17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 10.09.2024 00:04

Apple yapay zekadan güç alan iPhone 16 modellerini sahneye çıkardı

Teknoloji devi Apple beklendiği gibi yeni iPhone modellerini görücüye çıkardı. iPhone'lar yalnız da gelmedi, beraberinde Apple Watch 10 Serisi ile AirPods 4 de geldi. The New York Times, Apple'ın yeni iPhone'larını yazdı
Apple yapay zekadan güç alan iPhone 16 modellerini sahneye çıkardı

Tripp Mickle / The New York Times

iPhone artık tahmin edilebilir hale geldi. Geçtiğimiz yedi yıl boyunca, kameralarında, işlemcilerinde ve pil ömründe yapılan aşamalı iyileştirmelerle genellikle aynı göründü. Ancak Pazartesi günü Apple, ilk yapay zekalı iPhone'unu tanıtarak bu öngörülebilirliği bozmaya çalıştı.

Şirketin fütüristik Silikon Vadisi kampüsünde önceden kaydedilmiş bir video ile tanıtılan iPhone 16, şirketin Apple Intelligence adı verilen üretken yapay zeka sistemini çalıştırmak üzere tasarlanmış dört modelden oluşuyor. Şirket, telefonların mesajları sıralayabileceğini, yazı önerileri sunabileceğini ve daha yetenekli bir Siri sanal asistanı kullanabileceğini paylaştı.

Şirket, iPhone'daki bu değişiklikleri duyurmanın yanı sıra, daha yuvarlak hatlara ve neredeyse yüzde 10 daha ince olan daha büyük, daha parlak bir ekrana sahip olan Apple Watch Series 10'u da tanıttı. Ayrıca konserlerde ya da inşaat alanlarının yakınında gürültüyü otomatik olarak azaltabilen ve profesyonel sınıf işitme cihazı olarak kullanılabilen yeni AirPods Pro güncellemesini de paylaştı.

Yeni telefonlar Apple ve daha geniş teknoloji endüstrisi için çok önemli bir zamanda geldi. Apple'ın işleri, iPhone kullanıcılarının telefonlarını daha uzun süre ellerinde tutmalarıyla son yıllarda durgunlaştı, iPhone kullanıcılarının telefon değiştirme sıklığı azaldı. Apple, soruları yanıtlayabilen, görüntüler oluşturabilen ve yazılım kodu yazabilen teknolojinin insanları yeni cihazlar almaya ikna edeceği umuduyla mühendislik ekiplerini yapay zeka üzerinde çalışacak şekilde yeniden düzenleyerek büyük bir bahis oynadı.

Yapay zeka telefon sektöründe akıma döndü

Daha geniş teknoloji endüstrisi, Apple'ın yapay zekayı ana akım haline getirmeye yardımcı olabileceğini umuyor.

Microsoft, Google ve Samsung ürünlerine üretken yapay zeka özellikleri ekledi ancak henüz bu özelliklerin geniş çapta benimsendiğini görmüş değiller. Ancak Apple, geçmişte dijital müzik çalarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatlerde yaptığı gibi, gelişmekte olan bir teknolojiyi benimsemek ve popülerleştirmek için bekleyebileceğini gösterdi.

Bir pazar araştırma firması olan TECHnalysis Research'ün baş analisti Bob O'Donnell, “Asıl soru şu: Apple Intelligence ne kadar iyi? Etkinlik boyunca Microsoft, Google ve OpenAI'den inanılmaz şeyler gördük. Normal insanların her gün yararlı bir şey yapmasına yardımcı olmak, insanların 'Yeni bir iPhone'a ihtiyacım var' demesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

iPhone 16, şirketin Apple Intelligence sistemini duyurduğu Haziran ayında pazarladığından daha az özellikle piyasaya çıkıyor. Önümüzdeki aydan itibaren telefonlar bildirimleri özetleyecek, yazı önerileri sunacak ve insanların bir görüntüyü Siri'ye tarif ederek fotoğrafları daha hızlı bulmasına olanak tanıyacak. Yapay zeka ayrıca kameranın belirli çiçek türlerini, bitkileri veya köpek cinslerini tanımlamak için kullanılmasını da mümkün kılıyor.

