07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2024 00:00 | Son Güncelleme: 16.01.2024 00:18

Apple Çin'de köşeye sıkıştı: Çareyi iPhone fiyatlarını indirmekte buldu

Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Apple, Çin pazarında yavaş yavaş köşeye sıkışıyor. Çin hükümetinin uyguladığı sınırlamalar, Huawei ve Xiaomi gibi rakiplerin pazarda giderek güçlenmesiyle iPhone satışları giderek eriyor. Apple ise satışları canlandırmak için fiyatları aşağı çekiyor
Apple Çin'de köşeye sıkıştı: Çareyi iPhone fiyatlarını indirmekte buldu

Alexandra Stevenson / The New York Times

Hiç Apple'dan indirimli yeni bir telefon aldınız mı? Çoğu insan için cevap hayırdır. Çünkü Apple gerçekten dünyanın hiçbir bölgesinde indirim yapmıyor.

Ancak Çin'de durum biraz farklı. Apple, Çinli tüketicilerin markadan soğuduğu endişesiyle en yeni iPhone'larından bazılarının fiyatını 70 dolar düşürüyor. Apple'ın Çin web sitesindeki fiyatlara göre bu indirim yüzde 6 ila 8 arasında alıcıların iPhone'ları daha ucuza edinmesini sağlayacak. Ayrıca bazı MacBook Air dizüstü bilgisayarların fiyatında da Apple, 112 dolar indirim yaptı. İndirim Perşembe günü başlayacak ve Pazar gününe kadar devam edecek.

Apple için bir ilk

Çin'deki alıcılar için üst düzey elektronik cihazların fiyatlarını düşürmek Apple için beklenmedik bir hamle olurken, ABD-Çin gerginliğinin arttığı bir ortamda 'vatansever' müşterilerin yerli markaları tercih ettiği Çin'de Amerikan şirketinin karşılaştığı zorlukları da gözler önüne seriyor.

Apple ve Çinli rakibi Huawei, Pekin ve Washington arasında yaşanan ve her iki ülkenin de yabancı teknolojiye erişimi kısıtladığı teknoloji savaşının ön saflarında yer alıyor. Huawei'nin Çin hükümetiyle yakın bağlarından uzun süredir şüphelenen ve teknolojisinin casusluk için kullanılabileceği konusunda temkinli davranan ABD'li yetkililer, federal kurumların Huawei'den ekipman satın almasını durdurdu ve diğer ülkeleri de caydırmaya çalıştı.

ABD-Çin gerilimi Apple'ı zayıflatıyor

Çin ise bazı hükümet çalışanlarına iş yerinde iPhone kullanmamaları yönünde direktifler verdi ve yerli markaları teşvik etti.

Kısasa kısas, iş dünyası için elbette iyi bir durum değil. Apple'ın, toplam gelirinin beşte birini oluşturan Çin devasa bir pazar ve ABD ile Çin arasındaki gerilimin artmasından kaybedeceği çok şey var.

Çin'deki akıllı telefon satışları, ülkenin yavaşlayan ekonomisi nedeniyle 2023 yılında yaklaşık yüzde 3 düştü. Ayrıca, Çinlilerin harcamalarını kısması ve hane halkı tasarruflarının yüksek bir noktaya çıkmasıyla deflasyona giren tek büyük ekonomi oldu.

Huawei ile rekabet zorlaşıyor

Huawei, Apple'ın Çin'deki pazar payını hedef aldı ve son olarak Apple'ın uzun zamandır bir satış noktası olarak tanıttığı gelişmiş kameralı bir akıllı telefon (Huawei Mate 60 Pro) tanıttı.

Apple Kasım ayında yaptığı açıklamada Çin'deki toplam satışlarının yüzde 2,5 oranında düştüğünü belirtmişti. Şirket geçtiğimiz yıl üç çeyrek boyunca satışlarında düşüş olduğunu bildirdi.

Önümüzdeki ay başlayacak olan ve Çin'de yılın en büyük alışveriş dönemlerinden biri olan Ay Yeni Yılı öncesinde teknoloji markalarının yaptığı indirimler alışılmadık bir durum değil.

Apple'ın duyurduğu indirimler Pazartesi günü Çin sosyal medyasında tartışmalara yol açtı. Zhang Beihai isimli tanınmış bir blog yazarı, "Apple ancak yerli telefonlar daha popüler hale geldiğinde telefonlarının fiyatını düşürür" diye yazarken, bir başka yorumcu ise şunları yazdı: "Hala çok pahalı. Yerli telefonları destekliyorum"

Pazarın yüzde 66'sı Apple'ın elinde

Bir pazar araştırma şirketi olan Canalys'in kıdemli analisti Toby Zhu, Apple'ın Ay Yeni Yılı promosyonunun "geçmişte pek görülmeyen bir hamle" olduğunu söyledi. Canalys'in araştırması, Apple'ın Çin'deki satışlarının yaz aylarında 2022'ye kıyasla düştüğünü, ancak şirketin Çin'deki üst düzey akıllı telefon pazarının yaklaşık yüzde 66'sını elinde tuttuğunu gösteriyor.

Zhu, promosyon kapsamındaki iPhone modellerinin çoktan tükenmiş göründüğünü de sözlerine ekledi.

Tüm bunlara rağmen Zhu, bu durumun Apple'ın Çin pazarında karşılaştığı zorlukları gösterdiğini belirtti.

© 2024 The New York Times Company