29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2022 11:02 | Son Güncelleme: 05.04.2022 11:36

Buça'daki katliam uydu görüntülerinde

The New York Times uydu görüntülerini analiz etti. Görüntüler Rusya'nın, Buça’daki sivillerin askerler kasabadan ayrıldıktan sonra öldürüldüğü iddialarını çürütüyor
Buça'daki katliam uydu görüntülerinde

Malachi Browne, David Botti ve Haley Willis / The New York Times

Hafta sonu, Buça sokaklarında yatan ölü sivillerin cesetlerinin görüntüleri ortaya çıktığında bazılarının elleri bağlı, bazılarının başlarında kurşun yaraları vardı. Rusya Savunma Bakanlığı sorumluluğu reddetti. Bakanlık pazar günü bir Telegram yayınında cesetlerin yakın zamanda "Tüm Rus birliklerinin Buça'dan tamamen çekilmesinden" sonra sokaklara yerleştirildiğini öne sürdü.

 Rusya aldatmaca olduğunu iddia etti

Rusya, görüntülerin "başka bir aldatmaca" olduğunu iddia etti ve Buça’da "Ukraynalı radikallerin provokasyonları" olarak adlandırdığı olayla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil bir toplantıya çağırdı.

Cesetlerin en az 11’i Rusya Buça’dayken vardı

Ancak Times tarafından videoların ve uydu görüntülerinin gözden geçirilmesi sivillerin çoğunun Rus ordusunun kasabayı kontrol altına aldığı sırada, üç haftadan daha uzun bir süre önce öldürüldüğünü gösteriyor. Yerel bir meclis üyesi tarafından cuma günü çekilen bir videoda, Buça'daki Yablonska Caddesi'ne dağılmış çok sayıda ceset görülüyor. Rusya Buça’ya 11 Mart tarihinde girdiğini açıklamıştı ve Maxar Technologies tarafından Times'a sağlanan uydu görüntüleri cesetlerden en az 11'inin 11 Mart'tan bu yana sokakta olduğunu gösteriyor.

Cesetler en az 3 haftadır aynı yerdeydi

New York Times’daki Görsel Soruşturma ekibi cesetlerin ne zaman ortaya çıktığını ve sivillerin hangi vakit öldürüldüğünü doğrulamak için uydu görüntülerinin öncesi ve sonrasını analiz etti. Görüntüler, 9 Mart ile 11 Mart tarihleri arasında Yablonska Caddesi'nde insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. Uydudan elde edilen fotoğraflardaki objeler, Ukrayna kuvvetlerinin Buça'yı geri almasının ardından cuma gün görüntülenen cesetler tam olarak aynı yerde. Detaya inen inceleme ise bu nesnelerin üç haftadan uzun süredir bu pozisyonda kaldığını gösteriyor.

Ölüm nedenleri belirsiz

Cesetlerden bazıları çarpma krateri gibi görünen alanların yanındaydı. Diğerleri terk edilmiş arabaların yakınındaydı. Cesetlerden üçü bisikletlerin yanında yatıyordu. Bazılarının elleri beyaz bir bezle arkadan bağlıydı. Cesetler, Yablonska Caddesi'nde yaklaşık 1 kilometrelik alana dağılmıştı.

Yablonska Caddesi'nde çekilen ikinci bir videoda üç ceset daha görülüyor. Biri bisikletin, diğeri terk edilmiş bir arabanın yanında yatıyor. Uydu görüntüleri, terk edilmiş arabaların ve yakındaki cesedin 20-21 Mart tarihleri arasında belirdiğini gösteriyor. Bunlar cumartesi gününden beri keşfedilen sivil cesetlerden sadece birkaçı. Associated Press, bir ofis binasının arkasında yan yana yatan, bazılarının elleri arkadan bağlı olan en az altı ölü adamın görüntülerini yayınladı. Bina, Yablonska Caddesi'nde bulunan diğer kurbanların 1.5 kilometre batısında. New York Times gazetesinden bir fotoğrafçı ise 1.5 kilometre daha ötede bir bisikletin yanında kafasına kurşun isabet etmiş bir adamın cesedini buldu.

© 2022 The New York Times Company