24 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.09.2023 10:03 | Son Güncelleme: 25.09.2023 15:20

New York Times yazdı: Hollywood'da yazarlar grevin 146. gününde geçici anlaşmaya vardı

Hollywood'da mayıs ayında greve başlayan Amerika Yazarlar Birliği, yapım şirketleriyle geçici olarak anlaşmaya vardı. Anlaşma, sendikanın talep ettiği ücret artışları ve yapay zeka endişeleri etrafında şekillendi. Ancak Hollywood hala oyuncu grevinin sona ermesini bekliyor
New York Times yazdı: Hollywood'da yazarlar grevin 146. gününde geçici anlaşmaya vardı

Brooks Barnes ve John Koblin / The New York Times

Hollywood'da aylardır süren iş anlaşmazlığında çözüme doğru ilk büyük adım atıldı. 11 binden fazla senaristi temsil eden Amerika Yazarlar Birliği, pazar gecesi yapım şirketleriyle yeni bir sözleşme üzerinde geçici bir anlaşmaya vararak, televizyon ve film yapımlarının durmasına neden olan 146 günlük grevi sona erdirdi. Önümüzdeki günlerde sendika üyeleri, yayın içeriği için ödeme artışı, televizyon şovları için asgari personel konusunda stüdyolardan tavizler ve yapay zeka teknolojisinin yazarların haklarına darbe vurmayacağına dair garantiler de dahil olmak üzere talep ettikleri şeylerin çoğunu içeren anlaşmayı kabul edip etmeme konusunda oy kullanacaklar.

Yapımcılar birliği sessiz kaldı

Yazarlar birliğinin müzakere komitesi üyelerine gönderdiği e-postada, "Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki, bu anlaşma olağanüstü, her sektöründeki yazarlar için anlamlı kazanımlar ve korumalar içeriyor" dedi. Stüdyolar adına pazarlık yapan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nin zafer turu atmaması dikkat çekti. Birliğin tek yorumu "WGA ve AMPTP geçici bir anlaşmaya vardı" oldu.

Oyuncu grevi devam ediyor

Pandeminin hızlandırdığı yayın devrimiyle altüst olan bir sektör için geçici anlaşma, istikrara doğru anlamlı bir adımı temsil ediyor. Ancak Hollywood'un büyük bir kısmı durma noktasında kalmaya devam edecek: On binlerce oyuncu grevde ve oyuncular sendikası Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists - SAG-AFTRA) ile stüdyolar arasında herhangi bir görüşme planlanmadı. Kısa süre içinde yeniden başlayabilecek yapımlar, Jimmy Fallon ve Stephen Colbert'in sunduğu gece programları ve Drew Barrymore ve Jennifer Hudson'ın sunduğu gündüz talk showları gibi oyuncuların yer almadığı yapımlar olacak.

5 milyardan fazla kayıp

Sonuç: Oyuncuların yanı sıra Los Angeles ve New York'ta 100 binden fazla kamera arkası çalışanı (yönetmenler, kamera operatörleri, reklamcılar, makyaj sanatçıları, dekor yapımcıları, set giydiricileri, ışık teknisyenleri, kuaförler, görüntü yönetmenleri) boşta kalmaya devam edecek ve birçoğunun maddi sıkıntıları artacak. Vali Gavin Newsom'a göre Hollywood'un kapanması nedeniyle sadece Kaliforniya ekonomisi 5 milyar dolardan fazla kayba uğradı.

SAG-AFTRA 14 Temmuz'dan bu yana grevde. Talepleri yazarlar birliğinin taleplerini aşıyor ve stüdyo ittifakı, kısmen SAG-AFTRA'nın lideri Fran Drescher'in sert tavrı nedeniyle, yazarlar birliğiyle görüşmelere öncelik vermeye karar verdi. Oyuncular, diğer hususların yanı sıra, stüdyoların başlangıç için uygun olmadığını söylediği, yayın programlarından elde edilen toplam gelirin yüzde 2'sini istiyor.

