18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 09:47 | Son Güncelleme: 19.12.2023 10:28

Google, Play Store uzlaşmasında 700 milyon dolar ödeyecek

Google, Play Store'da yasa dışı tekel oluşturduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 700 milyon dolar ödemeyi kabul ederek uzlaşmaya gitti. Alternatif ödeme sistemlerinin kullanımını genişletme taahhüdü veren ABD devi, aynı zamanda Android üreticilerine farklı seçenekler için izin verecek
Google, Play Store uzlaşmasında 700 milyon dolar ödeyecek

Nico Grant ve David McCabe / New York Times

Google Play Store mağazasındaki uygulama geliştiricilerin kullanıcılara doğrudan ödeme seçenekleri sunmasına izin vereceğini ve antitröst davasında 700 milyon dolar ödeyeceğini duyurdu. Temmuz 2021'de açılan antitröst davasında Google, uygulama mağazasını pazar gücünü kötüye kullanmak ve yazılım geliştiricilere katı şartlar dayatmakla suçlandı. ABD tarafından çevrimiçi arama hakimiyetini kötüye kullandığı iddia edilen Google, birçok antitröst suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. 

Uygulamalar direkt tüketiciden para alacak

Google, artık uygulamaların Google yerine doğrudan tüketicilerden ücret almasına izin vereceğini söyledi. Teknoloji devi, tüketicilere yönelik uzlaşma fonu oluşturmak için 630 milyon dolar, eyaletlerin kullanacağı fon için de 70 milyon dolar ödeyecek. Kullanıcıların uygulamaları nasıl indirecekleri konusunda seçeneğe sahip olduklarını vurgulamak için Google, Samsung gibi Android mobil işletim sistemini kullanan telefon üreticilerinin Play Store’a ek olarak cihazlarında birden fazla uygulama mağazası yüklemeye devam edebileceklerini doğruladı. Eylül ayında duyurulan anlaşmanın şartları ise açıklanmadı. 

Google, anlaşmanın Epic Games de dahil olmak üzere Play Store politikalarını eleştiren diğer taraflarla çözüm ulaşmak için bir şablon görevi görmesini umuyor. Fortnite'in yapımcısı olan Epic Games geçen hafta Google'a karşı açtığı antitröst davasını kazandı. 

Google'ın hükümet işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Wilson White blog yazısında “Bu anlaşma, Android'in tercihine ve esnekliğine dayanıyor. Anlaşma Google’ın güçlü güvenlik korumalarını sürdürüyor ve diğer üreticilerle rekabet etme ve kullanıcılar ile uygulama geliştiricileri için Android ekosistemine yatırım yapma yeteneğini koruyor” dedi. ​

Tekelci davranışı incelemeye alındı

Google'ın son yıllarda tekelci davranış iddiaları nedeniyle sık sık incelemeye alınıyordu. Google Play Store, Apple'ın App Store'uyla birlikte mobil uygulamalar için oluşturulmuş iki ana pazar yerinden biri olarak sürekli şikayet alıyordu. Şirket uygulama üreticilerinden, abonelik ve müşteri ödemeleri için yüzde 15, mağazadan indirilen popüler uygulamalardan yapılan satın alma işlemleri için ise yüzde 30’a kadar komisyon alıyor.

Güney Kore'de alternatif fatura seçenekleri sunuyor

2021 yılında Güney Kore, Google ve Apple'ı uygulama üreticilerinin müşterilerden doğrudan ücret almasına izin vermeye zorlayan bir yasa çıkardı. O günden beri Google, Güney Kore’de alternatif fatura seçenekleri sunuyor. ABD’de de pilot bir uygulama başlatan Google, burada kullanıcılara satın alma gerçekleşmeden önce nasıl faturalandırılacaklarına dair bir seçenek sunuyor.

Anlaşma, uygulama geliştiricilerinden alınan ücretleri yüzde 4 azaltacak. Ancak uygulama geliştiriciler bu indirimi kendi fonlarına aktarabileceğinden tüketiciler fiyatlarda kesin bir düşüş göremeyecek. Kullanıcılar bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde farklı fiyatlandırma seçenekleri görebilecekler. 

Uzlaşmaya gidildi

Google, 50 eyaletin yanı sıra Washington ve Porto Riko'dan açılan Play Store davalarını çözüme kavuşturdu. Dava eğer mahkemeye taşınmış olsaydı tüm eyaletler ortak duruşmada yer alacaktı. Epic Games ve flört uygulaması şirketi Match Group'un Google'a açtığı davalar da benzer şekilde görülecekti. 

Ancak Google ve başsavcılar, davanın başlamasından iki ay önce (Eylül) prensipte uzmaşmaya vardıklarını duyurdu. Taraflar, anlaşmanın ayrıntılarını açıklamak için Epic Games kararından sonra bir hafta beklemek zorunda kaldı. Ekim ayında Google da Match ile anlaştı. Epic Games, Google'ın geliştiricilere uyguladığı vergilerin ve agresif şartlarının antitröst ihlalleri anlamına geldiği ve bunun da oyun şirketinin ticari beklentilerine zarar verdiği konusunda jüriyi ikna etti. ABD'nin California Kuzey Bölgesi Mahkemesi’nden Yargıç James Donato, önümüzdeki yıl Google'ın davranışına yönelik gerekli çözüm yollarına karar verecek.

Epic Games kararına itiraz edecek

Google, Epic Games davasındaki karara itiraz edeceğini söyledi. Google'ın avukatları, şirketin tekel olarak hareket etmesinin imkansız olduğunu, çünkü şirketin Android mobil işletim sistemi ve Play Store'un, Apple'ın iOS yazılımı ve ABD’de çok daha popüler olan App Store ile rekabet ettiğini savundu.

Apple ise yine Epic Games tarafından açılan ve karara bağlanan benzer bir davayı büyük ölçüde kazandı. Ancak ABD Yüksek Mahkemesi davayı gelecek yıl görmeye karar verebilir. White, blog yazısında Google'ın geçen hafta Epic Games hakkında verilen kararda hayal kırıklığına uğradığını ancak şirketle ilgili davasının henüz bitmekten çok uzak olduğunu yazdı.

© 2023 The New York Times Company