10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 10:39 | Son Güncelleme: 28.11.2023 11:02

Hızlı moda devi Shein'den halka arz için gizli başvuru

Son yılların büyüyen hızlı moda devi Shein'in, ABD'de halka arz için gizlice başvuru yaptığı ortaya çıktı. New York Times'ın haberine göre ABD ile olan gerginlik nedeniyle Çinli şirket halka arz öncesi daha kapsamlı incelemelere maruz kalabilir
Hızlı moda devi Shein'den halka arz için gizli başvuru

Lauren Hirsch ve Jordyn Holman / The New York Times

On yıldan uzun bir süre önce Çin'de kurulan ultra hızlı moda perakendecisi Shein, anlaşma planlarına aşina olan ve bu konuda kamuya açık konuşma yetkisi olmayan bir kişiye göre Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk halka arz için gizli olarak başvuruda bulundu.

Bazı şirketler halka arz için hazırladıkları evrakları geçici olarak gizli tutarlar, böylece halka arza kamu spotlarının dışında hazırlanabilirler. Yatırımcılar büyük ölçüde Shein'in bu yıl bu hamleyi yapmasını bekliyordu zira şirket, iş ve uygulamalarıyla ilgili algıları değiştirmek amacıyla tüketicilerden ve politikacılardan gelen bir dizi eleştiriyi ele almaya başladı.

66 milyar dolar değer biçildi

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılacak herhangi bir halka arzın, özellikle de ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde, önemli bir yetkili incelemesinden geçmesi muhtemel. Shein'in halka arz planları daha önce Çinli medya şirketleri tarafından da yazıldı. Son yıllarda Shein, çok çeşitli düşük fiyatlı modaya uygun giysi ve aksesuarlarıyla ABD'li tüketiciler, özellikle de gençler ve genç yetişkinler arasında popülerlik kazandı. Şirkete en son 66 milyar dolar değer biçildi.

Ancak Shein, tasarımları kopyaladığı ve gümrük ücreti ödemekten kaçınmasına izin veren bir ABD ticaret kuralından eşit olmayan bir şekilde yararlandığı iddialarıyla da karşı karşıya kaldı. Şirketin pamuğunun Çin'de, ABD'li yetkililerin hükümetin etnik Uygurların emeğini sömürdüğünü söylediği bir bölge olan Sincan'la bağlantılı olduğu yönündeki haberler de yoğun bir incelemeyi beraberinde getirdi. 

Nisan ayında iki Kongre üyesi, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan Shein'in beklenen arzının bir koşulu olarak Uygur zorla çalıştırma kullanmadığını bağımsız bir taraf aracılığıyla belgelemesini istedi. Şirket "zorla çalıştırmaya sıfır tolerans" gösterdiğini söyledi.

Shein ayrıca birkaç yıl önce perakendecinin tasarımları çalmakla suçlanmasının ardından bağımsız tasarımcılarla işbirliği yapmak için bir program başlattı ve sürdürülebilirlik hedeflerini taahhüt etti. Ayrıca, hızlı moda alışveriş merkezlerinin vazgeçilmezi Forever 21 ile de işbirliği yaptı ve bu da fiziksel mağazalarda daha fazla Shein kıyafetinin satılmasını sağlayabilir. Shein'in tüm çabaları iyi karşılanmadı. Haziran ayında, Çin'deki bazı depolarında influencer'lar için düzenlediği bir gezi, sosyal medyada sağır bir tonda olduğu gerekçesiyle geniş çapta eleştirildi. Shein sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

© 2023 The New York Times Company