26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2022 15:42 | Son Güncelleme: 01.10.2022 11:04

Bir fincan kahve içmek ölüm riskinizi azaltabilir

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre günde içeceğiniz bir fincan kahve ölüm riskinizi azaltabilir. Ancak aynı zamanda pek çok hastalığa karşı koruma işlevi gören kahvenin ölçüsünü kaçırmamak gerek
Bir fincan kahve içmek ölüm riskinizi azaltabilir

Dani Blum / The New York Times

The Annals of Internal Medicine'de geçen hafta yayınlanan bir çalışmanın araştırmacıları, sabah içilen bir fincan kahvenin daha düşük ölüm riskiyle bağlantılı olabileceği sonucuna vardı. Çalışmaya katılanlardan günde 1 çay kaşığı şekerle bile 1,5 ila 3,5 fincan kahve içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 30'a kadar daha az ölme olasılığı vardı.

Çalışma süresi boyunca şekersiz kahve içenlerin ölme olasılığı yüzde 16 ila yüzde 21 daha azdı. Kahve içmeyenlere kıyasla günde yaklaşık üç fincan içenler ise en düşük ölüm riskine sahipti.

170 bin kişilik çalışma

Araştırmacılar, İngiltere'deki insanların sağlık bilgilerini içeren tıbbi veri tabanı U.K. Biobank'teki kahve tüketimi verilerini analiz etti. Yedi yıllık medyan takip süresi boyunca 37 ile 73 yaşları arasındaki 170 binden fazla kişinin demografilerini, yaşam tarzlarını ve diyet bilgilerini analiz ettiler. Hem kafeinsiz hem de kafeinli kahve içen insanlar için ölüm riski daha düşüktü. Veriler, yapay tatlandırıcılarla kahve içenler için yetersizdi.

Kahve ölüm riskini yüzde 30 azaltıyor

Harvard Tıp Okulu'nda tıp doçenti ve çalışmanın yayınlandığı bilimsel derginin editör yardımcısı olan Dr. Christina Wee, "Bu çok büyük bir şey. Ölümünüzü yüzde 30 azaltan çok az şey var" diye konuştu.
Wee çalışmayı düzenledi ve aynı dergide ilgili bir başyazı yayınladı. 

Bununla birlikte, bu araştırmayı yorumlamada büyük pürüzlerin olduğunu da sözlerine ekledi. Bu gözlemsel bir çalışma. Yani veriler kahvenin kendisinin ölüm riskini azalttığını kesin olarak kanıtlayamaz. Kahve içen insanlar arasında sağlıklı bir diyet veya tutarlı bir egzersiz rutini gibi daha düşük ölüm riskine katkıda bulunan başka yaşam tarzı etkenleri olabilir.

Starbucks kahveleri için geçerli değil

Çalışmada şekerli kahve fincanı başına eklenen ortalama şeker miktarı 1 çay kaşığından biraz fazlaydı. Bu rakam, kahve zincirlerinde birçok şekerli içeceğe tipik olarak eklenenden çok daha az. Örneğin Starbucks'taki küçük bir caramel macchiato, 25 gram ile çalışmadaki bir fincan kahveden yaklaşık beş kat daha fazla şeker içerir. 

NYU Grossman Tıp Okulu'ndaki klinik doçenti Dr. Eric Goldberg, “Bu bulgular bir latte, bir Frappuccino veya süper moka için geçerli değil” dedi. Bu içeceklerin kalori ve yağ oranı yüksek olma eğiliminde olduğunu, kahvenin herhangi bir faydasını potansiyel olarak olumsuzladığını veya en azından körelttiğini söyledi.

Kahve hastalıklara da fayda ediyor

Bu yeni çalışmanın, kahvenin potansiyel sağlık avantajlarını gösteren sağlam bir araştırma serisinin en yenisi olduğunu vurguladı. Önceki araştırmalar, kahve tüketimini Parkinson hastalığı, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet, karaciğer/prostat kanserleri ve diğer sağlık sorunları riskiyle ilişkilendirmişti. 

Goldberg, bilim insanlarının neyin kahveyi bu kadar faydalı yaptığını tam olarak bilmediklerini ancak cevabın hücre hasarını önleyebilecek veya geciktirebilecek antioksidan özelliklerinde yatabileceğini söyledi.

Cleveland İnsan Beslenmesi Merkezi Kliniği’ndeki kayıtlı diyetisyen Beth Czerwony, kahve çekirdeklerinin yüksek miktarda antioksidan içerdiğini, bunun hücrelere zarar veren serbest radikalleri parçalamaya yardımcı olabileceğini söyledi. Serbest radikallerin birikmesi zamanla vücuttaki iltihaplanmayı artırabilir, kalp hastalığına bağlı plak oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle diyetisyenler antioksidanlar açısından zengin yiyecek ve içeceklerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

Ölçülü olmak önemli

Kahve içenlerin genel olarak daha sağlıklı seçimler yapması da olasılıklar dahilinde. Goldberg, bu insanların enerji içeceği veya gazlı içecek gibi daha az sağlıklı kafein kaynakları yerine soğuk demleme veya bir fincan filtre kahveyi tercih edebileceğini söyledi: ”Mountain Dew’u, Coca-Cola'yı, Red Bull'u veya bu tür diğer içecekleri içiyorsanız, genellikle işlenmemiş bir gıda olan kahveye kıyasla tonlarca daha fazla şekere ve tüm yapay maddelere maruz kalıyorsunuz demektir" 

Wee kahve hakkındaki cesaret verici kanıtlar olmasına rağmen şu anda kahve içmeyen kişilere sabah rutinleri sırasında Starbucks'a gitmelerini önermek için yeterli veri olmadığını söyledi. Hatta hevesli kahve içiciler bile bu çalışmayı sınırsız fincanlarını çıkarmak için kullanmamalı. Çalışma, her gün 4,5 fincandan fazla kahve içen kişilerde görülen faydalarının azaldığını gösterdi.

Geçmişteki araştırmalar, günde yedi fincandan fazla, yani "aşırı miktarda" kahve tüketmenin zarar verebileceğini bulgulamıştı. Goldberg, “Ölçülü olmak iyidir. İyi bir şeyin çok fazlası da illa ki iyi bir şey değildir" diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company