26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2022 10:18 | Son Güncelleme: 04.05.2022 10:49

Rusya'nın Donbas'taki saldırısı kansız ve donuk

New York Times muhabirleri 8 maddede Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri aktardı. Azovstal'dan tahliyeler ve Rusya'nın Donbas'taki yeni stratejisi dikkat çekti
Rusya'nın Donbas'taki saldırısı kansız ve donuk

Michael Schwirtz, Cora Engelbrecht ve Matthew Mpoke Bigg  / The New York Times

  • Ukrayna'nın farklı bölgelerine bomba yağdırmaya devam eden Rusya, Mariupol’de günlerdir kuşatma altında olan Azovstal Metalürji Fabrikası'na tekrar saldırdı. Fabrikada haftalarca mahsur kalan ve ateşkes sayesinde tahliye olan 150’yi aşkın kadın ve çocuk, salı günü Ukrayna’nın kontrol ettiği görece güvenli bir bölgeye ulaşmayı başardı. 

 “Her taraftan saldırdılar”

  • Kuşatmadan kurtulanlardan Olga Savina, “2 buçuk aydır Azovstal'daydım ve bize her taraftan saldırdılar” dedi. Yerin altında geçen onca günden sonra güneşin gözlerini yaktığını anlattı. Her iki taraftaki askeri yetkililer, uluslararası müzakerecilerin tahliye edilenlerle ayrılmasından hemen sonra Rus birliklerinin tesisi bombalamaya başladığını söyledi.

Biden Javelin füze fabrikasını ziyaret etti

  • ABD Başkanı Joe Biden salı günü, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'ya gönderdiği cephaneliğin parçası olan tanksavar Javelin füzelerini üreten fabrikayı ziyaret etti. Alabama’daki Lockheed Martin fabrikasında işçilere konuşan Biden, "Ukrayna halkının Rus askerleriyle savaşması için Amerikan askerlerini göndererek üçüncü bir Dünya Savaşı'na girme riskini almadan kendilerini savunmalarını sağlıyorsunuz. Rus ordusu pek çok durumda Ukraynalıların yanında bir aptal gibi kalıyor” diye konuştu.

Johnson’dan Churchill’e gönderme

  • Ukrayna genelinde çatışmalar devam ederken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna parlamentosuna yaptığı video konuşmasında Winston Churchill'in sözlerini kullandı. Mevcut savaşı İngiltere'nin Nazilere karşı mücadelesiyle ilişkilendirerek, ülkenin direnişinin en iyi saati olarak anılacağını söyledi.

Diğer gelişmeler:

  • Avrupa Birliği, Rus petrolüne yönelik bir ambargonun onaylanması da dahil olmak üzere Rus saldırganlığı karşısında dikkate değer bir birlik gösterdi. Ancak Macaristan'ın belirsiz tavrı ortaya zorluklar çıkardı.
  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iki ülke ittifaka katılmaya karar verirse İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekleme sözü verdi.
  • Pentagon, Rusya'nın Doğu Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki saldırısını kansız ve donuk olarak nitelendirdi. Rusya, savaşın ilk aşamasında birliklerinin yaşadığı ağır kayıpları önlemek için tasarlanmış, riskten kaçınan bir yaklaşımla cephelerde yavaşladı.
  • Belediye başkanı Andriy Sadovyi, salı günü Rus füzelerinin Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde elektrik trafo merkezlerini vurduğunu ve şehrin bazı bölgelerine elektriğin kesildiğini söyledi.

© 2022 The New York Times Company