönderilen ve Times tarafından incelenen bir e-postaya göre, Natalie Portman, Tom Cruise ve Reese Witherspoon'un da aralarında bulunduğu müşterilerini temsil etmeye devam edecek.

 © 2023 The New York Times Company