19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.12.2022 12:34 | Son Güncelleme: 13.12.2022 14:55

Kendilerini gözlerden uzak tutan Shein kurucuları kısa sürede 40 milyar dolarlık servet kazandı

Rakiplerine göre kıyafetlerini daha hızlı ve ucuza üreten Shine, yatırımcısı Tiger Global için yüzde 2000'den fazla getiri sağladı. Ancak bu hızlı büyümesine rağmen şirket gerçek değerini açıklamak istemiyor
Kendilerini gözlerden uzak tutan Shein kurucuları kısa sürede 40 milyar dolarlık servet kazandı

Shein, Tokyo'nun en önemli markalarından biri. Çin'in en hızlı büyüyen markası olan Shein, piyasa değerinin ani bir şekilde artması beraberinde moda dünyasında bitmek bilmeyen tartışmalara sebep oldu. 1967'de Polo markasının kurucusu Ralph Lauren'ın milyarder olması 30 yıl sürmüşken Shein'in kurucusu ve CEO'su Xu Yangtian'ın dünyanın en büyük servetlerinden birini inşa etmesi ise 10 yıldan az sürdü.

Bloomberg Milyardeler Endeksi'ne göre Yangtian'ın serveti Shein'in hissesinin yaklaşık 3'te 1'i en az 23,5 milyar dolar değerinde. Markanın mevcut değeri 40 milyar dolar iken, en eski ve en önde gelen yatırımcılarından biri olan Tiger Global ise Shein'e yaptığı yatırımın 20 katından fazlasını kar etti. 

Shein 10 yılda milyarder olan kurucusu: Xu

Shein'in en belirleyici özelliği ise batılı gençlerin değişen moda zevklerini önceden takip etmesi ve hızlı bir şekilde üretime geçmesi. Çin'in doğusundaki Shandong şehrinde doğan Xu, aynı zamanda bir Hristiyan. Uluslararası ticaret mezunu olan Xu, internet sitelerinde arama ve satış trafiğini arttırmaya yardımcı olmak için çevrimiçi bir pazarlama şirketinde kısa bir süre çalıştı. Daha sonra 2008 yılında ise iki arkadaşıyla birlikte kadın giyimi ve aksesuar satışı yapmak için ilk e-ticaret sitesini kurdu. 

Proje başarılı olmasa da Xu, gelecekte kuracağı şirketin yöneticileri ile burada tanıştı. 10 yıl önce Miao, Gu, Ren, Nanjing Shein'i başlatmak için ona katılan bir grup personel arasındaydı. Şimdilerde Shein'in üst düzey yöneticisi konumunda olan personellerin her biri şu an tahmini olarak yüzde 7,6 oranında hisseye sahip. Her bir hisse değerinin 5 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. 

Şirketin değerini açıklamıyorlar

Shein'dan bir temsilci, şirketin özel sektöre ait olduğunu hatırlatarak, finansal ayrıntılarını açıklamak zorunda olmadıklarını ve kurucuların serveti hakkında çıkan rakamlara itiraz ederek ayrıntı vermeyeceklerini açıkladı. 

Pandeminin kazananı

Şirketin başarısının anahtarı ise kurucularının çevrimiçi pazarlamadan gelmeleri. Shein gerçek zamanlı veriler ve algoritmalar aracılığıyla en son ürünlerini tanımlıyor ve teslimatlarına hız kazandırabiliyor.  Shein'ın büyümesini hızlandıran en önemli etkenlerden biri ise pandemi dönemi oldu. Pandemi döneminde artan internet kullanımıyla gençler, çevrimiçi ortamda Shein'ın piyasaya göre oldukça uygun olan ürünlerine büyük ilgi gösterdi.

Shein, 10 doların altında geniş bir ürün yelpazesiyle müşterilerine, Zara'nın ünlü 3 haftalık teslimatından daha kısa sürede, yaklaşık 10 gün içinde teslim etmeyi başarıyor.  Ürünleri 3 dolardan başlayan fiyatlara sahip olan şirket müşterilerinin rüya gardıroplarını oluşturmaları için viral olan kıyafetlerin videolarını çekerek, büyük alışveriş sezonlarında TikTok ve YouTube'a atarak Avrupa ve ABD'deki hedef kitlesini kendisine çekmeyi başardı. Bunun yanında, müşterilerinin yarısından fazlası Z kuşağı olan Shein, gençlerin hayranı olduğu ünlülerin ev sahipliği yaptığı sanal konserlerle pazarlamasına güç katıyor. 

