17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2024 07:00 | Son Güncelleme: 11.09.2024 12:41

Harris rakibine yüklendi, Trump'ı savunmada bıraktı

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump ilk kez canlı yayında kozlarını paylaştı. Harris'in münazara boyunca Trump'ı sık sık köşeye sıkıştırıp savunmada bırakması dikkat çekti
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Nicholas Nehamas / The New York Times

Başkan Yardımcısı Kamala Harris Salı gecesi münazara sahnesine çıktı, eski Başkan Donald Trump'ın elini sıktı ve sonraki 90 dakikayı Trump'ı savunmada bırakmak için her türlü çabayı göstererek geçirdi. Cezai mahkumiyetleri, COVID-19 salgınını ele alışı, miting kalabalıklarının büyüklüğü ve kendisine “rezalet” dediğini söylediği yabancı ve askeri liderler üzerinden Trump'a yüklendi.

Harris, mahkeme savcısı olarak kariyerinden yararlandığı anlaşılan agresif bir performansla “Yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi” dedi.

ABC News tarafından Philadelphia'dan yayınlanan münazara sırasında Harris'in eleştirilerine yanlış bilgiler ve kişisel saldırılarla karşılık veren Trump sık sık oltaya geldi.

Öfkeli yanıtlar veren Trump savunmada kaldı

Harris ve Trump arasındaki ilk yüz yüze görüşme, Başkan Joe Biden'ın Haziran ayındaki kötü münazara performansının Demokratları umutsuzluğa düşürmesinin ardından çekilmesinden bu yana Beyaz Saray yarışının ne kadar değiştiğinin altını çizdi. Harris çoğunlukla net ve açık bir mesaj verebildi. Trump ise öfkeli ve savunmacı görünüyordu.

Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

 

 

Harris, Trump'ın cevaplarını şüpheci bir şaşkınlıkla izlerken bazı noktalarda elini çenesinin altına koydu ve Trump'ın Ohio'daki bir kasabada göçmenlerin komşularının evcil hayvanlarını çalıp yediğine dair yanlış ve tuhaf iddiaları tekrarladığında yüksek sesle güldü.

Ancak pek çok parlama noktası olsa da, Kasım'da her açıdan son derece yakın geçecek bir seçimin dinamiklerini temelden değiştirebilecek bir nakavt darbesi görünmüyordu. Harris, Trump'ı milyarderlerin ve büyük şirketlerin dostu olarak göstermeye çalıştı ve orta sınıfın canına okuyacağını söyledi. Trump ise Harris'i ülkeyi yönetmek için fazla 'hafif' bir politikacı olarak nitelendirdi.

Kürtaj tartışması

Gecenin en çekişmeli anlarından biri, seçmenlerin Harris'in liderliğine Trump'ınkinden daha fazla güven duyduklarını ifade ettikleri kürtaj konusunda yaşandı. Harris, konuyu kişisel özgürlük ve hürriyet olarak çerçevelemeye çalıştı.

Harris, “Hükümetin - ve tabii ki Donald Trump'ın - bir kadına bedeniyle ne yapacağını söylememesi gerektiğini kabul etmek için kişinin inancını ya da derin inançlarını terk etmesi gerekmez” dedi.

Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times

 

Harris için Salı günkü münazara, seçmenlerin gözünde kendini daha iyi tanımlamak için bir şanstı ve birçok kişi politika hedefleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini söyledi. Trump içinse dün akşam, kampanya sürecinde tercih ettiği cinsiyetçi ve ırkçı söylemlere başvurmadan başkan yardımcısına saldırma disiplini gösterme fırsatı sundu. Moderatörler kendisine Harris'in ırksal kimliğini sorgulayan yorumlarını sorduklarında bile bu hakaretleri tekrarlamaktan büyük ölçüde kaçınmayı başardı.

Bazı Demokratlar Harris'in Trump'la yapacağı tek münazarada göstereceği performans için son derece düşük bir beklentiye sahipti.

Harris Biden olmadığını göstermeli

Harris'in kampanyasının destekçilerinden California Valisi Gavin Newsom münazaradan önce yaptığı açıklamada “Harris'in bu gece Amerikan halkına Joe Biden olmadığını göstermesi gerekiyor” dedi.

Geceden dikkat çeken diğer önemli noktalar:

- Trump göçmenlik konusunda avantaj sağlamak için bastırıyor: Anketlere göre Trump, soru ne olursa olsun tartışmayı tekrar tekrar Harris'in zayıf noktası olan göçmenlik konusuna getirmeye çalıştı. Sınır krizini kesin bir şekilde Harris'in kapısına dayandırdı. Harris, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin kendisinin ısrarıyla iki partili bir sınır tasarısını öldürdüğünü belirterek karşı çıktı. Harris akşamın erken saatlerinde de bir tahminde bulunarak Trump için “Bu gece göçmenlik hakkında çok konuşacak, gündeme getirilen konu bu olmasa bile” sözlerini kaydetti.

- Swift Harris'i destekledi: Tartışmanın sona ermesinden kısa bir süre sonra pop yıldızı Taylor Swift, 283 milyon takipçisine gönderdiği bir Instagram gönderisinde Harris'i ve aday arkadaşı Minnesota Valisi Tim Walz'ı destekledi. Swift paylaşımının altına Trump'ın aday adayı Ohio Senatörü JD Vance'in çocuksuz kadınlar hakkında yaptığı yorumlara bir gönderme olarak “çocuksuz kedi kadın” imzasını attı.

- Gerçek zamanlı doğruluk kontrolü. ABC'nin moderatörleri David Muir ve Linsey Davis sınırlı doğruluk kontrolü sağladılar. Davis, Trump'ın bazı bebeklerin doğumdan sonra “infaz” edildiğini iddia etmesi üzerine “Bu ülkede bir bebeği doğduktan sonra öldürmenin yasal olduğu hiçbir eyalet yoktur” dedi.

- Yeni politika ayrıntılarına ışık tutuyor: Bu hafta sonu New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre seçmenlerin yüzde 28'i Harris hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bunların neredeyse yarısı Harris'in politika önerileri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini kaydetti. Ancak Harris ulusal televizyon izleyicilerine gece boyunca çok az ayrıntı verdi ve Amerikan siyasetinin geleceğini temsil ettiğine dair daha geniş bir açıklama yapmayı tercih etti. Trump da sıkıştırılmaktan kaçındı, ulusal kürtaj yasağını imzalayıp imzalamayacağı sorusuna cevap vermeyi reddetti ve Affordable Care Act'i (Uygun Fiyatlı Bakım Yasası) değiştirip değiştirmeyeceği sorulduğunda şöyle dedi “Benim bir planım var. Şu anda başkan değilim”

- Pensilvanya: Tartışmanın gerçekleştiği, seçim oyları açısından zengin Pensilvanya eyaleti, son düzlükte her iki kampanya için de kritik önem taşıyor. Anketler yarışın başa baş gittiğini gösteriyor. Harris, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Polonya'yı işgal etmesine izin vereceğini öne sürerek eyaletteki Polonyalı Amerikalılara bile hitap etti.

© 2024 The New York Times Company