27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2024 23:00 | Son Güncelleme: 16.05.2024 23:05

İsrail dünyaya meydan okudu: Refah'a daha fazla asker yığacak

Dünyadan gelen yoğun tepkilere karşın İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı son açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşın odak noktası haline gelen Refah'a daha fazla asker göndereceğini söyledi
İsrail dünyaya meydan okudu: Refah'a daha fazla asker yığacak

Adam Rasgon / The New York Times

Bu açıklama, İsrail'in 1 milyondan fazla yerinden edilmiş insanın barındığı kenti karadan işgal etmesine ilişkin uluslararası kaygılara rağmen Refah'ın derinliklerine doğru ilerleme niyetinde olduğunun işaretini verdi.

Gallant, Refah bölgesindeki komutanlarla görüştükten sonra yaptığı açıklamada "Şimdiden yüzlerce hedef vuruldu" dedi ve ekledi: "Bu operasyon devam edecek"

Birleşmiş Milletler yetkilileri, son günlerde yüz binlerce sivilin kentten kaçtığını ve bu kişilerin çoğunun yedi aydır devam eden amansız savaş nedeniyle defalarca yer değiştirmek zorunda kaldığını söylüyor.

İsrail askerleri ve tankları şimdiye kadar Refah'ın doğusuna sadece sınırlı bir giriş yaptı ve 7 Mayıs'ta yardım için hayati bir giriş noktası olan Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısını ele geçirdi. Sınır kapısının kapalı kalması, yurtdışında tedaviye ihtiyacı olan yaralı ve hastaların çıkış yolunun olmamasına ve yüzlerce yardım kamyonunun Mısır'da yığılmasına neden oluyor.

Diplomatlar ve Filistinli yetkililer, ordunun geçiş kapısı ve çevresindeki operasyonlarının ve askerler ile Hamas savaşçıları arasındaki çatışmaların insani yardım çalışanları için tehlikeli bir ortam yarattığını söyledi.

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gallant da İsrail askerlerinin Refah'taki tünelleri imha ettiğini söyledi. İki İsrailli yetkili operasyonun kilit hedeflerinden birinin Mısır ve Gazze arasında Hamas'ın yıllardır silah ikmali yapmasına olanak sağlayan tünelleri yıkmak olduğunu söyledi.

Mısır ve İsrail arasında onlarca yıllık bir barış anlaşması ve yakın bir güvenlik işbirliği var ancak İsrail'in Refah'ı işgali bu hassas ilişkiyi test etti.

Başbakan Netanyahu defalarca Hamas'ın Refah'taki taburlarının yok edilmesi gerektiğinden bahsetti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan dört İsrailli yetkiliye göre son günlerde bazı Hamas militanları şehirden kaçtı.

Yetkililer, savaşçıların sivillerle birlikte kuzeye doğru gittiğini söyledi. Kaç militanın kaçtığı belli olmasa da, kaçışları İsrail'in kenti işgalinden en azından bazılarının zarar görmeyeceğinin altını çizdi.

©️ 2024 The New York Times Company