12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2023 23:00 | Son Güncelleme: 23.10.2023 23:04

NYT yazdı: Filistin yanlısı paylaşım ve kişileri LinkedIn üzerinden fişleyen siteye karşı uyarı

Sosyal medyada Filistin yanlısı paylaşım ve kişileri fişleyen bir internet sitesi oluşturuldu. "Terörizmi destekleyenleri afişe etme" amacıyla kurulduğunu öne süren site, Gazze'deki krize dikkat çekenleri bile fişledi. The New York Times, LinkedIn'den 'kazıma' yaptığı iddia edilen siteyi yazdı
NYT yazdı: Filistin yanlısı paylaşım ve kişileri LinkedIn üzerinden fişleyen siteye karşı uyarı

Ryan Mac / The New York Times

"#Filistin için dua edin" diyen çevrimiçi paylaşımlar. Barış için yakarışlar. "Gazze'yi Özgür Bırakın" itirazları…

Son 10 gün içinde anti-israel-employees.com adlı bir web sitesi, sitenin arkasındaki kişilerden birine göre, çoğunlukla LinkedIn'den alınan 17 bini aşkın gönderi yayınladı. “Şirket çalışanları arasında terörizmi destekleme potansiyeli olan duyguların küresel ölçekte canlı yayını" olduğunu öne süren site, İsrail-Hamas çatışması konusundaki duyguları nedeniyle onları utandırmak amacıyla binlerce kişiyi listeledi ve onları işyerlerine göre gruplandırdı.

Yeni bir web adresine taşınmadan önce bir günlüğüne çevrimdışı bırakılan web sitesi, aralarında Amazon, Mastercard ve Ernst & Young'ın da bulunduğu büyük uluslararası şirketlerin çalışanlarının isimlerini veriyor ve bu kişilerin profil fotoğraflarını, LinkedIn sayfalarını ve mesajlarını paylaşıyordu.

 İlk sitenin arkasındaki kişilerden biri olduğunu söyleyen hedge fon yöneticisi Itai Liptz, amaçlarının "Hamas'ı destekleyen kişileri alenen ifşa etmek" olduğunu söyledi.

Liptz, “Bunun belgelenmesini ve bir kayıt altına alınmasını istedik. Eğer ben bu şirkette çalışıyorsam ama arkadaşlarımı LinkedIn'de Hamas'ı kutlarken ve överken görüyorsam, o zaman kendimi güvende hissetmiyorum demektir” ifadelerini kullandı.

Krize dikkat çeken paylaşımları da öne çıkardılar

Ancak The New York Times tarafından görülen paylaşımlara göre, site Hamas'a açıkça destek vermeyen kişilerin paylaşımlarını da öne çıkardı. Bazı kişiler "#GazaUnderAttack" gibi hashtagler kullandı ya da Gazze Şeridi'ndeki insani krize dikkat çekmeye çalıştı. Site, kullanıcılardan ifşa edilmesi gerektiğine inandıkları gönderileri göndermelerini istedi ve şirketler için sayısal bir "nefret puanı" içeriyordu.

10 gün önce kurulan site, endişe verici uluslararası çatışmaların yaşandığı bir dönemde çevrimiçi ifade konusunda daha geniş bir tartışmanın ortasında yer alıyor. Filistinlileri destekleyen üniversite öğrencilerini takip etmek için de benzer listeler oluşturulurken, Instagram ve Facebook'un ana şirketi Meta, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından sonraki üç gün içinde kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 800 bin İbranice ve Arapça içeriği kaldırdığını açıkladı.

Bazıları paylaşımlarını sildi

Sitede öne çıkarılan bazı kişiler LinkedIn paylaşımlarını ya da LinkedIn profillerini sildiler bile. Sitenin WhatsApp grupları aracılığıyla yayıldıktan sonra bu kadar popüler olmasını beklemediğini söyleyen Liptz, Filistin yanlısı tüm duyguların geniş kapsamlı olarak içermesini bir hata olarak nitelendirdi.

Liptz cumartesi günü yaptığı açıklamada "Eğer biri 'Özgür Filistin' diyorsa bu tamamen normaldir ve biz bunu sitemize koymamalıyız. Biz sadece filtrelerin orada olduğundan emin olmak istiyoruz çünkü bunu söylemeye hakları var" dedi.

Ancak site pazar günü yeni bir web adresiyle tekrar yayına girdi ve Liptz'in kaldırılacağını söylediği paylaşımları ve kişilerin isimlerini göstermeye devam etti. Şu anda İsrail'e özel bir alan adında bulunan site, İsrail'de avukatlık yapan Guy Ophir tarafından denetleniyor ve Ophir, ekibin LinkedIn'den bir ihtarname aldıktan sonra siteyi yeni bir adrese taşıdığını söyledi.

LinkedIn 'kazıma' diyor

LinkedIn sözcüsü, şirketin, sitenin platformdan içerik çıkarmak için otomatik programlar kullandığını tespit ettiğini, bunun kazıma olarak bilinen ve kurallarını ihlal eden bir uygulama olduğunu söyledi. Liptz, sitesinin LinkedIn bilgilerini kazıma yoluyla elde ettiğini reddederken; Ophir, LinkedIn'in ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmeye çalıştığına inandığını söyledi. Ophir “Web sitesini kaldırmayacağız. Onlarla burada savaşmaya hazırız” dedi.

Site, Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta'da ve LinkedIn'de tartışma konusu olmuş, çalışanlar sitenin online ifade özgürlüğü üzerinde yaratabileceği caydırıcı etkiye ilişkin endişelerini dile getirmişlerdi.

Bir çalışan geçen çarşamba günü Meta'nın mesaj panosuna yazdığı ve Times tarafından görülen bir notta "İnsanlar Filistin yanlısı LinkedIn gönderilerini kazıyor ve bunları 'terör destekçileri' veri tabanına ekliyor" dedi.

Diğer Meta çalışanları ise Filistin'e destek vermenin terörizmi desteklemekle eşdeğer tutulmasına inanamadı. "Bir Meta çalışanı, "Bu anlayışsızlık, duyarsızlığın ve acımasızlığın da ötesinde" diye yazdı.

© 2023 The New York Times Company