John Koblin/ The New York Times
ABD’de büyük eğlence stüdyoları ve binlerce grevdeki yazar, üç aylık açmazın ardından, görüşmelere yeniden başlamak üzere bir araya gelmeyi kabul etti. Amerika Yazarlar Birliği, senaryo yazarlarına dün gönderdiği bir e-postada, stüdyolar adına müzakere yürüten Carol Lombardini’nin ‘’cuma günü müzakerelere devam etmek için bir toplantı’’ talep ettiğini belirtti.
14 Temmuz’da greve gittiler
Amerika Yazarlar Birliği konuya ilişkin daha fazla yorum yapmadı. Stüdyolar adına pazarlık masasında bulunan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği de yorumdan kaçındı. Cuma günü yapılacak görüşme, yazarlar ve stüdyolar asındaki müzakerelerelerin dağılmasının ardından Mayıs ayı başında başlayan çıkmazdaki ilk hamleyi temsil ediyor. On binlerce aktör 14 Temmuz’da greve gitti ve Hollywood’a 1960’tan bu yana ilk kez aktör ve yazarlarla eşzamanlı grevi taşınmış oldu. Yazarlar ve stüdyolar arasındaki bu çıkmaz, ABD’de senaryolu eğlence üretiminin neredeyse tamamen durmasıyla sonuçlandı.
Yazarlar aktörlere göre daha çok greve gitti
Eğlence dünyasındaki birçok insan, stüdyoların görüşmelere ilk olarak oyuncuların sendikası Sinema Oyuncuları Birliği- Amerikan Sinema ve Radyo Sanatçıları Federasyonu ile başlama girişimde bulunacağını varsaymıştı. Yazarlar daha sert tutum takınırken, söz konusu birlik tarihsel olarak stüdyolarla müzakereye daha gönüllü. Yazarlar Birliği üyeleri, sonuncusu 2008’de 100 gün olmak üzere, on yıllar içerisinde birçok kez greve gitti. Aktörler ise en son 1980’de greve çıkmıştı.
Tarihsel hesap değişmiş görünüyor
Fakat bu hesap değişmiş görünüyor. Sinema Oyuncuları Birliği- Amerikan Sinema ve Radyo Sanatçıları Federasyonu Başkanı Fran Drescher, aralarında Disney CEO’su Bob Iger’ın da bulunduğu stüdyo yöneticilerine sözlü eleştiride bulundu. Drescher’in sert eleştirileri, bazı stüdyo yöneticilerinin yazarlarının pazarlıkta daha ılımlı olabileceğine inanmasını sağladı.
‘Hayatta kalma mücadelesi veriyoruz’
Yazarlar ve aktörler, stream içerikleri eğlence sektörünün her yanında etkisini gösterirken, ücret seviyesi ve çalışma koşullarına ilişkin kaygılarını dile getirip greve gitmişti. Yazarlar Birliği, dertlerini ‘’varoluşsal’’ olarak nitelendirmiş ve sendikanın müzakere komitesine başkanlık eden Chris Keyser, geçen hafta üyelerine seslendiği video konuşmasında, ‘‘hayatta kalma mücadelesi verdiklerini’’ söylemişti.
Stüdyolara zeytin dalı uzattı
Fakat söz konusu aynı yorumlarda Keyser, stüdyolara, kendi ifadesiyle, bir zeytin dalı uzatmıştı: Eğer vizyonerseniz, bir çözüm tasavvur edin, bir çıkmaz değil. Çünkü bir savaşta değiliz, bu bir müzakere. Sadece bir müzakere. Bunu tekrar anımsamaya başladığınızda, öteden beri olduğumuz gibi burada olmaya devam edeceğiz.
Biz yazmaya başlamadan yaprak kıpırdayacak
Keyser ayrıca yazarlara birlik halinde kalmalarını söyledi. Stüdyolara yönelik konuşan Keyser, ‘’Bizden daha kalıcı olamazsınız, olamazsınız. Sadece irademiz olduğu için değil. Çünkü bizim gücümüz var. Biz yazmaya başlamadan sektörde hiçbir şey olmayacak ve paramız ödenene kadar yazmaya başlamayacağız.’’
© 2023 The New York Times Company