Andrew E. Kramer / The New York Times
Ukrayna'nın başkentinde aylardır bir sesin yokluğu çekiliyordu. Havanın ılık olduğu bir bahar günü, sokaklarda yeniden parkta oynayan çocukların sesleri duyulmaya başladı. Kiev'in merkezinde Altın Kubbeli St. Michael Manastırı'nın yanındaki parkta bir grup çocuk oyuncak merdivenlere tırmanırken, diğerleri tahterevallide oynuyor, anneler de birbirleriyle sohbet ediyordu.
Haftalardır hayal dahi edilemeyen bu sahne şehirdeki tansiyonun yavaş yavaş düştüğü Kiev’in ruh halini yansıtıyor. Savaşın ilk günlerinde aileler kaçtı. Ağır silahların gürültüsü sokaklarda yankılandı. Şehrin üzerinde devam eden kuşatma ve sokaklardaki çatışma hali hakimdi.
Birçok aile şehre geri döndü
Ukrayna ordusunun şehri kısmen çevrelemiş Rus kuvvetlerini geri püskürtmesinden sonra, Kiev normal hayata dönmeye başladı. Yerel yetkililer nisan ayının büyük bir bölümünde savaş tehdidi devam ettiği için sakinlerin dönmekten kaçınmaları uyarısında bulunsa da pek çoğu yuvalarına döndü.
Kiev’in savaş öncesi yaklaşık 4 milyonluk nüfusu, şubat ayında birkaç gün içinde yarı yarıya düştü. Bazı ailelerin geri dönmesine rağmen çocuklu birçok aile Batı Ukrayna'da veya Avrupa'da mülteci olarak belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olmaya devam ediyor.
Bugün Kiev'de kafeler tekrardan açılıyor. Bazı restoranlar dolup taşıyor. Şehrin bisiklet yarış pistinin yanındaki restoran Tin Tin Food Spot'ta, pazar öğle yemeği vaktinde bütün masalar doluydu. Şehrin sakinleri neşeli ve Kiev’in hala ayakta kalmasına minnet duyuyor. Golden Gate ve Podil mahallelerinin arnavut kaldırımlı arka sokaklarında saatlerce süren yürüyüşte, yoldan geçen insanlar gülümsüyor. Kestane ağaçları çiçek açmış. Şehrin tepelerinde hala bozulmamış altın kilise kubbeleri ve yüksek binaları görünüyor.
Ülkenin doğusunda savaş devam ediyor
Ancak Ukrayna’nın doğusunda savaş hala devam ediyor. Mariupol ve Harkov gibi şehirler her gün bombalanıyor. Rus ordusunun gücünü toplaması durumunda başkente yönelik başka bir saldırı girişiminde bulunma ihtimali pek çok Kiev’linin kafasını meşgul ediyor. Başkentteki on binlerce sakininin doğuda savaşan ve tehlike altında olan akrabaları var.
Güven duygusunun geri gelmesi yıllar sürebilir
Birçok yetkili, Rus kuvvetlerinin Kiev’in Irpin ve Buça da dahil olmak üzere banliyöleride işlediği insan hakları ihlallerinin vatandaşları travmatize ettiğini ve insanların güven duygusunun geri gelmesinin yıllar boyunca sürebileceğini söyledi. Sayısız aile ya ülke içinde yerlerinden edildi ya da mülteci olarak Avrupa’ya kaçmak zorunda kaldı.
Rusların yüzlerce kilometre öteden ateşlediği seyir füzeleri zaman zaman başkenti hedef alıyor, askeri bölgeleri ve konut binaları vuruyor. Ancak bunlar şimdilik istisnai durumlar ve sakinler için az risk teşkil ediyor. Kiev haftalarca süren kargaşa ve gerginliğin ardından, en azından sıradan bir bahar gününün küçük bir nimet olarak yeniden tadının çıkarılabildiği bir şehir haline geldi.
© 2022 The New York Times Company