19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 04.02.2023 21:38

Biden 50 yıl sonra nasıl anılacak?

ABD başkanı hakkında 50 yıl sonra kurulacak cümle “Trump’ı yendi, sonra da Putin’i, Hamaney’i ve Şi’yi mağlup etti” şeklinde olabilir. Ya da şöyle yazar: “Trump’ı yense de sonrasında biraz yetersiz kaldı ve bu yetersizliğin ölümcül sonuçları oldu”
Biden 50 yıl sonra nasıl anılacak?

Bret Stephens / The New York Times

Bundan elli yıl sonra çoğu başkan gibi Joe Biden’ın dönemi de kısa bir cümleyle hatırlanacak. Şöyle yazacak: “Donald Trump’ı yendi ve …”

Üç nokta ne altyapı tasarısı, ne enflasyon oranı ne de Enflasyonu Düşürme Yasası ile doldurulacak. Zaten Çin, Hindistan, Güney Afrika ve diğer ülkeler devasa kömür santralleri kurmayı sürdürdükçe küresel sera gazı emisyonlarında ciddi düşüş gelmeyecek. Oğlu Hunter’ın skandal e-postalarını da hatırlamazlar. Kaç dönem başkanlık yaptığının da anılacağını sanmam.

2073 yılında en önemli sayılan şey, başkanlığından önce başlayan ama Afganistan’daki Taliban zaferi ve Rusya’nın Ukrayna işgali ile yeni bir seviyeye ulaşan küresel demokratik gerilemeyi tersine çevirip çeviremediği olacak. Yaparsa tarihi bir başarıya imza atacak. Aksi halde önümüzde çok daha karanlık günler var.

Aslında Biden’ın elinde büyük bir fırsat var.