Shein, 2018'de 2.5 milyon olan şirketin değeri 1 yıl sonra iki katına çıktı. Nisan 2022'de yapılan bir finansman turu, şirketin değerini 100 milyar dolara sabitledi. Bu Hennes& Mauritz AB ile Zara'nın arkasındaki şirketin toplam değerinden daha fazla. 

Son zamanlarda Çin'de teknoloji sektöründeki kargaşa ve teknoloji büyümesinde yavaşlamayla beklentiler azalmış olsa da göstergeler, Shein'in temmuz ayında değerinin hala 70 milyar dolar değerinde olduğunu gösterdi. Shein'in başarısı Sequoia China ve IDG Capital gibi ilk yatırımcılarına da oldukça fayda sağlasa da en karlı çıkan yatırımcısı Tiger Global oldu.

Bloomberg'in ulaştığı bir belgeye göre New York merkezli şirket, 2018'de yüzde 2,7'lik bir hisse için erken finansman turlarına 72 milyon dolarlık yatırım yaparak tahminlerini 20 kattan fazla arttırdı. Shein, Tiger Global'ın yatırım yaptığı şirketleri arasında en büyük başarıya ulaşanlardan biri. Tiger Global bu yıl Shein'a yaptığı yatırımları arttırdı. Firmadan bir temsilci bu konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. 

Hedef kitle yurtdışında

Shein, Çin'deki başka bir Tiger Global yatırımına göre büyük bir avantaja sahip. Bunun sebebi ise Shein'ın Çin'den ziyade ABD'de olması. Çünkü başka bir şirket siyasi kaygılar, Çin'deki endişe ortamı vb. nedenlerden ötürü halka açılma konusunda tereddüt ederken, Shein, 2024 yılında ABD'de ilk halka arzı gerçekleştirmeyi umduğunun belirtti. 

Şirket, satışlarını 2020'de 10 milyar dolardan geçen yıl 16 milyar dolara ulaştı. Daxue Consulting kamu araştırma direktörü Allison Malmsten, yatırımcıların Shein'ın Çinlilere değil yabancı tüketici talebine bağlı olduğunu bildikleri için daha rahat olduklarını belitti. Malmsten, "Bu Shein'ın Çin'in yavaşlayan ekonomisinin etkisinden kaçabileceği anlamına geliyor" dedi. Bu durum Xu'u  mücadele etmesi gereken bir çok durumdan kurtardı.

Xu, en zenginler arasında

Son değerlendirmelere göre, Shein'ın kurucusu Xu en zengin perakendecilerden biri. Yalnız pandemi döneminin bitmesi Shein'ın karşısına yeni rakipler çıkardı ve satışlardaki kazançlar azaldı. Bununla beraber bir Bloomberg araştırması, ABD'ye gönderilen giysilerin, ABD'li yetkililerin iddia ettiği Xi hükümetinin taciz ettiği Uygur azınlığı bölgesi olan Xinjiang'tan gelen pamuktan yapıldığını ortaya çıkardı.

Bloomberg verilerine göre Zara'nın sahibi Amancio Ortega'nın net serveti 52.6 milyar dolar, Uniqlo'nun CEO'su Tadashi Yanai'nin servet ise 31.4 milyar dolar.

"Gelecek nesil, bir şirketin sosyal sorumluluk çabalarına daha fazla ilgi gösterecek açıklamasında bulunan Singapur'daki INSEAD'de strateji profesörü olan Guoli Chen, Shein'ın asıl zorunluluğunun kalıcı bir marka olması için imajını yeniden düzeltmek olduğunu söylüyor.

Yalnız şimdilerde Shein, müşterileriyle bağlantı kurmak ve marka bilinirliğini arttırmak amacıyla dünyaca merkezi şehirlerde pop-up mağazaları açmayı tercih ediyor. Şirket, bu yıl Londra, Sidney ve New York'ta mağaza açtı. 

Pazar araştırması sağlayıcısı Euromonitor International analisti Jitong Li, Shein'in ilk açılan Tokyo'daki mağazası için "Gerçekten mağazada ürün satmıyorlar" dedi. Şirket bunun yerine, mağazalarına müşterilerini etkileyebilecek infuluencer'ları davet ederek, sosyal medyada paylaşarak reklam yapmayı tercih ediyor. Li, şirketin daha sonrasında yapay zeka teknolojisiyle müşteri kazanabileceğini söyledi.