24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2022 12:57 | Son Güncelleme: 05.05.2022 13:47

Analistler Rusya'nın yeni stratejisini sorguluyor

New York Times muhabirleri, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın 71. gününde son gelişmeleri aktardı: Batılı analistler, Rus birliklerinin Doğu Ukrayna'da topyekûn bir taarruza girişmek yerine neden daha ölçülü davrandığını sorguluyor
Analistler Rusya'nın yeni stratejisini sorguluyor

Jane Arraf, Matina Stevis-Gridneff, Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Avrupa Birliği (AB) Vladamir Putin'in savaşı finanse etme yeteneğini zayıflatmak için yeni bir adım attı ve Rus petrolüne tam bir ambargo uygulanmasını önerdi.

Şimdiye kadar atılan en büyük adım olacak

  • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,  önümüzdeki altı ay içinde ham petrol ithalatını ve yıl sonuna kadar rafine edilmiş petrol ürünleri ithalatını durdurma planını açıkladı. Eğer plan, bu hafta beklendiği gibi onaylanırsa bu AB'nin, Ukrayna’yı desteklemek ve Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirmek için şimdiye kadar attığı en büyük adım olacak.

Yaptırım çağrısı; ABD ve müttefiklerinin, şu anda üçüncü ayında olan savaşın dengesini Ukrayna lehine çevirmek için uyguladıkları yaptırımların en sert adımlarından biri oldu. ABD ve İngiltere, Kiev'e giderek daha güçlü silahlar gönderirken, AB de Rusya'yı siyasi-ekonomik olarak sınırlamak için harekete geçti.

Donetsk'te en az 21 kişi daha hayatını kaybetti

  • Putin, Rusya’nın pazartesi günü 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarında, Sovyetlerin Nazi Almanyası üzerindeki zaferini kutlayan geleneksel ve  görkemli bir geçit törenine başkanlık yapmadan günler önce Rus savaş makinesi Ukrayna’nın dört bir yanındaki hedeflerini vurmaya devam ediyor. 

Yetkililer, Salı günü Donetsk'in doğu bölgesinde meydana gelen saldırılarda en az 21 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca füzelerin Lviv’de, 60 metre uzaktaki elektrik trafo merkezlerini vurduğu ve salı gecesi bu yoğun saldırılar sırasında elektriklerin kesildiği kaydedildi.

Diğer gelişmeler

  • ABD Başkanı Joe Biden, Alabama'da Ukrayna tarafından kullanılan Javelin füzeleri üreten Lockheed Martin fabrikasını ziyaret etti ve Salı günü oradaki işçilere Ukraynalıları otokrasi ve demokrasi arasındaki bir savaşta kendilerini savunmaları için güçlendirdiklerini söyledi.
  • Salı günü bir tahliye noktasına gelen yaklaşık 130 Mariupol kadın, çocuk ve yaşlıdan bazıları, bir çelik fabrikasının altındaki sığınaklarda çok az yiyecek ve su ile haftalarca yaşadıklarını ve acımasız patlayıcılara nasıl dayandıklarını anlattı.
  • -Batılı analistler ve yetkililer, Rus birliklerinin Doğu Ukrayna'da topyekûn bir taarruza girişmek yerine neden daha ölçülü davrandığını sorguluyor.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı, bagajında uyuşturucu bulundurduğu için Rusya’da iki ay önce gözaltına alınan ve basketbol yıldızı Brittney Griner’ın, haksız yere suçlandığını açıkladı

© 2022 The New York Times Company