Apple, Siri'nin bir aile üyesinin uçuşuyla ilgili bir kısa mesajdan ayrıntıları almak ve gerçek zamanlı varış ayrıntıları için havayolu bilgilerini kontrol etmek gibi telefondaki kişisel bilgilerle ilgili bazı istekleri yerine getirme özelliği de dahil beklenen diğer önemli özelliklerin zaman içinde geleceğini söyledi.

Kişisel bilgilerin dışında kalan alanda ChatGPT olacak

Kişisel bilgilerle ilgili olmayan talepler, Apple'ın ilkbaharda OpenAI ile yaptığı anlaşmanın ardından iPhone'larda kullanılabilecek olan ChatGPT'ye yönlendirilecek.

iPhone 16'ların daha çıkış yaptığı gün bile üretken yapay zeka konusunda sınırlı kalması, Apple'ın yapay zeka konusunda nasıl temkinli bir yaklaşım benimsediğini gösteriyor. Buna karşılık Google, geçtiğimiz ay bir sesli sanal asistanı, insanları fotoğraflarda düzenleme yeteneği ve karmaşık soruları yanıtlamak için şirketin üretken yapay zeka sohbet robotu Gemini'yi kullanma fırsatı içeren bir Pixel telefonunu tanıttı. Ancak Google sorunlu başladı. Teknoloji devinin yapay zekası, kullanıcılara taş yemelerini söyleyen bir chatbot da dahil olmak üzere pek çok hatayla yüzleşti.

iPhone 16 serisinin yurt dışı fiyatları

Apple, hepsi yeni bir kamera düğmesiyle birlikte gelen iPhone 16'nın dört versiyonunu piyasaya sürdü. Giriş seviyesi modeller olan iPhone 16 ve 16 Plus, 799 dolardan başlıyor ve daha hızlı bir işlemci, daha güçlü bir kamera ve telefonun el feneri gibi yetenekleri otomatik olarak almak üzere programlanabilen bir “Eylem düğmesi” içeriyor. Üst seviye modeller olan iPhone 16 Pro ve Pro Max 999 dolardan başlıyor ve biraz daha büyük bir ekrana, daha büyük bir pile ve stüdyo kalitesinde ses yakalama özelliğine sahip. Bu modeller 20 Eylül'de mağazalarda satışa sunulacak.

Apple Intelligence'a güç sağlamak için her iki telefon da benzer işlemcilerle geliyor. Temel iPhone 16 modelinde A18 çip bulunurken, iPhone 16 Pro'da A18 Pro çip yer alıyor. Yükseltme, düşük ve yüksek fiyatlı telefonların yeteneklerinde son yıllara göre daha küçük bir fark yaratıyor.

240 milyon iPhone satışı mümkün olabilir

Wall Street, yapay zekalı telefonlar konusunda oldukça hevesli. Analistler bu özelliklerin Apple'ın önümüzdeki yıl 240 milyon iPhone satarak bu yıla kıyasla yüzde 12'lik bir artış kaydetmesine yardımcı olabileceğini öngörüyor.

Üretken yapay zeka dönemi Apple için yeni zorluklar da getiriyor. Şirket, 17 yıldır iPhone'larında dünya çapında güncellediği tek bir yazılım sistemi geliştirdi. Ancak birçok ülke, yapay zekayı destekleyen bilgi işlem sistemlerinin ve verilerin kendi sınırları içinde yer almasını istiyor. Yapay zeka sistemlerinin, bunları kullanan insanların kültürel ve dil farklılıklarına karşı da duyarlı olması bekleniyor.

Apple daha fazla özelleştirmek zorunda kalabilir

Analistler, sonuç olarak Apple'ın iPhone satan ülkeler için daha özelleştirilmiş yazılımlar oluşturmak zorunda kalabileceğini söylüyor.

Şirket, Apple Intelligence'ın önümüzdeki ay Amerika Birleşik Devletleri'nde bir ön yazılım güncellemesiyle kullanıma sunulacağını söyledi. Apple, yazılımın dağıtımını bu yıl içinde İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika'ya genişletecek. Apple, yeteneklerin gelecek yıla kadar Çince, Japonca ya da İspanyolca olarak sunulmayacağını belirtti.

© 2024 The New York Times Company