28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 00:00 | Son Güncelleme: 04.01.2024 07:41

Hamas liderini öldüren İsrail büyük risk aldı: Rehineler için tünelin ucu karanlık

İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği saldırıda Hamas yöneticilerinden Salih Aruri'yi öldürmesinin ardından ülke içinde çatlak sesler çıkmaya başladı. Saldırıyı destekleyenler kadar, bu suikastin İsrailli rehineler için ölümcül sonuçları olabileceğine dikkat çekenler de var
Hamas liderini öldüren İsrail büyük risk aldı: Rehineler için tünelin ucu karanlık

Roni Caryn Rabin / The New York Times

Birçok İsrailli, Beyrut'ta üst düzey bir Hamas yetkilisinin öldürülmesini olumlu karşıladı ve terör örgütünün 7 Ekim'deki saldırılarından bu yana İsrail'in yürüttüğü Hamas'ı yok etme operasyonunda bu saldırının doğru olduğunu düşündü.

Saldırı, riskleri de beraberinde getirdi

Ancak bazı analistler, Salih Aruri adlı Hamas liderinin Salı günü öldürülmesinin İsrail için riskler taşıdığını söyledi. İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen görüşmelerin askıya alınması ve sevdiklerinin eve dönmesini çaresizce bekleyen aileler için işler tersine dönebilir.

Hizbullah da İsrail'i uyardı

Analistler, Hamas'ın İranlı destekçileriyle irtibatı sağlayan ve önemli bir stratejist olan Aruri'nin ölümünün örgüt için bir darbe olduğunu ancak örgütün daha önce de bu tip büyük saldırılar sonrasında toparlandığını belirtiyor. Lübnan'da üs kuran ve İsrail'le de savaşan İran destekli Hizbullah da Lübnan'da düzenlenecek herhangi bir suikastın güçlü bir karşılık bulacağı uyarısında bulundu.

Yine de Başbakan Netanyahu'nun sağcı hükümetinin üyeleri bu suikasti ve sergilenen güç gösterisini memnuniyetle karşıladı. Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich sosyal medyada Eski Ahit'ten alıntı yaparak "Düşmanların yok olacak İsrail" diye yazdı.

Hesaplaşacağız

Netanyahu'nun Likud partisinden bir milletvekili olan Danny Danon, "7 Ekim'deki  katliama karışan herkes bilmeli ki onları yakalayacağız ve hesaplaşacağız" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

İsrail, Aruri ve birkaç yoldaşının ölümüne neden olan saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak Hamas, Lübnan ve ABD'li yetkililer saldırının arkasında İsrail'in olduğunu kaydetti.

Esir takası tehlikeye girdi

Rehinelerin ailelerinin çoğu Netanyahu'nun esirlerin iadesini savaşın en önemli önceliği haline getirme vaadine giderek daha fazla şüpheyle yaklaşıyor ve misilleme olarak esirlerin öldürülebileceğinden ya da kötü muameleye maruz kalabileceğinden korkuyor.

Rehineleri düşünen yok

79 yaşındaki babası kaçırılan Lior Peri, "Elbette bunun bir faydası yok, bu acı verici" dedi ve ekledi: "Yetkili kim ve emirleri kim veriyor bilmiyorum ama kesinlikle rehineleri düşünmüyorlar"

İsrail gazetesi Yediot Ahronoth'ta Çarşamba günü yayınlanan bir köşe yazısı, suikasti "bir kumar" olarak nitelendirdi. Köşe yazarı Nachum Barnea "Hamas'ın verebileceği olası tepkiler arasında en endişe verici olanı rehinelerle ilgili olanı" diye yazdı. Barnea, Hamas lideri Yahya Sinvar'ı kastederek "Suikastın Sinvar'ın Hamas içinde gücünü zayıflatacağı iddiası sadece kendi kendimize anlattığımız bir hikaye" diye yazdı ve cinayetin rehinelerin serbest bırakılması için yapılacak müzakereleri geciktireceğini, hatta zora sokabileceğini kaydetti.

Netanyahu Salı akşamı, saldırının gerçekleştiği saatlerde rehine ailelerinin temsilcileriyle bir araya geldi ve onlara sevdiklerinin serbest bırakılması için çabaların devam ettiğini söyledi ve "Çalışmalarımız devam ediyor; bağlantımız kesilmiş değil" şeklinde konuştu.

İsrail misillemeye hazırlanıyor

Ancak Orta Doğu'da bitmek bilmeyen saldırı ve karşı saldırı döngüsüne aşina olan İsrail, misillemeye hazırlanıyor.

Lübnan'ın kuzey sınırı boyunca yaşayan pek çok bölge sakini, Aruri'nin yakın işbirliği içinde olduğu Hamas'ın müttefiki Hizbullah'ın roket atışları nedeniyle aylardır evlerinden edilmiş durumda.

Cinayetin ardından İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari televizyonda yayınlanan bir açıklamasında İsrail kuvvetlerinin "savunma ve saldırı eylemleri için tüm cephelerde çok yüksek alarmda" olduğunu söyledi. Bazı İsrailli analistler, bu açıklamayı ordunun Hizbullah'la daha geniş çaplı bir savaş istemediği şeklinde yorumlarken, İsrail'in Hamas'la mücadeleye odaklandığı vurgulandı.

İsrail vatandaşları belirsizlikten rahatsız

İsrail kamuoyunda Hamas'ın yok edilmesine yönelik destek güçlü olsa da son günlerde yaşananlara şüpheyle yaklaşanların sayısı artmaya başladı. Gazze Şeridi'nde neredeyse üç ay süren savaşın ardından ve artan Filistinli sivil ölümlerini sınırlamak için artan uluslararası baskının ortasında birçok İsrailli bu hedefin ulaşılabilir olup olmadığı ve ülkenin bunun bedelini ödeyip ödeyemeyeceği konusundaki şüphelerini daha yüksek bir sesle dile getirmeye başladı.

Gazze'deki üst düzey Hamas liderlerinin çoğu yakalanmaktan kurtuldu ve İsrail savaşın yeni bir aşamasına geçerek bazı birliklerini bölgeden çekmeye başladı. Ancak ülkede çok az kişi bu uzunlukta ve bu kadar ağır kayıplara yol açacak bir savaşa hazırdı.

© 2023 The New York Times Company