16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2023 16:13 | Son Güncelleme: 30.09.2023 16:41

Bernard Arnault'un Rus oligark ile mali ilişkisi inceleniyor

Fransa'da Bernard Arnault hakkında Rus Oligark Nikolai Sarkisov ile kara para aklama suçu teşkil edebilecek işlemlere karıştığı şüphesiyle inceleme başlatıldığı ortaya çıktı. New York Times soruşturmanın zayıf noktasına dikkat çekti: Dünyanın en zengin insanı neden aracı kullansın?
Bernard Arnault'un Paris'te katıldığı bir toplantı / 24 Temmuz 202 (Dmitry Kostyukov/The New York Times)
Bernard Arnault'un Paris'te katıldığı bir toplantı / 24 Temmuz 202 (Dmitry Kostyukov/The New York Times)

Aurelien Breeden / The New York Times

Paris savcılığı cuma günü dünyanın en büyük lüks tüketim şirketi LVMH’nin sahibi Bernard Arnault ile Rus işinsanı Nikolai Sarkisov'un karıştığı mali işlemleri incelemeye alındığını duyurdu. Soruşturmanın 2022 yılında açıldığını ve hala ön inceleme aşamasından olduğunu belirten savcılık, henüz kimsenin suçlanmadığına dikkat çekti. Söz konusu tarihten itibaren Fransız Ekonomi Bakanlığı'nın mali istihbarat izleme birimi Tracfin'in hem Arnault hem de Sarkisov'un dahil olduğu gayrimenkul işlemlerini incelediği açıklandı ancak konuyla ilgili başka bilgi paylaşılmadı. Ancak soruşturmanın varlığının Fransız Le Monde gazetesinin konu hakkındaki haberi sonrası açıklanması dikkat çekti. 

Le Monde ortaya çıkardı

Le Monde gazetesi bu hafta Fransız yetkililerin Sarkisov'un 2018 yılında paravan şirketler aracılığıyla Fransız Alplerindeki kayak merkezi Courchevel'de bir düzineden fazla mülk aldığını tespit ettiğini ve bunun üzerine inceleme başlattığını yazdı. Le Monde Tracfin'den aldığı bilgilere dayanarak verdiği haberinde, Fransız mali müfettişlerin Sarkisov'un anlaşmada Arnault için aracılık yaptığından şüphelendiğini belirtti.

Ancak haberde dünyanın en zengin insanlarından biri olan Arnault'nun, Sarkisov'u neden aracı olarak kullanmış olabileceğine dair bir bilgi verilmedi. Le Monde, Arnault'ya yakın bir kaynağın işlemin tamamen yasal olduğunu söylediğini aktardı.

"Hiç tanışmadılar"

55 yaşındaki Sarkisov, kardeşi Sergei ile birlikte Rusya'nın en büyük sigorta şirketlerinden biri olan RESO-Garantia'nın sahibi ve yöneticisi. RESO-Garantia sözcüsü Igor Ivanov, ne şirketin ne de Sarkisov'un Le Monde tarafından açıklanan karışık emlak işlemine dahil olmadığını ve Sarkisov ile Arnault'nun hiç tanışmadığını söyledi.

Tüm işlemler belgeli

Ivanov yaptığı açıklamada "İşlem, Avrupa'daki gayrimenkullere profesyonel olarak yatırım yapan küçük bir yatırım birimi tarafından yönetildi" dedi. Buna göre; Courchevel'deki eski bir binada bulunan dairelerin, binanın tamamı satın alındıktan sonra daha sonra bir geliştiriciye satılması amacıyla çeşitli özel mülk sahiplerinden satın alınmasından oluşuyordu. Sıradan bir emlak anlaşması yaptıklarını belirten Ivanov, tüm işlemlerin Fransız şirketler tarafından, Fransız noterler aracılığıyla ve her iki tarafın Fransız avukatları tarafından yürütüldüğünü söyledi. Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana zengin Rus yatırımcılara yönelik incelemelerini sertleştiren Tracfin, soruşturma hakkında yorum yapmayı reddetti.

Sarkozy ile ilişkisi inceleme altında

RESO-Garantia, 2019 yılında şirket tarafından 3 milyon euro'luk bir sözleşme kapsamında özel danışman olarak işe alınan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin adının karıştığı ayrı bir nüfuz ticareti soruşturması kapsamında Fransa'da zaten inceleme altına alınmıştı. Bu dava hala devam ediyor.

© 2023 The New York Times Company