19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.05.2022 14:08 | Son Güncelleme: 06.05.2022 14:25

Çelik fabrikasındaki sığınaklar Rusya'nın önünde duran tek şey

Rusya, Mariupol'de Ukraynalı askerlerin yer altında saklandığı Azovstal Çelik Fabrikası'nın etrafındaki savunmayı kırdı. Sığınaklar, yıkık şehir üzerinde tam kontrol ilan etmek isteyen Moskova'nın önünde duran tek şey
Çelik fabrikasındaki sığınaklar Rusya'nın önünde duran tek şey

Michael Schwirtz ve Dan Bilefsky  / The New York Times

Başkan Vladimir Putin oldukça sembolik bir bayramdan önce zafer olarak iddia edebileceği bir askeri kazanım istiyor. Rus kuvvetleri perşembe günü genişleyen doğu cephesi boyunca vahşi saldırılar düzenledi. Liman şehri Mariupol’ü ele geçirmek için son taaruzunda füzelerle kanlı bir saldırı gerçekleştirdi.

Ruslar Kramatorsk’u hedef aldı

  • Moskova'nın yenilenen taarruzu henüz büyük kazanımlar sağlamadı. Ancak Ukrayna'ya doğudan baskı yapan Rus kuvvetleri Kramatorsk'u hedef aldı ve güneyde Mariupol'de askerlerin yer altında saklandığı Azovstal Çelik Fabrikası'nın etrafındaki savunmayı kırdı. Ukrayna sığınakları, yıkık şehir üzerinde tam kontrol ilan etmek isteyen Moskova'nın önünde duran tek şey.

Doğu cephesi vahşileşti

  • Cephe hattına yakın bir hastanede sarsılmış Ukraynalı askerin yerde yattığı ve yüzünün yarısını kaybetmiş bir diğer bedenin ceset torbasındaki görüntüleri, Rusların doğu Donbas bölgesindeki şiddetli baskısını gösterdi.

Mariupol’de hala 200 sivil var

  • Ukraynalı komutan Yarbay Denis Prokopenko, Mariupol'de Azovstal Fabrikası'nın sığınakları ve yeraltı labirentinde de ağır çatışmaların yaşandığını söyledi. Yetkililer, 10 haftalık savaşın en şiddetli insani krizlerinden birine maruz kalan şehri savunan son askerlerle birlikte yaklaşık 200 sivilin hala saklandığını tahmin ediyor.
  • Batılı yetkililer, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferi anan Rus tatili Zafer Bayramı'nda, Putin’in pazartesi günü Ukrayna'da “özel bir askeri operasyon" dediği şeyi açık ve topyekün bir savaşa dönüştürebileceğine dair artan korkular var. Çarşamba günü, Kremlin bu tür endişeleri “Saçma” diyerek reddetti.

Diğer önemli gelişmeler

  • İsrail hükümeti perşembe günü yaptığı açıklamada, Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten özür dilediğini söyledi. Rusya'nın üst düzey diplomatlarından biri Yahudilerin "En büyük antisemitistler" olduğunu söylemişti. Kremlin, Putin'in Bennett ile Holokost hakkında konuştuğunu kabul etti ancak ancak bir özürden bahsetmedi.
  • ABD savaşın başladığı şubat ayından bu yana ilk kez perşembe öğleden sonra Ukrayna ile ilgili bir BM Güvenlik Konseyi toplantısına liderlik etti.
  • New York Times, ABD'li yetkililerin Ukrayna’ya gerçek zamanlı istihbarat sağladığını, bu sayede Rus generallerin öldürüldüğünü raporladı. Bu, Batı'nın Kiev'e olan derinleşen bağlılığının bir başka işareti oldu. 
  • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından çarşamba günü önerilen Rus petrolü ambargosunun birkaç gün içinde üye ülkeler tarafından onaylanması bekleniyor. Aşamalı yasak, Rusya'nın savaşı finanse etme kabiliyetini hemen olmasa da sınırlayacaktır.

© 2022 The New York Times Company