10 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.11.2024 00:00 | Son Güncelleme: 27.11.2024 00:13

Huawei'nin yeni amiral telefonu Çin'de Apple'ı daha fazla köşeye sıkıştıracak

ABD'nin engellemelerine rağmen Çin'de pazar payını her geçen gün güçlendiren Huawei, yeni telefonu Mate 70'i sahneye çıkardı. Apple'ın aksine yapay zeka özellikleriyle birlikte gelen yeni amiral telefonun Apple'ı ilerleyen haftalarda daha fazla köşeye sıkıştırması bekleniyor
Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times
Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times

Meaghan Tobin - John Liu / The New York Times

Geçtiğimiz yıl teknoloji devi Huawei, daha önce bir Çinli şirket tarafından üretilenlerden daha gelişmiş küçük bir bilgisayar çipi içeren Mate 60 Pro'yu piyasaya sürdüğünde Çin'deki akıllı telefon pazarında zirveye yerleşti.

Huawei'nin akıllı telefonlarında kullanılan çipler, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ileri teknoloji üzerindeki kontrol mücadelesinde bir sembol haline geldi.

Washington'daki politika yapıcılar yıllarca Çinli şirketlerin Huawei'nin Mate telefonunda kullandığı türden bir çip üretmesini engellemeye çalıştı. Ancak Huawei yoluna devam etti ve telefon, ABD'nin kısıtlamaları karşısında Huawei'nin imajını güçlendirdi.

Çin'deki müşteriler, tamamen kendi ülkelerinde üretilen son teknoloji ürünü bileşenlere sahip bir telefon satın almaktan heyecan duydular. Huawei, daha önce iPhone satın alma olasılığı daha yüksek olan Çinli müşterilere hitap etmeyi başardı ve Apple'ın ABD dışındaki en önemli pazarına girdi.

Salı günü Huawei, Çin'in güneydoğusundaki Shenzhen'deki ofislerinde bu telefonun yeni nesli olan Mate 70 serisini tanıttı. Huawei'nin tüketici grubu başkanı Richard Yu, amiral gemisi cihazı “en akıllı” Mate telefonu olarak adlandırdı.

Geçtiğimiz ay resmi olarak piyasaya sürülen kendi işletim sistemi HarmonyOS Next ile güçlendirilen Mate 70 serisi, gelişmiş fotoğrafçılık ve canlı dil çevirisi dahil olmak üzere bir dizi yapay zeka özelliğine sahip. Apple ise henüz yapay zeka özelliklerini Çin'de piyasaya sürmedi.

760 dolardan başlayan fiyatlarla kullanıcılarla buluşan Mate 70'in fiyatının Çin'de iPhone ile rekabet etmesi amaçlanıyor. HarmonyOS Next, telefonların Huawei'nin diğer ürünleriyle (elektrikli araçlar, akıllı hoparlörler ve saatler) bağlantı kurmasını sağlıyor.

Huawei kullandığı çipi detaylandırmadı

Ancak Mate 70'in yaygın ticari başarısı, Huawei'nin istikrarlı bir çip tedariki sağlayabilmesine bağlı olabilir.
Şirket, Mate 60 Pro'daki çipleri üretmek için Çinli çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp.'a (SMIC) güveniyordu. Kısmen devlete ait olan SMIC, Çin'deki tek gelişmiş çip üreticisi konumunda. Analistler Huawei'nin Mate 70 için yine SMIC'e yöneldiğine inandıklarını söyledi. Huawei Salı günü yeni telefondaki çiplerle ilgili ayrıntıları açıklamadı.

Kritik bir soru ise şu: Yeni telefonda kullanılan çipler ne kadar gelişmiş durumda? Bu sorunun yanıtı önemli, çünkü bu, telefonun yapay zeka gibi daha sofistike görevleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini belirleyebilir.

