26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2022 11:27 | Son Güncelleme: 07.06.2022 11:44

Apple iOS 16 ile Google'ın peşinde

Apple, WWDC etkinliğinde bir sonraki büyük iOS sürümü olan iOS 16'yı tanıttı. İşletim sisteminin bir parçası olan yeni yazılım özellikleri, Google'ın 2021'de Android sistemi için sunduğu özellikleri yansıtıyor hatta bir adım ötesine geçmeyi hedefliyor
Konferansı dışarıdaki alandan izleyen davetliler. 6 Haziran 2022. (Jim Wilson/The New York Times)
Konferansı dışarıdaki alandan izleyen davetliler. 6 Haziran 2022. (Jim Wilson/The New York Times)

Brian X. Chen ve Tripp Mickle / The New York Times

Covid-19 pandemisinin üzerinden geçen iki yılı aşkın süre sonrası, Apple her iPhone kullanıcısının ilk iş olarak incelediği yeni kilit ekranını da içeren en yeni yazılım sistemlerini tanıtmak için yüzlerce yazılım geliştiricisi ve gazeteciyi kampüsüne davet etti. Dün gerçekleşen konferans şirketin normalleşme sürecinde büyük bir hamleydi.

Şirket kilit ekranını renkler, widget'lar ve canlı etkinlikleri özelleştirme becerisiyle akıllı telefonlarını daha da kişiselleştirdiğini söyledi. iPhone kullanıcıları yeni yazılım sayesinde kilit ekranlarında takvim veya egzersiz etkinliği verileri gibi özelleştirilmiş tercihlere erişebilecek.

Mesajlaşma sistemi elden geçirildi

Apple'ın iPhone'lar için yeni iOS 16 işletim sisteminin bir parçası olan yeni yazılım özellikleri, Google'ın 2021'de Android sistemi için sunduğu özellikleri yansıtıyor. Google, kullanıcıların kilit ekranları renklerini değiştirmesine olanak tanıyan Material You'yu yaratmıştı. Apple bu güncellemelere ek olarak mesajlaşma sistemini elden geçirdiğini, mesajlar gönderildikten sonra metinlerin hatırlatılacağını ve düzenlenebileceğini açıkladı. Ayrıca yeni yazılımda metin yazma ve sesli komutları dikte etme arasında akıcı bir şekilde geçiş yapabilen bir mesaj oluşturma özelliği de var.

Konferansta konuşan Apple CEO'su Tim Cook. 6 Haziran 2022. (Jim Wilson/The New York Times)

Öte yandan Apple Güvenlik Kontrolü’nü de tanıttı. Artık, iPhone kullanıcıları konum gibi kişisel verilerini başkalarıyla paylaşabilecek ve taciz edici bir ilişkiden kaçmak için bu erişimi iptal edebilecek.

3 yıl sonra ilk büyük etkinlik

Apple 2019'dan bu yana ilk kez büyük bir etkinlik için konukları kampüsüne davet etti. San Francisco Körfez Bölgesi’nde artan Covid-19 vakalarını göz önünde bulunduran şirket, 5 milyar dolarlık Apple Park kampüsündeki kafeteryanın dışına ekranlar ve sandalyeler yerleştirdi. Katılımcılar arasında geliştiriciler, gazeteciler ve perakende çalışanları vardı. Apple, çalışanlarının sendika örgütlenmelerine hız vermesi sonrası bu kitleyle iyi ilişkiler kurmak amaçlıyor. Kurucu ortak Steve Jobs'un devrim niteliğindeki yeni cihazlarla eş anlamlı hale getirdiği şirket, son zamanlarda pek yeni ürün tanıtmıyor. Apple en son 2014 yılında Apple Watch’ı tanıtmıştı.

Yeni MacBook Air

Şirket o zamandan beri yeni satışları artırmak için mevcut ürünlerini geliştirmeye odaklandı. Geçen yıl öğrenciler ve çalışanlar pandemi nedeniyle evden çalışırken, Mac bilgisayarlara 2020’de yeni bir işlemcinin tanıtılması satışların yüzde 23 artmasına yardımcı oldu. 

Apple etkinliğinde sergilenen yeni MacBook Air. 6 Haziran 2022. (Jim Wilson/The New York Times)

Pazartesi günü, Apple en popüler bilgisayarı MacBook Air'i güncelleyerek Mac'lerinin ivmesini daha da artırmaya çalıştı. Yeni model on yıllık ince, dikdörtgen dizüstü tasarım yerine takoz şeklinde olacak. Dizüstü bilgisayarda gümüş, uzay grisi, altın ve koyu mavi dahil olmak üzere çok sayıda renk seçeneği olacak. Şirket, yeni modelin selefinden yüzde 20 daha küçük ve 1,2 kilogram ağırlığında olduğunu açıkladı. Yeni MacBook Air, daha az pil gücüne daha yüksek performans sunan en yeni Apple işlemcisi M2'ye sahip.