01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2024 09:31 | Son Güncelleme: 25.02.2024 09:49

Balık pişirmenin en garanti yolu mikrodalga

Balık denilince akla genellikle fırınlamak ya da kızartmak geliyor. Ancak mikrodalga balık pişirmek için en ideal yollardan biri. New York Times, usta ismin mikrodalgada somon tarifini yazdı
Mikrodalgada somon (David Malosh/New York Times)
Mikrodalgada somon (David Malosh/New York Times)

Kevin Noble Maillard / New York Times

Emekli avukat Gary Weinstein Manhattan’da yaşadığı 30 yılın çoğunda fırınını eşya koymak için kullanmış. Fırınının içindeki terk edilmiş tavaları göstererek, “Bana alaycı bir tavırla bakıyor” diyor. Ancak mikrodalga fırını ile arası çok daha iyi. Weinstein kendisi ve kız arkadaşı için taze yiyecekler hazırlarken, özellikle de balık pişirirken mikrodalgayı kullanıyor. “Yemek yapmayı hiç öğrenemedim ama bezelyeli zencefilli pisi balığı, pırasalı somon buğulama, hatta mantarlı risotto yapabilecek duruma geldim” diyor. Evet, tüm bunları mikrodalgada pişiriyor.

Mikrodalga 1967'de “bilimsel fırın” olarak kullanıma sunulmasından bu yana her yere yayıldı. Amerika’daki hanelerin en az yüzde 90’ında bir tane var. Uzun zamandır önceki günden kalan yemekleri ısıtmak ve mısır patlatmak için kullanılıyor olsa da bilinmeyen bir işlevi daha var: Taze balık, özellikle de somon pişirmek. Kısa bir öğrenme sürecinden sonra kusursuz sonuç veriyor. Mikrodalgaya uygun bir kabın içine somon, su ve tuz koyun. Kapağını kapatın, 3-4 dakika pişirin ve bir o kadarlık süre boyunca dinlenmeye bırakın. Sadece birkaç düğmeye dokunarak etrafı yağa bulamayan, temizlik gerektirmeyen, lezzet açısından zengin, tereyağlı filetolarınız olacak.

En iyi yanı baştan sona 10 dakika bile sürmemesi. Hatta su yerine şarap veya et suyu koyabilir, tercih ettiğiniz sıvının içine baharat veya aromatik malzemeler katarak pişirme süresini uzatmadan restoran kalitesinde bir lezzete ulaşabilirsiniz.

Mikrodalgalar balık pişirmeye çok uygun çünkü balığın içindeki su, cihazın elektromanyetik dalgalarını emiyor. Yiyeceğin etrafındaki hava sıcaklığını artıran klasik fırınının aksine mikrodalga havayı serin tutuyor ve su moleküllerinin titreşimi aracılığıyla yiyecekte ısı üretiyor. İçerideki çalkantı suyu buharlaştırdığından, yiyeceğin üzerini kapakla kapatıp nemden korumak önemli.

Cornell Üniversitesi’nden mühendislik profesörü Ashim Datta 40 yılı aşkın süredir mikrodalgalar üzerinde çalışıyor. Datta’ya göre mikrodalgada yemek pişirmek için sıvının varlığı çok önemli. “Mikrodalga, haşlanmış yiyecekler için mükemmel” diyor.

Just Microwave It adlı yemek blogunun kurucusu Stephanie Pass sık sık mikrodalgada somon pişiriyor, sonra da bunu salataya dönüştürüp kruvasanın içine dolduruyor. Bu spesiyalinin partilerde büyük rağbet gördüğünü anlatıyor. “Herkes çok süslü olduğunu düşünüyor” diyor. Tarifini sorduklarında, “şok oluyorlar, mikrodalgada balık pişirmenin hiç akıllarına gelmediğini söylüyorlar.”

