27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2022 23:12 | Son Güncelleme: 22.04.2022 23:22

Hindistan sokaklarında kanguruların ne işi var?

Son zamanlarda Hindistan sokaklarında korkmuş ve zayıf kanguruları dolaşıyor. Kaçakçılık kurbanı olan ve koruma altına alınan hayvanlar ne ilk ne de son. Hindistan Parlamentosu bu doğrultuda yeni bir yasa üzerine çalışıyor
Hindistan sokaklarında kanguruların ne işi var?

Mike Ives ve Sameer Yasir / The New York Times

İnsanlar doğu Hindistan'daki ormanların kenarlarında aç ve korkmuş kangurulara rastlıyor. Bölge sakinleri gördüklerini raporladıktan sonra aramalara başlayan vahşi yaşam görevlileri üç keseliyi kurtardı. Biri ölü bulundu. Görülen kanguruların videoları Hindistan'da geniş çapta paylaşılmış ve ulusal ilgi görmüştü.

Kaçakçılık iddiası

Vahşi yaşam uzmanları, hayvanların Güneydoğu Asya'daki üreme tesislerinde doğduğundan ve muhtemelen egzotik evcil hayvanlar olmak için karadan Hindistan'a kaçırıldığından neredeyse emin. Bazı sosyal medya kullanıcıları bu ticareti yapanların tutuklanmasını talep etti. Ancak şu ana kadar herhangi bir işlem yapılmadı.

Hindistan Parlamentosu önlem alıyor

Bazıları ise bu kanguruların Hindistan’da görülmesin vahşi yaşam kaçakçılığı ticaretinin yüzsüzlüğüne yoruyor. Hindistan Parlamentosu'ndaki milletvekilleri, birçok hayvan kaçakçısının cezasız kalmasına izin veren yasal boşlukları kapatmak için yasa tasarısı hazırlığı içinde. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaşayan vahşi yaşam aktivisti Belinda Wright, Hindistan'ın insanların egzotik türlere sahip oldukları için tutuklanabileceği veya kovuşturulabileceği bir yasaya sahip olmadığını söyledi. Yetkililerin yalnızca gümrük vergilerini ödemeden veya izinleri olmadan hayvan kaçakçılığı yapanların peşine düşebildiğine dikkat çekiyor.

Yalnızca kaçakçılıktan yakalanabiliyorlar

Hindistan'da kâr amacı gütmeyen Yaban Hayatı Koruma Derneği'nin yönetici direktörü Wright “Polis onları yalnızca kaçakçılık için içeri alabilir. Ancak başka hiçbir şey için yetkileri yok” diye konuştu. Egzotik hayvanlar ülkeye başarılı bir şekilde sokulduktan sonra onlarla birlikte yakalanan insanların yalan söyleyerek yurt içinde esaret altında yetiştirildiklerini iddia ettiğini ve bu taktiğin başarılı olduğunu vurguladı.

Kangurular nesiller boyu avlandı

Kangurular hiçbir zaman evcilleştirilmedi. Keselilerin anavatanı, on milyonlarca oldukları ve nesiller boyunca avlandıkları Avustralya. ABD'de 1995 yılında nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki vahşi yaşam listesinden çıkarıldılar. Kangurular Hindistan'da yaygın evcil hayvanlar değil. Ancak son haftalarda vahşi yaşam kaçakçılığının bilinen bölgesi, kuzeydoğudaki Batı Bengal eyaletinde yol kenarlarında yürürken görüldüler. Wright bu tür kanguruların Hindistan'daki vahşi doğada çoğalma şansının zayıf olduğunu anlattı. Bunun temel sebebi ise kanguruların bitkiler veya amfibilerin tersine memeli olması. Ayrıca ülkeye nadiren kaçak sokulduklarını, dolayısıyla çoğalıp bir topluluk oluşturabilen büyük hayvan gruplarının bir parçası olmadıklarını da sözlerine ekledi.

Hindistan’ın vahşi yaşam kaçakçılık sorunu

Batı Bengal'daki ormancılık yetkilisi Sanjay Dutta korunan bir alanda devriye geziyordu. Yakındaki bir köyün sakinleri tanıdık olmayan bazı vahşi canlılar keşfettiklerini söylemek için onu aradı. Dutta, Milanpally köyünde bulduğu canlılar hakkında "Korkmuş, yaralanmış ve yiyecek bir şeyler arıyor gibilerdi” diyor. Onlara bakan vahşi yaşam uzmanlarına göre safari merkezi Kuzey Bengal Vahşi Hayvanlar Parkı'na götürüldüklerinde susuz kalmış ve yetersiz beslenmişlerdi.

Hindistan’ın Gelir İstihbarat Müdürlüğü iki yıl önce bir raporda, nesli tükenmekte olan hayvanlar ile egzotik fauna kaçakçılığının Hindistan'da talihsiz ve artan bir eğilim olduğunu, bunun kısmen yerli türlerin ticaretini kısıtlayan kuralların sonucu olduğunu söylemişti. Ülkedeki gümrük yetkilileri son yıllarda şahin, ispinoz, orangutan, maymun ve Amerika papağanı dahil binlerce yerli olmayan türe el koydu. Bazıları tehlikedeydi; birçoğu egzotik evcil hayvanlar olarak satılmaya mahkum edildi.

CITES antlaşması

Ancak Yeni Delhi'deki Vidhi Hukuk Politikası Merkezi'nin kıdemli asistanı Debadityo Sinha, Hindistan'ın CITES’a uygun bir yasama yapısı sağlamada diğer ülkelerin gerisinde kaldığını söyledi. Hindistan'ın 1972 Yaban Hayatı (Koruma) Yasasında önerilen bir değişiklik, egzotik türlerin mülkiyetini gümrük memurları yerine yaban hayatı koruma makamlarının kapsamına sokacak. Halihazırda komisyonda olan yasa taslağının Meclis'e sunulduğunda yasalaşması bekleniyor. Sinha, bunun büyük olasılıkla "Hindistan'daki egzotik türlerin düzenlenmesindeki yasal boşluğu bir noktaya kadar gidereceğini” söyledi.

Kangurulardan ikisi hala hayatta

Ancak şimdilik, Hindistan'ın ithal vahşi yaşamla ilgili düzensiz kuralları Yeni Delhi, Mumbai ve diğer büyük şehirlerde alışılmadık evcil hayvanlar için para ödemeye istekli zengin müşterileri hedefleyen kaçakçılar için bir fırsat. Batı Bengal'de bu ay canlı bulunan üç kangurudan biri daha sonra öldü. Parkın müdürü Dawa S. Sherpa, kalan iki kangurunun yavaş yavaş iyileştiğini ve muhtemelen birkaç yüz kilometre uzaklıktaki Kalküta şehrinde bir hayvanat bahçesine gönderileceğini söyledi. Sherpa ”Orada zaten çok sayıda kanguru var. Hayvanat bahçesinin de uygun altyapısı var. Orada büyümelerine izin verilmeli” diyor.

© 2022 The New York Times Company