SMIC çip üretiminde zorlanıyor

Çin'in çip gelişimini kontrol etmek isteyen ABD'li yetkililer, ileri teknolojinin sadece chatbot gibi tüketici teknolojileri için değil, aynı zamanda askeri üstünlük için de gerekli olduğunu söylüyor. Çinli şirketlerin bu tür çipleri ve ilgili makineleri satın almasını engellemeye çalışarak SMIC'i eski araçlara bağımlı bıraktılar.
Uzmanlar SMIC'in Huawei için yeterince çip üretmekte zorlandığına dikkat çekiyor.

Bir pazar araştırma şirketi olan Isaiah Research'ün kıdemli analisti Lori Chang, Huawei'nin son telefonlarındaki bazı parçaların üretimine Temmuz ayında başlanmasına rağmen, Mate 70'in şimdiye kadar satışa çıkmadığını çünkü Huawei'nin yeterli çip elde etmesinin zor olduğunu söyledi.

Huawei Mate 70'e büyük ilgi

Salı günü itibariyle, 3 milyondan fazla kişi Huawei'nin web sitesinde şirketin en son amiral gemisi telefonunu satın almak için sipariş verdi. 

Huawei, Apple'ın Silikon Vadisi'nde olduğu gibi kendisini ülkenin teknoloji endüstrisiyle eş anlamlı olarak konumlandırmak için yıllardır çalışıyor. Washington'un kontrollerine rağmen yeniden canlanması bu imajın önemli bir parçası.

Huawei yöneticisi Çin'de kahramana dönüştü

Üst düzey bir Huawei yöneticisi olan Meng Wanzhou, ABD'de dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıyayken Kanada'da neredeyse üç yıl tutuklu kaldıktan sonra 2021'de ülkesine döndü ve Çin'deki pek çok kişi için bir kahraman haline geldi.

Huawei'ye karşı ilk kez Trump yönetimi sırasında uygulamaya konulan bir dizi ticari kısıtlama, 2022'de şirketin kârına darbe vurdu. Meng'in serbest bırakılmasından bu yana Huawei ürün yelpazesini genişletti ve Çin'in en gelişmiş yapay zeka teknolojilerinden bazılarını geliştirdi.

Son iki yılda şirket, Çin'in akıllı telefon pazarında istikrarlı bir şekilde zemin kazandı.

Huawei Çin'de Apple'ın pazar payını aldı

2022 yılında Çin'de satılan üst düzey akıllı telefonların dörtte üçü iPhone'du. Bir pazar araştırma şirketi olan Canalys'e göre, Huawei'nin payı iki kattan fazla arttığı için bu yıl bu oran neredeyse yarıya indi.
Chang, “Huawei'nin son birkaç yıldaki hedefi tutarlıydı ve iPhone'un Çin'de sahip olduğu pazar payının bir kısmını geri almak istiyordu” dedi.

Huawei, daha ucuz cihazlar satan Xiaomi ve Oppo gibi yerli rakiplerinin sert rekabetiyle de karşı karşıya. Canalys'in kıdemli analistlerinden Toby Zhu, rekabet edebilmek için Huawei'nin de daha fazla orta seviye model satması gerekeceğini söyledi.

Ancak bu cihazlar bile çok sayıda çip gerektirecek. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) gibi yabancı çip üreticileri Çinli müşterilere çip göndermeyi bıraktıkça, daha fazla şirket gelişmiş çipler için SMIC'e bağımlı olacağından bu durum giderek zorlaşabilir.

Bir pazar araştırma firması olan TechInsights'ın kıdemli direktörü Linda Sui, “Sadece Huawei değil, artık tüm Çin merkezli yapay zeka üreticileri aynı sorunla karşı karşıya. Eğer hepsi SMIC üzerinden sevkiyat yaparsa, bu gelecek yıl tedarik kısıtlamalarını daha da kötüleştirecek” şeklinde konuştu.

© 2024 The New York Times Company