Apartmanımdaki gaz kaçağı tamiri dokuz ay sürüp ocağı kullanılamaz hale getirince mikrodalgada somon haşlamaya başladım. Bu pahalı ve göz korkutan malzemeyi su dolu bir kaba atıp düğmeye basarak büyü beklemek başlangıçta fazla hayalperest görünüyordu. Ancak sonuçlar gerçekten de sihir gibiydi: Domino taşları gibi birbiri üzerine devrilmiş pespembe balık dilimleri.

Zamanı kısıtlı veya mutfakta yeni olanlar için mikrodalga her daim yeni maceralara hazır güvenilir bir arkadaş gibi. Aynı arkadaş deneyimli aşçıları ise daha fazla görmek istiyor.

Tarif:

Mikrodalgada somon / Kevin Noble Maillard

Bu pratik yaklaşım size yağlı ve kusursuz somonlar getirecek. Pespembe somon dilimleri elde etmenin püf noktası mı? Tuzlu su içinde tam güçteki mikrodalgada birkaç pişirin ve bir o kadar dinlendirdikten sonra servis edin. Tuzlu su hem balığı terbiye eder hem de her yerinin eşit pişmesine yardımcı olur. Hafif bir tatlılık katmak için tuzlu suya bir çay kaşığı şeker veya şurup, ilave lezzet katmanları oluşturmak için biberiye veya dereotu ekleyebilirsiniz. Zamanınız varsa, somonu bir gece buzdolabında salamura edebilirsiniz, bu da albüminin (pişirme sırasında balığın yüzeyinde toplanan zararsız beyaz protein) azalmasına yardımcı olur. Çoğu mikrodalganın güç seviyesi 600 ila 1200 watt arasında değişir. Bu tarif bir bardak musluk suyunu 2 dakikada kaynatan 1000 watt'lık mikrodalga fırın içindir. Mikrodalgaların pişirme hızları aynı watt gücüne sahip olanlar arasında bile farklılık gösterir. Bu nedenle fazla pişmemesi için filetonuzu başlangıçta pişirme süresi boyunca takip edin.

2 kişilik

Toplam süre: 15 dakika

Malzemeler:

2 su bardağı ılık su

2 çay kaşığı ince veya iri deniz tuzu

1 adet (350 gram) somon fileto, tercihen derisi üzerinde ve 3.5 santimetre kalınlığında olsun (ipuçlarına bakın)

Hazırlanışı:

1. Somonun rahat sığacağı, mikrodalgaya uygun bir kabı suyla doldurun. Tuz ekleyip çözünene kadar karıştırın. Somonu derili tarafı aşağı gelecek şekilde koyun ve tuzlu suyun üzerine kaşıkla yağ ekleyin. Filetonun üst kısmı tuzlu sudan dışarı çıkmalıdır (bkz. İpucu). Mikrodalgaya dayanıklı bir kapak veya tabakla gevşekçe kapatın.

2. Somonu 3 dakika boyunca tam güçte (yüksek) mikrodalgada pişirin. Filetonun ortasına bıçak sokup pişip pişmediğini kontrol edin. Bıçak kolayca içeri giriyorsa pişmiş demektir. Orta-az pişmiş istiyorsanız 4 dakika, orta pişmiş istiyorsanız 5 dakika yeterli olacaktır. Ancak her mikrodalga farklı pişirdiği için süre değişebilir.

3. Balığı üstü kapalı olarak 4 ila 5 dakika bekletin. Sudan çıkarıp servis edin.

İpuçları:

Bu tarif bol yağlı, çiftlikte yetiştirilmiş Atlantik somonu için hazırlanmıştır. Daha yağsız ve daha ince yabani türler için pişirme ve dinlendirme sürelerini yarı yarıya azaltın.

Somonun etrafı suyla çevrili olmalı ancak tamamen suya batmış olmamalıdır. Kabınız büyükse her ilave fincan ılık suda 1 çay kaşığı tuz eriterek gerektiği kadar tuzlu su ekleyin.

© 2024 The New York Times Company