19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 15:55 | Son Güncelleme: 27.10.2023 17:04

Güney Çin Denizi'nde tehlikeli yakınlaşma

New York Times, ABD ve Çin savaş uçaklarının Güney Çin Denizi'ndeki tehlikeli yakınlaşmasını yazdı
Güney Çin Denizi'nde tehlikeli yakınlaşma

Mike Ives / The New York Times

ABD ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada, bir Çin savaş uçağının bu hafta Güney Çin Denizi üzerinde bir gece manevrasında ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir B-52 bombardıman uçağının 3 metre yakınına kadar geldiğini ve çarpışmanın eşiğinden dönüldüğünü açıkladı.

Video ile duyuruldu

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Salı gecesi uluslararası hava sahasında B-52'ye yaklaşan J-11 jetinin pilotunun güvensiz engelleme yaptığı ve kontrolsüz bir hızla uçtuğu belirtildi. ABD ordusu ayrıca çarpışma tehlikesi oluşturduğunu söylediği olayın siyah-beyaz bir videosunu yayınladı. Bombardıman uçağından çekildiği anlaşılan videoda jetin tehlikeli bir şekilde yaklaştığı görülüyor. New York Times videoyu bağımsız olarak doğrulamadı.

Benzer olaylar yaşanmıştı

Çin, Pentagon'un açıklamasına henüz bir yanıt vermedi. Çinli yetkililer daha önce hava müdahalelerini ülkenin güvenliğini tehdit eden yabancı askeri devriyelere verilen makul tepkiler olarak tanımlamışlardı. Haziran ayında Çin'in o dönemki savunma bakanı General Li Shangfu, bir Amerikan donanma destroyerinin Çin ile Pekin'in kendisine ait olduğunu iddia ettiği özerk ada Tayvan arasındaki boğazdan geçerken yolunu kesen bir Çin donanma gemisiyle olası bir çarpışmayı önlemek için yavaşladığı daha önceki bir olayı küçümsemişti.

Haziran ayında Singapur'da düzenlenen bir konferansta konuşan Li, bir kazadan kaçınmanın en iyi yolunun ABD gibi bölge dışındaki ülkelerin bölgeyi terk etmesi ve "kendi işlerine bakmaları" olduğunu söyledi. Ancak Pentagon'un Perşembe günü yaptığı açıklamada, son ıskalama olayının, Çin askeri jetlerinin hem Güney Çin Denizi hem de Çin'i Japonya'dan ayıran Doğu Çin Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında ABD uçaklarına karşı "zorlayıcı ve riskli operasyonel davranışların tehlikeli bir modelinin" parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, "ABD, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde güvenli ve sorumlu bir şekilde uçmaya, yelken açmaya ve faaliyet göstermeye devam edecektir" denildi. Çin, bir kısmı Çin anakarasından binlerce mil uzakta olan Güney Çin Denizi'nin yüzde 90'ında hak iddia ediyor. Geçtiğimiz on yıl içinde, kısmen tartışmalı ada zincirleri üzerinde ileri karakollar ve uçak pistleri inşa ederek ve bunları güçlendirerek, sular üzerinde giderek daha fazla kontrol iddia ederek Asya'nın büyük bölümünü ve ABD'yi alarma geçirdi.

© 2023 The New York Times Company