26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2022 20:43 | Son Güncelleme: 06.04.2022 23:19

Buça saldırısı sonrası ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar geldi

Buça’daki sivil katliamı sonrası beklenen yaptırımlar geldi. Putin’in kızları, oligarklar ve büyük bankaları kapsayan yeni yaptırım paketinin Rusya ekonomisini ağır vurması bekleniyor
Buça saldırısı sonrası ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar geldi

Katie Rogers / The New York Times

Rusya'yı Ukraynalı sivillerin öldürülmesi nedeniyle cezalandırmayı amaçlayan ABD ile müttefikleri, bugün Rusya'nın en büyük finans kurumlarına tam yaptırımlar uygulamak için harekete geçti. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aile üyeleri ve yakın ortaklarının ABD'nin elindeki finansal varlıklara erişimini engellemek için adımlar atıldı.

Sberbank ve Alfa Bank’a yaptırımlar uygulandı

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, gazetecilere yönelik yaptırım paketini ayrıntılandırdı ancak kamuoyu önünde konuşma yetkisi yoktu. Yetkiliye göre ABD, G7 ve Avrupa Birliği ile birlikte çalışarak dünyanın en büyük finans kuruluşu olan Sberbank'a ve Rusya’nın en büyük özel bankalarından biri olan Alfa Bank'a tam engelleme yaptırımları uyguladığını söyledi.

Sberbank, Rus finans sisteminin ana damarı olarak ülkenin finansal varlıklarının üçte birinden fazlasını elinde bulunduruyor. ABD Hazinesi şubat ayında Sberbank'a karşı sınırlı yaptırımlar açıklamıştı. Ancak yetkili, bugünkü yaptırımların banka ile ABD finans sistemi arasındaki ilişkileri etkin bir şekilde donduracağını söyledi.

Putin’in kızlarına yaptırım

Yönetim ayrıca Putin'in iki yetişkin kızı Katerina Tikhonova ve Maria Vorontsova mahlasını kullanan Maria Putina'ya karşı yaptırımlar açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi ve kızı, eski Başbakan Dmitri Medvedev ve Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere Putin'e yakın Rus yetkililerle bağlantılı diğer kişiler de yaptırımlarla karşılaşacak. Yetkili, bu kişilerin ABD bankacılık sisteminden ve ülkede tutulan herhangi bir varlığından etkin bloke edileceğini söyledi.

Rus siber ağına engellemeler açıklandı

Adalet Bakanlığı ve FBI yetkilileri bugün düzenledikleri basın toplantısında, ülkenin askeri istihbarat teşkilatı tarafından kontrol edilen karanlık ağ ile bir bot hesap üzerindeki Rus pazarının kaldırılması ve kötü amaçlı yazılım bulaşmış bir cihaz ağının engellenmesi de dahil olmak üzere, Ruslara karşı bir dizi eylem ve suç duyurusu açıkladı. 

Süper yata el kondu

Adalet Bakanlığı yetkilileri Rus oligark Viktor Vekselberg'e ait süper yat Tango’ya el konmasını takdir etti ve Rus bankacı Konstantin Malofeev'i ABD yaptırımlarını ihlal etmek amacıyla komplo kurmakla suçladı. Malofeev, Rusya'nın en etkili sermayedarlarından biri. Kremlin müttefiki elitleri arasında en önde gelen muhafazakarlar arasında yer alıyor. (İddianamede soyadı Malofeyev olarak geçiyor.)

“Ruslar Sovyet dönemine gerileyecek”

Hazine Bakanlığı Rusya'nın ABD yargı yetkisine tabi varlıklarla borç ödemesi yapmasını engelleyecek. Bu hamle, Rusya'yı donmuş merkez bankası fonlarının dışında yeni kaynaklar bulmaya zorlayacak. Yetkili, nihai sonucun Rus vatandaşlarının 1980'lerin Sovyet dönemi yaşam standartlarına geri dönmesi ve Putin'in kendisini giderek bir parya olarak bulması olacağını söyledi.

Putin şimdiye kadar giderek sertleşen sonuçlara direndi. Batı Rus lideri uluslararası ekonomik düzenden çıkarmak için hareket ederken bile Ukrayna'yı işgal etmeye devam etti.

Biden yönetimi, Rus askerlerinin Kiev'in Buça banliyösünde ayrım gözetmeksizin Ukraynalı sivilleri öldürdüğüne dair raporların su yüzüne çıkmasından bu yana, Rusya'ya karşı yeni yaptırımla ilan etmesi için baskı altındaydı. Başkan Joe Biden pazartesi günü yeni yaptırımlar vaat etti ve Putin'i savaş suçlusu olarak nitelendirdi. Ancak Buça soykırımındaki vahşetten bahsetti.

Yetkili, Biden'ın bugün ABD vatandaşlarının Rusya Federasyonu'ndaki tüm yeni yatırımları yasaklayan bir yürütme emri imzalayacağını söyledi.

 © 2022 The New York Times Company