29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2024 00:00 | Son Güncelleme: 27.03.2024 00:05

Havadan gelen yardımlar Gazze'ye ölüm getirdi

Gazze Şeridi'nde ulaşamayan yardımlar nedeniyle açlık sorunu giderek derinleşirken uçaktan atılan yardımlar da yardım edeceğine ölümlere yol açıyor. Havadan atılan yardımların düşmesi sonucu ölümler yaşanırken, denize düşen yardım paketlerini almak isteyen vatandaşların da boğulduğu ortaya çıktı
Havadan gelen yardımlar Gazze'ye ölüm getirdi

Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Gazze Şeridi'ndeki yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, Akdeniz'e düşen yardımları almaya çalışırken birkaç kişinin boğularak öldüğünü, bu olayın havadan yapılan yardımların ölümlere yol açtığı son olay olduğunu söyledi. Yetkililer bölgeye havadan yapılan yardımların durdurulması ve karadan yapılan yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

Bir insan hakları grubu olan EuroMed Rights'ın Gazze merkezli araştırmacısı Ahmed Abu Qamar'ın paylaştığı bilgiye göre insanlar Pazartesi öğleden sonra yardım paketlerini almak için Gazze'nin kuzeyindeki bir plajdan suya girdiler. Aralarında paraşüte dolanan en az bir kişinin de bulunduğu yaklaşık bir düzine kişinin boğulduğunu söyledi. Diğerleri yakındaki bir hastaneye kaldırıldı.

Gazze'deki hükümet medya ofisi boğulmalarla ilgili bir açıklama yayınladı ancak ayrıntıları teyit etmek mümkün olmadı.

Uçak değil kamyon gerekiyor

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları, 2 milyondan fazla nüfusu olan ve insani yardım kuruluşlarının kıtlık sınırında olduğunu söylediği bir açlık kriziyle karşı karşıya bulunan Gazze'ye yardım ulaştırmanın en ucuz, en güvenli ve en etkili yolunun uçaklar yerine kamyonlar olduğunu söylüyor.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Ürdün ve Mısır gibi hükümetler son haftalarda karadan gelen yardımları tamamlamak için hava indirme yöntemini kullanırken, İsrail'e de daha fazla kamyon girişine izin vermesi çağrısında bulundu.

Havadan yapılan yardımlar risksiz değil. Gazze'deki yetkililer bu ayın başlarında Gazze Şehri'nde insani yardımların üzerlerine düşmesi sonucu en az beş Filistinlinin öldüğünü ve birkaçının da yaralandığını açıkladı.

Pazartesi günü denize düşen yardımın hangi ülke tarafından bırakıldığı netlik kazanmazken, ABD ordusunun Merkez Komutanlığı öğleden hemen sonra bir hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

ABD havadan yardımlarını sürdürecek

Açıklamada ABD'nin kuzey Gazze'ye 46 binden fazla yemeye hazır paket bırakarak sivillerin kritik yardıma erişimini sağladığı belirtildi.  Açıklamanın devamında şu satırlara yer verildi:

"Bu hava teslimatları sürekli bir çabanın parçasıdır ve hava teslimatlarını planlamaya devam ediyoruz"

Havadan 10 ton yardım attık

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ülkesinin Gazze'ye havadan 10 ton yardım attığını söyledi ve Ürdün'e yardımları için teşekkür etti. Paylaşımda yardımın ne zaman ve nereye yapıldığı konusunda bilgi verilmedi.

Hükümetler, Hamas'ın İsrail'e ölümcül bir saldırı düzenlediği 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye giren yardım miktarındaki keskin düşüş nedeniyle havadan yardımların gerekli olduğunu söylüyor. BM verilerine göre o tarihten bu yana Gazze'ye giren yardım kamyonlarının sayısı yaklaşık yüzde 75 oranında azaldı. 

İsrail yardımları yavaşlatıyor veya önünü kesiyor

Hükümetler ve yardım grupları İsrail'in kamyonları sıkı bir şekilde denetleyerek yardım teslimatlarını yavaşlattığını söylüyor. İsrail'deki yetkililer, Filistinlilere destek veren Birleşmiş Milletler yardım kuruluşu UNRWA'yı suçluyor ve İsrail'in yardım kamyonlarını, insani yardım gruplarının yardımı bölge içinde dağıtabileceğinden daha hızlı denetleyip işleyebildiğini savunuyor.

©️ 2024 The New York Times Company