Yapay zeka tartışması

Öyle olsa bile, yazarlar birliği ile yapılan anlaşma, oyuncular birliği ile müzakereleri hızlandırabilir. SAG-AFTRA'nın bazı endişeleri yazarlar birliği tarafından dile getirilenlere benziyor. Örneğin aktörler, yapay zekanın ödeme yapılmadan ya da onay alınmadan kendi suretlerinin dijital kopyalarını yaratmak için kullanılabileceğinden (ya da performanslarının dijital olarak değiştirilebileceğinden) endişe ediyor.

Yazarlar birliği ile stüdyolar arasındaki son anlaşmazlık noktası yapay zeka ile ilgiliydi. Cumartesi günü, eğlence şirketlerinin avukatları, yüzlerce sayfalık bir sözleşmenin içinde birkaç paragraftan oluşan ve sendikanın yapay zeka ve stüdyoların sahip olduğu eski senaryolarla ilgili endişelerini gideren bir dil buldular. Taraflar Pazar günü birkaç saatlerini ek düzeltmeler yaparak geçirdiler.

Geçici anlaşma, aralarında Disney'in CEO'su Bob Iger, NBCUniversal Stüdyo Grubu Başkanı Donna Langley, Netflix'in eş CEO'su Ted Sarandos ve Warner Bros Discovery'yi yöneten David Zaslav'ın da bulunduğu birkaç üst düzey şirket liderinin görüşmelere doğrudan katılmasının ardından geldi. Görüşmeler genellikle sendika müzakerecileri ile Hollywood'un en büyük sekiz yapım şirketi adına pazarlık yapan bir kuruluş olan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'ni yöneten Carol Lombardini arasında gerçekleşti.

Görüşmeler yaklaşık bir ay aradan sonra çarşamba günü yeniden başladı. Bu süre zarfında her iki taraf da müzakere etmeyi reddedenin diğeri olduğunda ısrar etti. Yazarlar birliği liderleri, aralarında Ryan Murphy (American Horror Story), Kenya Barris (black-ish) ve Noah Hawley'nin (Fargo) de bulunduğu bazı A-list üyelerinin yoğun baskısı altında kalmıştı. Murphy gibi şovmenler, yazarlar birliği liderlerini zaten masada olanı almaya zorlamadı. Aksine, müzakerelere derhal geri dönülmesi için ajitasyon yaptılar ve buna gerekçe olarak da boşta kalan Hollywood çalışanlarının giderek artan mali sıkıntılarını gösterdiler.

The New York Times tarafından görüntülenen ve plan yöneticileri tarafından derlenen bir belgeye göre, Hollywood çalışanları 1 Eylül'den bu yana Sinema Endüstrisi Emeklilik Planından 45 milyon dolardan fazla para çekti. Murphy, programlarında boşta kalan çalışanlar için bir mali yardım fonu kurdu ve başlangıç miktarı olarak 500 bin dolar taahhüt etti. Birkaç gün içinde 10 milyon dolarlık talep geldi. 

Stüdyolar da zarar görüyor. Bu ay Warner Bros Discovery, çifte grevin yıl içindeki kazançlarını 300 milyon ila 500 milyon dolar azaltacağını söyledi. Disney, Warner Bros. Discovery ve Paramount Global'in hisse senedi fiyatları darbe aldı. Analistler, başlangıçta bu sonbaharda gösterime girmesi planlanan ancak oyuncuların grevi nedeniyle gelecek yıla ertelenen filmler için stüdyoların küresel bilet satışlarından 1,6 milyar dolar kadar vazgeçeceğini tahmin ediyor.

Grev, yazarlar birliğinin tarihindeki en uzun grevlerden biriydi. Yazarlar ve oyuncular en son 1960 yılında aynı anda greve gitmişlerdi. Geçici bir anlaşma sağlandıktan sonra yazarlar birliği grev gözcülüğünü askıya aldı. Ancak sendika, üyelerini salı günü yeniden başlayacak olan oyuncu grevine katılmaya teşvik etti.

© 2023 The New York Times Company